Därför ska du börja med yoga: Så bra är det för din kropp

Yoga sänker blodtrycket, förbättrar immunförsvaret, koncentrationen och sömnen. Fördelarna med att utöva yoga är många och det finns en yogaform för alla. Yoga får både kropp, sinne och själ att må bra.

Musklerna blir starkare

Att utöva yoga kan så småningom leda till att dina muskler blir starkare. Att bemästra de olika yogapositionerna kräver både styrka och rörlighet och du kommer därför att märka förbättringar i både teknik och muskelstyrka när du tränar. Positionerna kräver olika typer av muskelaktivitet – koncentriskt, excentriskt och statiskt muskelarbete – vilket innebär att du hela tiden utmanar dina muskler på nya sätt. Dessutom sätter yoga din rörlighet på prov, vilket innebär att du blir mer mjuk och smidig än tidigare.

Bättre fokus och kreativitet

När du gör yoga fokuserar du på din andning och din kropp på ett sätt som kan vara lugnande och stressreducerande. Under meditativa yogaövningar kan du uppleva en ökning av alfavågor i hjärnan. Denna elektriska aktivitet är förknippad med avslappning och lugn tankeverksamhet, och över tid kan denna förändring i hjärnaktiviteten bli ihållande. Det kan bland annat leda till bättre koncentration, större mental kapacitet och mer kreativitet. Samtidigt gör fokus på andningen det lättare att koppla bort tankarna och förhindra att de vandrar iväg när du tränar.

ANNONS

Andningen blir lugn och stabil

Andningen påverkar det autonoma nervsystemet, vilket är det nervsystem som kontrollerar de inre organ vi inte kan kontrollera med vår vilja. Långsam andning påverkar det autonoma nervsystemet så att vår hjärtfrekvens och vårt blodtryck minskar. När du gör yoga och fokuserar på att andas djupt och långsamt kan du därför uppleva lugn och stabilitet i kroppen. Med tiden kan dessa positiva förändringar upprätthållas över tid och det är en av anledningarna till att yogautövande sägs minska stress.

Mindre stress och mer lycka

Under yogaövningarna sjunker kortisolnivåerna i kroppen. Kortisol är ett stresshormon som förekommer naturligt i kroppen och det frisätts under perioder av fysisk och känslomässig stress. Om du utövar yoga under en längre tid kan kortisolnivåerna regleras ner, vilket i sin tur kan bidra till ett starkare immunförsvar och lägre blodtryck. Samtidigt frisätter kroppen endorfiner när du tränar, vilket kan ge dig en känsla av lycka och lugn.

Ditt immunförsvar stärks

Som nämnts tidigare kan yoga hjälpa till att stärka ditt immunförsvar. Eftersom en hög nivå av stress över tid kan försvaga vårt immunförsvar, kan träning med fokus på andning och stresshantering minska stressnivåerna och därmed stärka immunförsvaret. Med andra ord kan regelbundna yogapass eller en liten timeout i vardagen med fokus på andningen göra dig bättre rustad mot sjukdomar – och det är enkel prevention.

Lättare och gladare humör

På samma sätt som immunförsvaret kan humöret förbättras genom att lugna kroppen och rensa tankarna. Syftet med yoga är att arbeta med kroppen som en helhet, det vill säga kropp, sinne och själ. När du utövar yoga kan du få en känsla av att vara fokuserad, avslappnad och att du lär känna din kropp på ett nytt sätt. Dessa saker kan hjälpa dig att få klarhet i saker som stör dig, och du kan därmed känna dig lättare till sinnes.

Sömnen får bättre kvalitet

Att utöva yoga kan bidra till att göra det lättare att somna och dessutom förbättra kvaliteten på din sömn. Genom att minska stressnivåer och ångest i kroppen kan du få lättare att somna. För många människor är det tankar som ständigt snurrar i huvudet som gör det svårt att somna. Om du kämpar för att stoppa dina tankar och slappna av, kan du börja med att andas långsammare. Målet är att både in- och utandning ska vara i minst fem sekunder. Fokusera på din andning och känn hur din kropp lugnar ner sig.

Foto: Getty Images

Olika typer av yoga

Det finns ett antal olika former av yoga. Många av dessa former har olika syften och träningsupplägg, med det gemensamt att alla har en holistisk syn på människan,
en helhetssyn. Här är några av de vanligaste formerna av yoga:

Hathayoga

En klassisk form av yoga, och kanske den vanligaste. Den omfattar både yogaställningar (asana) och andningsövningar (pranayama) och är därmed en lugn form av yoga som är väl lämpad för nybörjare. Samtidigt kan den vara krävande, eftersom du håller varje ställning under en lång tid.

Ashtangayoga

En atletisk och fysiskt krävande form av yoga. Den består av en serie fasta övningar. Denna form av yoga är lämplig för nybörjare och för dem som tycker om fysiskt utmanande träning.

Poweryoga

Har inga fasta sekvenser utan fokuserar snarare på en specifik del av kroppen eller ett antal positioner. Denna yogaform passar dig som tycker om fysisk träning.

Bikramyoga

Utförs i ett rum som är uppvärmt till cirka 40 grader med en luftfuktighet på omkring 40 procent. Den består av en serie med 26 övningar som upprepas två gånger under totalt 90 minuter. Kroppen anpassar sig snabbt till den höga temperaturen, men du bör gilla värme för att njuta av denna form av yoga.

Vinyasayoga

Är inte bunden till en fast struktur eller serie. Du arbetar synkroniserat med andning och rörelse, och formen beskrivs som lugnande.

Foto: Getty Images

Prova på yoga

Det första tipset är att hitta en bra lärare. Alla former av yoga kan utövas av nybörjare, det är viktigt att göra yogapositionerna rätt så att du får rätt effekt och undviker skador. Med en bra lärare lär du dig positionerna och hur du ska arbeta med andning på samma gång. När du har lärt dig kan du göra yoga på egen hand hemma, på lunchrasten på jobbet eller på semestern.

Du behöver inte vara mjuk och rörlig för att börja med yoga. Sänk dina krav och låt bli att jämföra dig själv med dem runt omkring dig. Börja med att känna hur din kropp fungerar och reagerar på de olika övningarna och arbeta därifrån. Du kommer förmodligen att uppleva effekter av yogan oavsett om du är stel i kroppen eller inte, eftersom effekterna av yoga kan upplevas på många sätt. Till exempel i form av mindre stress, en mjukare kropp eller bättre kroppskontroll.

Det är dock fortfarande viktigt att vara uppmärksam på kroppens signaler som överansträngning och smärta, eftersom det finns risk att skada sig om man tränar felaktigt, övertränar eller ignorerar smärttröskeln och överanstränger senor och muskler.

Scroll to Top