Migränläkaren: Då ska du söka hjälp för dina besvär

Ögonmigrän kan vara skrämmande när man upplever det första gången men är i de allra flesta fall ofarlig. Oftast behövs ingen behandling med mediciner.

Klassisk migrän brukar förknippas med en intensiv, ensidig och pulserande huvudvärk. Men vissa typer av migrän leder inte till huvudvärk, utan drabbar främst synen.

– Det brukar kallas ögonmigrän, berättar Åsa Cidh, som är neurolog och medicinskt ansvarig läkare på Migränhjälpen. Det är ett digitalt hjälpmedel med specialister i neurologi som hjälper patienter med framför allt migrän.

Olika typer av migrän kan ge synstörningar

Ögonmigrän är egentligen ingen medicinsk diagnos utan ett samlingsnamn på flera typer av migrän som kan ge synstörningar eller tillfällig blindhet på det ena eller båda ögonen.

– Det är huvudsakligen fråga om två typer, retinal migrän och visuell aura, berättar Åsa Cidh.

Neurolog Åsa Cidh är specialist på Migränhjälpen.se. Foto: Privat

Skillnad på retinal migrän och visuell aura

Retinal migrän är ovanlig. Den uppträder oftast bara på ena ögat och orsakas av att kärlen som förser ögonen med blod plötsligt drar ihop sig. Man kan se blixtar och delar av synfältet kan försvinna. När blodkärlen sedan slappnar av och blodtillförseln blir normal kommer synen tillbaka – oftast är den helt återställd.

Visuell aura är betydligt vanligare, ungefär 20 procent av alla med migrän har den. De allra flesta av dem får huvudvärk efter ögonsymtomen. Men ganska många slipper faktiskt huvudvärken – alltid eller ibland.

Visuell aura har sin orsak inne i hjärnan. Den beror på en förändring i bakre delen av hjärnan. Det kallas cortical spreading depression (CSD) och kan beskrivas som en felaktig våg av elektrisk urladdning som sprider sig över hjärnan.

Den långsamma vågen kan påverka den del av hjärnan som har hand om synen, men även den del som påverkar känseln. Ett ganska vanligt aurasymtom är därför att man börjar domna i fingrarna och uppåt armarna.

Fenomenet orsakar oftast synstörningar i båda ögonen. Störningarna kan visa sig i form av sicksack-linjer och kan ge synfältsbortfall, så kallade skotomer, på bägge ögonen. Därför brukar symtomet kallas flimmerskotom.

Kan ögonmigrän övergå till ”vanlig” migrän med huvudvärk – och tvärtom kan migrän med huvudvärk övergå till ögonmigrän utan värk?

– Ja, det är ganska vanligt att äldre upplever en förbättring och förändring av sin migrän, säger Åsa Cidh. Hos vissa kan huvudvärken försvinna medan ögonsymtomen stannar kvar.

Vila med dämpad belysning

Ögonmigrän varar sällan längre än en halvtimma, även om det ibland kan dröja lite längre innan synen blir normal igen, förklarar Åsa Cidh. Hör man till dem som inte får huvudvärk efteråt behövs därför oftast ingen medicinsk behandling. Det kan räcka med att vila ögonen i ett rum med dämpad belysning, och ta en paus från datorskärmen.

Har man ofta besvär kan man testa vanliga receptfria värktabletter. Man kan även tala med sin läkare om att få förebyggande medicin utskriven. Det är då oftast fråga om betablockare eller antidepressiva tabletter i låg dos.

Vet man däremot med sig att ögonsymtomen brukar följas av huvudvärk och har behandling med så kallade triptaner, så ska man vänta med att ta medicinen tills ögonsymtomen och auran klingat av.

Då ska du söka hjälp vid synstörningar

Ögonmigrän kan vara skrämmande när man upplever det första gången, men är i de allra flesta fall ofarlig, säger Åsa Cidh. Men är du det minsta osäker när det händer första gången ska du söka hjälp och få en bedömning och diagnos. För det finns ju andra orsaker till att man plötsligt kan se ljusfenomen och få bortfall
i synfältet.

Scroll to Top