Sant eller falskt om artros: Vi reder ut 10 vanliga myter

Ska man ta det lugnt om man har artros? Är kyla eller värme bäst för en smärtsam led? Och blir det värre när vädret är dåligt? Artros är omgärdat av många myter – här får du veta vilka som är sanna och vilka som är falska.

Myt 1: Artros drabbar bara äldre

Falskt. Artros – även känt som osteoartrit – är inte ett tillstånd som bara drabbar äldre. Men risken för att utveckla artros ökar med åldern. Det är oklart om detta beror på att artros är en sjukdom som tar många år att utveckla eller på att lederna försvagas med åldern och blir mer mottagliga för sjukdomen.

Myt 2: Artros är inte en allvarlig sjukdom

Falskt. Det är stor skillnad på hur påverkad man är när man har artros. För många männi-skor är det en allvarlig sjukdom som minskar deras rörlighet och livskvalitet. För andra märks den knappt.

Myt 3: Om mamma har artros får jag det

Falskt. Ärftlighet kan spela en roll för om du utvecklar artros, men det är inte den enda anledningen till att sjukdomen utvecklas hos dig. Till exempel kan ledskador som benfrakturer eller ligamentskador också leda till att du utvecklar artros. Detta gäller även skador som du ådrog dig för 10, 20 eller 30 år sedan. Det finns även flera orsaker till att man drabbas. Vissa familjer är dock mer benägna att utveckla artros och forskning har visat att det beror på en genetisk defekt. Felet är att kollagenet i ledbrosket inte är lika starkt som normalt och därför bryts brosket ner snabbare och leden utvecklar artros.

Myt 4: Vila är det bästa botemedlet

Falskt. Tvärtom, motion lindrar ofta smärtan. Dessutom kan en stilla­sittande livsstil göra saken värre eftersom den försvagar de muskler som stöder lederna, samtidigt som ­lederna blir stelare när de inte får vara aktiva. Så det är viktigt att komma upp ur soffan och röra på sig. Ta hjälp av en fysioterapeut för att se till att du gör rätt och får ut så mycket som möjligt av din träning. Och kom ihåg att lite rörelse är bättre än ingenting, så beröm dig själv för det du får gjort i stället för att känna skuld över det du inte får gjort.

Myt 5: Värme är bättre än kyla

Falskt. Både isförpackningar och värmedynor kan ge lindring för personer med artros. Värme kan lindra spänningar och mjuka upp ett område, samtidigt som det lugnar och lindrar. Du kan till exempel använda en värmedyna eller ta ett varmt bad eller basta. Värme rekommenderas dock inte vid akuta skador, svullnad, infektion och sår. Kyla får blodkärlen att dra ihop sig och kan minska svullnad och ge lokal smärtlindring.

Myt 6: Artros kan inte behandlas

Både sant och falskt. Det är sant att det inte finns något riktigt botemedel mot artros. Men du kan göra mycket för att förbättra ditt tillstånd med rätt vägledning från din läkare eller sjukgymnast. Om du har mycket ont kan du ­behöva ta smärtstillande medel, men diskutera alltid din konsumtion med din läkare. För de flesta med mild till måttlig artros kan motion och kunskap om sjukdomen vara lika effektivt som smärtstillande – och du undviker dessutom biverkningar. Dessutom finns det bevis för att även mindre viktnedgång minskar smärtan. Detta beror bland annat på att viktminskning innebär att du minskar belastningen på dina leder.

Myt 7: Väderförändringar gör det värre

Både sant och falskt. Det kan låta som en myt, men vädret kan faktiskt påverka smärtnivån. Forskare från University of Manchester har nyligen funnit att för vissa männi-skor är dåliga väderdagar förknippade med svår artritsmärta. Forskning om knäartros har visat att en stor och snabb minskning av atmosfärstrycket – lågtryck – kan göra att ett artrotiskt knä gör ännu mer ont. När trycket utanför leden plötsligt sjunker snabbt, ökar ledvätskan ­inuti knäet i motsvarande grad. Detta får ledkapseln att svullna och trycka ihop lederna, vilket resulterar i mer och värre smärta.

Myt 8: Du kan bota artros med din kost

Falskt. Artros är en kronisk sjukdom, så du kan inte bota den med rätt kost. Enligt den danska artritföreningen finns det begränsad forskning om artrit och kost, men den forskning som finns tyder på att mycket kött, processat kött och sockerhaltiga livsmedel och drycker förvärrar artros. Och att en kost rik på frukt, grönsaker, baljväxter, fisk och fullkornsprodukter minskar symtomen.

Myt 9: Artros är en kvinnosjukdom

Falskt. Män och kvinnor löper lika stor risk att utveckla artros. Men det finns en skillnad i vilken typ av artros de drabbas av. Män löper till exempel större risk än kvinnor att utveckla artros i höfterna, medan kvinnor löper större risk att utveckla artros i knän och fingrar.

ANNONS

Myt 10: Artros beror på hårt fysiskt arbete

Både sant och falskt. Du kan få artros utan att ha ett fysiskt krävande arbetsliv. Men vissa yrkesgrupper är mycket mer sårbara än andra. Det har till exempel varit känt i många år att jordbrukare ­löper större risk än andra att utveckla artros i höften och balettdansöser och andra elit­idrottare kan också utveckla artros i till exempel knän och fotleder. Det beror på att de belastar lederna mycket, om och om igen.

Källor: gigtforeningen.dk, sundhed.dk, glaid.dk, cloudy­withachanceofpain.com

Artros är en vanlig sjukdom

Artros är den vanligaste ledsjukdomen i Sverige. Även om sjukdomen är vanligast hos äldre visar forskning att var fjärde person över 45 år har artros i någon led. Ungefär en miljon svenskar har artros.

Scroll to Top