Hälsporre: Då riskerar du att drabbas och så behandlar du smärtan

Gör det ont när du belastar foten på morgnarna? Eller känner du en ilande smärta under foten när du går eller springer? Då har du kanske fått hälsporre. Så här förebygger och lindrar du smärtan.

Vad är hälsporre?

Hälsporre är egentligen namnet på den lilla benutväxt som man kan se om man röntgar hälen. Den kallas hälsporre eftersom den liknar sporren på en ridstövel.

Begreppet hälsporre används ofta som en samlingsbeteckning för smärta i och kring hälen, men egentligen är det en irritation eller inflammation i en liten slemsäck under hälbenet eller i senan som fäster under hälen.

Hur ställs diagnosen?

Läkare eller sjukgymnaster kan ofta ställa en exakt diagnos genom att undersöka foten och bland annat pressa fingrarna mot området där du har ont för att lokalisera källan till smärtan.

Om det råder tveksamhet kan en röntgen- eller ultraljudsundersökning av foten göras för att upptäcka eventuella tecken på inflammation. Eftersom hälsporre lätt kan förväxlas med inflammation i senan under fotvalvet är det viktigt att rätt diagnos ställs för att få korrekt behandling.

Hur behandlas hälsporre?

Det är svårt att bli av med hälsporre men förr eller senare kommer hälsporren att försvinna av sig själv, vanligtvis inom ett–två år. Eftersom hälsporre orsakas av överbelastning är det först och främst viktigt att avlasta foten. Undvik därför att stå länge, gå långa promenader eller att springa på hårt underlag. Behandlingen består av bland annat mobilisering och olika stretchövningar.

I lindrigare fall kan laser och ultraljud ha effekt på symtomen och långvariga och upprepade problem med hälsporre kan även behandlas med stötvågsbehandling. I svåra fall kan man även ge injektioner med binjurebarkhormon som bekämpar inflammationen. Slutligen kan smärtstillande medel och inläggssulor som avlastar hälkudden hjälpa till att minska smärtan.

Illustration: TT

Varför får man hälsporre?

Hälsporre orsakas av en överbelastning av trampdynan under hälbenet och uppstår genom långvarig överbelastning av plantar fascia – senan som börjar vid hälen och går under foten och fram mot tårna och som hjälper till att absorbera stötar när du går.

Överbelastning uppstår ofta i samband med löpning och gång på hårt underlag, eller om man använder skor utan tillräcklig stötdämpning. Men hälsporre är också vanligt hos personer som lider av för höga fotvalv, plattfot eller vissa reumatiska sjukdomar.

Vilka är symtomen?

De typiska symtomen på hälsporre är svår smärta under eller på insidan av hälen, i synnerhet när man rullar av eller lägger vikt på foten när man står, går eller springer. Då och då kan man uppleva att smärtan strålar ut i foten och stora delar av fotsulan. Smärtan är ofta värst när man går upp på morgonen och många upplever att de först måste gå runt eller värma upp fötterna för att kunna gå utan smärta.

Vem riskerar att drabbas?

Det uppskattas att upp till tio procent av oss kommer att drabbas av hälsporre under vårt liv, men vissa människor är särskilt utsatta. Detta gäller i synnerhet:

  • Överviktiga på grund av den ökade belastningen hälen utsätts för.
  • Personer med felställningar i foten, till exempel extra höga fotvalv, plattfot och överpronation.
  • Personer med stelhet i benens baksida då detta resulterar i ökat drag i hälbenet och därmed en ökad belastning av plantar fascia.
  • Vid löpning i skor med dålig stötdämpning.
  • Vid plötsliga förändringar av belastningen på foten, till exempel om löpdistansen ökas kraftigt.
  • Äldre personer. Det beror på att den stötdämpande fettkudden krymper och att plantar fascians stötdämpande egenskaper minskar med åldern.

4 övningar som hjälper mot smärtan vid hälsporre

1. Lägg en foamroller elleren massageboll på golvet och sätt den ena foten på bollen. Utöva jämnt tryck på rullen/bollen och rulla foten fram och tillbaka och i sidled för att minska spänningar.

Foto: TT

2. Stå eller sitt på en stol. Du kan lägga ett elastiskt träningsband kring tårna. Lyft och spreta sedan med tårna. Håll positionen i tio sekunder och slappna sedan av. Upprepa övningen 10–15 gånger.

Foto: TT

3. Sitt på en stol. Placera fotleden på benet som ska sträckas på det motsatta benets knä. Böj sedan stortån uppåt samtidigt som du håller den andra handen på hälen och under foten. Håll positionen i cirka 30 sekunder. Upprepa tre–fem gånger med varje fot.

Foto: TT

4. Stå på en fot på ett trappsteg med hälen utanför kanten. Res dig sedan upp på tå samtidigt som du räknar till tre. Stå på tå i två sekunder och återgå sakta till utgångspositionen medan du räknar till tre. Upprepa övningen tolv gånger i tre omgångar, alltså sammanlagt 36 gånger. Du kan öka belastningen gradvis genom att sätta en ryggsäck med böcker på ryggen.

Foto: TT

Källa: Jon Christensen, osteopat D O & fysioterapeut på Klinik, klinik.dk

Översättning: Weronica Andersson

Scroll to Top