• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Slipp värk i knä och höft med 5 enkla övningar!

  Det är inget tal om saken – fysisk aktivitet och genomtänkta övningar är det som lindrar smärtan och ökar rörligheten bäst om du lider av atros. Här bjuder Sofia Åhman på fem effektiva men skonsamma övningar för knän och höfter.

  1. Tyngdöverföring
  Stå med bredd mellan fötterna. För tyngden mot den ena sidan samtidigt som du böjer knäet. Återgå till startpositionen och växla sida. Gå djupare ner allt eftersom du blir starkare. Upprepa två gånger 10–15 stycken.

  2. Höftlyft
  Ligg på golvet med böjda höfter och knä som bilden visar. Spänn magen och lyft därefter bäckenet rakt upp så att överkroppen ligger i linje med lår-benen. Sänk sakta tillbaka. Upprepa två gånger 10–15 stycken.

  3. Klockan
  Stå på det onda knäets ben. Sträck andra benet framåt (klockan 12). Böj ståbenet så mycket du kan utan att lätta med hälen. Upprepa med benet åt sidan (klockan 15) och slutligen bakåt (klockan 18). Se till att knäet
  pekar i samma riktning som foten. Upprepa med andra benet. Gör detta två gånger fem–åtta stycken per ben.

  4. Trappsteg
  Sätt foten på lådan/trappsteget och res dig upp så att du står på lådan. Gå sakta ned på golvet igen med samma fot som du gick upp med. Se till att knäet pekar i samma riktning som foten. Vill du ha en större utmaning så välj en högre låda att kliva upp på. Upprepa med andra benet. Upprepa två gånger 10–15 stycken per ben.

  5. Stolsresning
  Sitt på en stol. Res dig upp genom att sträcka på knäna. Sänk dig sakta tillbaka ned till sittande igen. Är övningen för tuff, så ta hjälp av armstöden eller ett bord. Upprepa två gånger 10–15 stycken.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!