Slappna av i jul: 10 tips som hjälper dig att dra ner på stressen

Traditioner, förväntningar och tjocka släkten som hänger på låset. Julen är såklart en glädjens högtid – men ibland blir det bara för mycket och stresshormonerna skjuter i taket. Gör det så enkelt som möjligt och glöm inte bort dig själv.

För många är december årets mest stressiga månad. Och då handlar det inte bara om problem att få tiden att räcka till, det rör sig också om förväntningar och förhoppningar.

– För en del är det kraven på julklappar och allt annat som kostar pengar, som man kanske inte har. För andra är det förväntningar på oss själva som stressar oss, säger psykologen Birgitte Sølvstein och utvecklar:

– Det finns ingen balans mellan hur våra liv faktiskt ser ut och de krav vi har på oss själva. Många av oss vill skapa en perfekt julhelg med vacker julgran och laga all mat från grunden, till exempel. Men samtidigt ska vi sköta arbete, hem och familj som vanligt och den ekvationen går inte riktigt ihop.

Det finns många sätt att ordna en fin men stressfri jul, menar psykolog Birgitte Sølvstein. Foto: soelvstein.dk

10 tips för en jul med mindre stress och press

1. Ha en realistisk budget

Vi lägger ungefär 6 500 kronor per person på julklappar, mat och allt annat som hör julen till, enligt en undersökning som Nordea gjorde häromåret.

Det är mycket pengar för de flesta familjer och det kan lätt orsaka stress. Gör en realistisk budget och spara pengar i god tid.

– Det är lätt hänt att julen handlar om alla saker vi måste köpa och det tär på hushållskassan men det tar också mycket av vår tid. Om vi kan skära ner på julklappar och annat sparar vi både pengar och tid. Och om vi slipper den ekonomiska stressen kan julen få handla om något annat än konsumtion, säger Birgitte Sølvstein.

2. Hemlagat och färdigköpt

Kanske växte du upp med en mamma som gjorde allt från grunden och du vill gärna föra den traditionen vidare. Men det är klokt att fundera över hur mycket av maten som måste vara hemlagad.

– Du kan kanske hålla fast vid en tradition med en eller två hemlagade rätter eller bakverk, säger Birgitte Sølvstein. Det andra kan köpas eller lagas av andra. Knytkalas på julen är en god idé.

3. Sök sällskap om du känner dig ensam

Det är många som firar jul på egen hand och de känner sig då mer ensamma än vanligt. Om du känner oro inför att sitta ensam på julafton kan du anmäla dig som volontär hos någon av de organisationer som ordnar jul för behövande. Till exempel Stadsmissionen och Röda Korset, kolla vad som finns i din kommun. Det är i vilket fall som helst en bra idé att göra upp planer för dagen så att den inte känns så lång.

4. Dra ner på julfesterna

I december är det julfester, luncher, glöggmingel och liknande som gäller. Ibland börjar sammankomsterna i november och fortsätter ända in i januari. Dra gärna ner på dessa aktiviteter.

– Det är bättre att hålla sig till ett eller två evenemang och koppla av med dem snarare än att rusa runt för att hinna med fem, sex eller sju fester.

5. Kom ihåg att ta semester

Nu när du är lite julledig, kom då ihåg att faktiskt ta lite ledigt. Använd tiden till att inte göra någonting alls, bara koppla av och må bra.

– Vi är inte utrustade för att arbeta mycket under den mörka vintern, så vi behöver den där pausen och det får vi inte om vi springer från det ena till det andra under hela julledigheten. Det är alltså viktigt att se till att du har några dagar då du inte behöver göra någonting. Och om julen varit hektisk, planera då in ett lugnt nyår.

6. Använd tiden klokt

För många är julen den tid på året då familj och släkt äntligen får tillfälle att umgås. Men vad tycker du om det, egentligen? Det är viktigt att vara realistisk när det gäller förväntningar.

– Om det är ansträngande att tillbringa tid med vissa släktingar, ska du kanske överväga om det ens är värt det. Eller kanske lägga fem timmar på släktträffen istället för tio, och inte ha för höga förväntningar på att det ska bli helmysigt.

7. Se till att komma ut

Vi har en tendens att kura ihop inomhus i juletid men det finns så många fördelar med att vara utomhus.

– Varför inte bjuda in till en aktivitet utomhus? En trevlig vinterpromenad, glöggfest i trädgården eller i naturen. Studier visar att vi blir mindre deprimerade när vi vistas utomhus.

8. Handla på nätet

Det finns väl inget som är mer stressande än att ge sig ut på stan i sista minuten för att handla julgran, klappar och mat. Så det är en god idé att planera inköp i förväg. Du kan också spara en hel del tid genom att handla på nätet. Gör det i god tid så att du slipper oroa dig för om varan ska hinna komma fram. Det är också smart att dra ner på antalet julklappar.

9. Be om hjälp

Om din att göra-lista är lång är det ingen skam att be om hjälp – det kan vara just det som hindrar dig från att gå under av stress. Be familjemedlemmar att bidra med mat och dryck till julbordet, hjälpa till att duka och dekorera eller köpa julklappar.

10. Se upp för konflikter

Det är inte nödvändigtvis allt extra arbete inför julfirandet eller för många aktiviteter som kan stressa dig mest. Faktum är att den mest ångestladdade delen av julen är att vi tillbringar så mycket tid med familjen.

– Visst kan det vara mysigt men i många familjer är det också upplagt för konflikt. Gamla problem och oförrätter kommer upp i dagen. Finns det risk för konflikt är det klokt att begränsa tiden med familjen, säger Birgitte Sølvstein.

Om bråken stör julefriden är det också viktigt att se till att du har lite tid för dig själv – ensam. Gå undan och läs en bok, titta på en tv-serie eller sätt dig med stickningen.

Källor: Birgitte Sølvstein, tv2.dk och SDU

Scroll to Top