Pigga pensionärer har 4 saker gemensamt: Så här håller de sig friska

En promenad, goda vänner och en sängfösare. Det behöver inte vara svårare än så för att leva ett längre och friskare liv. Det är förvånansvärt lätt att bromsa åldrandet och åldras bra, säger hjärtforskaren Katarina Steding-Ehrenborg.

Det finns många goda vanor som vi alla kan följa för att få många extra år och må bättre. Och det är förvånansvärt lätt och kul och det rör sig om små enkla vanor, förklarar Katarina Steding-Ehrenborg, lektor i hälsovetenskap och docent i experimentell klinisk fysiologi vid Lunds universitet. I boken Bättre med åren (Mondial förlag) går hon igenom både sin egen och andras forskning om friskfaktorer som kan öka chanserna att leva längre och friskare.

– Det finns saker som du själv lätt kan påverka för att bromsa upp åldrandet och åldras bra, säger Katarina Steding-Ehrenborg.

En meningsfull tillvaro förlänger livet

Man kan inte komma ifrån att bra mat och träning är bra för oss. Exempelvis handlar risken för hjärt-kärlsjukdomar till stor del om faktorer som vi kan påverka genom hur vi lever, som träning, kost och rökning. En positiv inställning till att bli äldre hjälper också.


LÄS ÄVEN: 5 viktiga anledningar att styrketräna som äldre


– Att tänka negativt om sitt eget åldrande gör att man åldras mer, andra negativa effekter är sämre fysik, kognitiv förmåga och lägre engagemang i att försöka bibehålla hälsa. Så låt inte hjärnan bestämma vad du ska tänka.

Men om du bara ska göra en enda sak för att leva längre?

– Hitta något att göra som känns meningsfullt. Forskning visar att det inte spelar någon roll om du har en meningsfull tillvaro utifrån vad andra tycker, bara du tycker det själv, säger Katarina Steding-Ehrenborg.

Katarina Steding-Ehrenborg forskar kring friskfaktorer som ökar chanserna till ett längre friskare liv. (Foto: Max Brouwers)

4 steg till ett långt och friskt liv

Forskare vid North Western University i Chicago har hittat nya rön som visar att det bland våra äldre finns så kallade Super Agers, eller superåldringar på svenska. De är personer över 80 år som har lika bra minne som 50-åringar. Det finns fyra goda vanor som verkar vara viktiga om man vill bli en superåldring.

1. Håll i gång fysiskt

Att motionera regelbundet gör gott för hjärthälsan och kompenserar ett åldrande hjärta. All rörelse räknas. Något så enkelt som en promenad varje dag gör stor skillnad för både hälsa och humör.

Muskelstyrkan och muskelsnabbheten avtar med ålder om du inte tränar. Snabba och starka muskler skyddar mot risken att falla.

– Personer som är fysiskt aktiva får mer blodflöde till hjärnan och då mår hippocampus, som är viktig för minnet, bra. Träna muskler på gym eller gör övningar hemma. Försök hitta balansträning i vardagen. Promenera i skogen på ojämn mark. Prova lite försiktigt att stå på ett ben och borsta tänderna samtidigt som du blundar, säger Katarina Steding-Ehrenborg.


LÄS ÄVEN: Sofia Åhman visar 4 stretchövningar att göra innan du går upp


2. Stimulera hjärnan

Utmana dig själv och prova nya saker. Det kan vara att lära sig ett nytt instrument eller språk eller läsa en artikel om ett okänt ämne.

– Att börja spela ett instrument utmanar hjärnan och har många positiva effekter. Det stärker kopplingarna mellan nervceller i hjärnan, säger Katarina Steding-Ehrenborg.

3. Träffa vänner och umgås

Att upprätthålla starka sociala relationer är viktigt för att hjärnan ska må bra.

– Vi har en särskild plats i hjärnan där vi tar in sociala situationer. Det här området är fyra till fem gånger större hos superåldringar än hos deras jämnåriga. Du behöver inte ha en stor vänkrets, det viktiga är att de relationer du har är bra och gör gott, säger Katarina Steding-Ehrenborg.

4. Unna dig ett litet glas vin då och då

Superåldringar unnar sig måttliga mängder alkohol vid enstaka tillfällen.

– De som gjorde så löpte mindre risk för Alzheimers sjukdom än de som inte drack alkohol. Men forskarna är tydliga med att nyckeln är att dricka med måtta. Alkohol är en riskfaktor för många saker. Men en liten sängfösare då och då verkar vara positivt inte bara för hjärta och kärl, utan också för hjärnan.

Scroll to Top