Bli kvitt smärtan på naturlig väg: 13 kosttillskott som kan hjälpa

Smärta kan vara väldigt handikappande, särskilt om den varar länge. Om ingenting annat hjälper kan det kanske vara värt att prova ett kosttillskott. Här är några förslag!

13 naturliga tillskott som kan hjälpa mot värk:

1. Gurkmeja

Kryddväxten gurkmeja är också en läkeört med höga halter av kurkumin, en kraftfull antioxidant med antiinflammatorisk effekt.

2. MSM

En naturlig svavelkälla som finns främst i gröna växter och frukt. MSM påstås ha antioxidativa och antiinflammatoriska egenskaper. Sägs hjälpa vid ledproblem och artros.

3. Mattram

Ett traditionellt växtbaserat läkemedel som används för att förebygga migrän.

4. Boswellia

Extraktet av den indiska läkeörten boswellia har visat sig ha en antiinflammatorisk och skyddande effekt och används bland annat i ayurvedisk medicin för att behandla artros.

5. Magnesium

Verkar muskelavslappnande och studier har visat att magnesium kan minska smärtkänsla genom att blockera de nervreceptorer som gör att vi uppfattar smärtan.

6. Kollagen

Ett tillskott som sägs kunna behålla rörligheten i lederna. Många elitidrottare samt äldre tar tillskott med kollagen för att öka rörligheten eller lindra ledvärk.

7. Glukosamin

Används för att lindra symtomen vid lätt till måttlig artros. Det finns studier som talar för att glukosamin skulle vara verksamt mot artrossmärta medan andra studier inte har kunnat visa på ett sådant samband.

8. Kondroitin

Ett kroppseget ämne som finns naturligt i brosk och bindväv. Anses kunna lindra symtom vid artros på liknande sätt som glukosamin.

9. Strandnypon

Studier visar att tillskott av torkat nyponpulver (strandnypon) kan ge ökad rörlighet och mindre smärta vid artros samt minska svullnad och ömhet i lederna hos personer med reumatoid artrit.

10. Fiskolja

Ett kosttillskott med väl dokumenterad inflammationshämmande effekt.

11. Djävulsklo

Extrakt saluförs som traditionellt växtbaserat läkemedel för lindring av smärta och stelhet vid lätt artros.

12. Ingefära

Används ofta mot illamående och magbesvär, men har också visat sig ha gynnsam effekt vid ledbesvär genom sina antiinflammatoriska egenskaper.

13. Musselextrakt

Från grönläppad mussla från Nya Zeeland. Anses ha antiinflammatorisk och leduppbyggande effekt.

Scroll to Top