4 stretchövningar att göra innan du går upp: Sofia Åhman berättar hur

Känner du dig stel och orörlig när du vaknar på morgonen? Börja då dagen med att sträcka ut kroppen och väck musklerna till liv. Träningsprofilen Sofia Åhman ger dig här fyra övningar att göra innan du stiger upp ur sängen.

Övning 1

Ta bort kudden så att du kan ligga platt och räta ut nacken. Böj benen och låt knäna tippa från sida till sida, så att du får en rotation i ryggraden. Gör det lite lugnt och mjukt.

Övning 2

Ligg kvar i sängen och sträck ut hela kroppen. Sträck upp ena armen så högt upp du kan och sedan samma med andra armen. Samtidigt som du sträcker ut respektive arm tar du med höften så att höften och armen sträcks ut samtidigt. Tänk dig att du ligger och plockar äpplen. När du får med höfterna så är det väldigt skönt för ländryggen där många ofta är stela.

Övning 3

Ligg kvar i sängen och dra upp ena knäet mot bröstet och krama om. Samtidigt snurrar du på foten. Då får du i gång fotleden som ju ibland kan knäppa lite på morgonen. När du drar upp knäet så får du samtidigt lite stretch i höftböjaren och i ländryggen.

Övning 4

Res dig från sängen och ställ dig upp. Sträck dig upp mot taket och luta dig bakåt så att framsidan av kroppen sträcks ut. Sedan rullar du neråt kota för kota och sätter händerna så nära golvet du kan. Samtidigt som du har benen raka hela tiden. Känner du dig lite vinglig på morgonen kan du sitta ner och göra övningen. Sträck då händerna mot taket och luta dig lite bakåt så att du får en sträckning på framsidan av kroppen. Rulla sedan ner så långt du kan. Så sträcker du både framsida och baksida av kroppen.

4 stretchövningar att göra innan du går upp: Sofia Åhman berättar hur
Sofia Åhman brukar leda gympapass i SVT. I hennes nya bok Träna ute med Sofia hittar du fler rörlighetsövningar som du kan göra både utomhus och inomhus.
Foto: Norstedts

Detta händer i kroppen när du stretchar på morgonen

– Blodcirkulationen kommer i gång, det kommer syre och blod till musklerna och ledvätska till lederna så att de blir lättare att böja och sträcka. Man kan säga att vi smörjer våra gummiband i kroppen, våra senor och ligament. Vilket gör att vi blir mer rörliga och får mindre ont, säger Sofia Åhman.

Träna mer med Sofia Åhman:

Rolig gummibandsträning – skonsam träning på hemmaplan

Bli kvitt ryggvärken & stärk magen med 5 enkla övningar

Slipp värk i knä och höft – övningar för dig som har artros

Scroll to Top