Stresskäke: Så botar du en käke som knäpper, knastrar och gör ont

Knäpper, knastrar och smärtar dina käkar? Då kan du vara drabbad av stresskäkar. Professor Per Alstergren vid avdelningen för orofacial smärta och käkfunktion vid Malmö universitet tipsar om hur du kan hjälpa käkarna att slappna av.

Är smärta i käkarna vanligt?

–  Ja, det får man dessvärre säga, och det har blivit allt vanligare med olika sorters käkproblem. 

 Vad beror den stora ökningen på?

– Troligtvis på allt mer stress i vårt samhälle. Stress medför en stor risk att drabbas av smärta i käkarna för att man omedvetet pressar och spänner käkarna och gnisslar tänder. Det kan ge smärta i käkarna och stressrelaterad huvudvärk.

 Vilka drabbas mest av besvären?

– Det är unga tjejer och kvinnor upp till 60-årsåldern, besvären ökar snabbt efter tonåren. 


LÄS ÄVEN: Hälsporre: Då riskerar du att drabbas och så behandlar du smärtan


Vilka käkproblem är vanligast?

– Olika slags ljud som knak och knaster, smärta i käkmuskler och käkleder. Eller att käkleden hakar upp sig eller låser sig. Stress och att man spänner sig är vanligtvis största boven. Man gnisslar tänder eller biter ihop käkarna på dagen och om natten. 

Varför sätter sig stress i käkleden?

– Käken är stresskänslig och stress orsakar att man spänner musklerna i käken och överbelastar käkmusklerna och käklederna. Om man spänner och överbelastar käkarna en kortare tid är det inga problem, men fortsätter det blir besvären kroniska och mycket svårare att behandla. Man kan också nöta ner sina tänder, även om det går ganska långsamt.

Finns andra förklaringar till smärta i käkleden?

– Överrörlighet i käkleden kan vara en annan orsak till att man får ont. I vissa fall kan det leda till att käken fastnar och låser sig. Även inflammation i käkleden kan ge smärta, till exempel vid långvarig överbelastning eller artros i käkleden. Artros är en brosksjukdom som förknippas med inflammation och som drabbar fler vid ökande ålder.


LÄS ÄVEN: Migränläkaren: Då ska du söka hjälp för dina besvär


När ska man söka hjälp? 

– Gärna så tidigt som möjligt. Det är viktigt att ta tag i sitt problem, man ska inte vänja sig vid smärtan. 

Vad gör man åt stresskäkar?

– Bara att man blir medveten kan hjälpa, annars är kognitiv beteendeterapi, KBT, en effektiv metod. Många blir hjälpta av avslappningsövningar eller smärt- och stresskola. En individuellt utprovad bettskena är ett enkelt sätt att skydda tänderna och ger bra avlastning. När man har återkommande problem kan man vara i behov av rörelseträning för käkleden. 

Vad kan man göra själv?

– Kunskap och stresshantering är kanske det viktigaste. Se över din livsstil, om problemet är stressrelaterat. Ger du dig tid för återhämtning mellan varven? Oftast kan du hitta en enkel förklaring genom saker du gör omedvetet, du kanske kör fram huvudet, och därmed käken, när du sitter vid datorn, eller tuggar mycket tuggummi. 

– Tänk på att tänderna aldrig ska träffa varandra, bara när du tuggar! På så sätt avlastar du hela käksystemet.


LÄS ÄVEN: Att leva med ångest: ”Du behöver inte alltid ta reda på vad det beror på”


Artikeln publicerades först hos Icakuriren

Scroll to Top