Vem drömmer inte om en jul med mat och dryck i överflöd, spännande klappar under granen, dekorativ julbelysning och hemmet fullt med små och stora gäster? Tindrande ögon hos de minsta, uppsluppna samtal, lekar och klappar …
Men i år är det annorlunda tider. Förra statsministern Magdalena Andersson har talat i termer av ”krigsvinter” och de flesta av oss har märkt av det tuffa ekonomiska läget.
LÄS ÄVEN: Så får du ekonomin att hålla både nu och sen: 3 experter ger sina bästa tips
Det är helt enkelt svårt att få pengarna att räcka när räntorna gått upp, maten är dyrare än på många år och elpriserna nått absurda nivåer. När varje maskin tvätt som körs syns på kontot, för att inte tala om varmvattnet när vi ska duscha, eller när hemmet ska värmas upp.
Då kan en högtid som julen bli en nästan orimlig börda att klara av. Alldeles särskilt om man är pensionär och den som under alla år stått för släktens julfirande. Den som öppnat upp sitt hem för umgänge, lagat den goda maten och hållit fast vid alla traditioner.
– Jag har haft flera äldre patienter som befinner sig i den här situationen. De vill så gärna. Dessutom förväntar sig den yngre generationen att de ska checka in till någon form av all inclusive och att allt ska vara som det alltid har varit, säger Thomas Silfving, leg psykolog och familjeterapeut.
Tänk om julfirandet
Thomas har också stött på äldre personer som år ut och år in stått för hela kalaset. Som börjat förbereda för julen långt i förväg, som jobbar sig utmattade med mat, pynt och klappar för att allt ska vara tipptopp.
De står i köket hela julen, skulle helst av allt vilja umgås med nära och kära, men hinner inte. För allt ska ju stå framdukat och vara perfekt. Istället kör de ända in i kaklet, knyter näven i fickan och vågar inte riktigt förstöra stämningen genom att säga vad de egentligen tycker och vill.
– I år sitter många i samma båt. I år finns det sannerligen ett skäl. Dessutom är det välkänt att få saker enar en krets som en gemensam yttre fiende, som i det här fallet Putin eller klimatkrisen. Därför riskerar man inte att stöta på patrull genom att i år sätta ner foten, säger Thomas Silfving.
Hans råd är att man i år ska ta tillfället i akt och fundera igenom hur man egentligen vill ha julfirandet. Kanske är det läge att starta nya traditioner? För, handen på hjärtat, även om ekonomin skulle vara på topp är det kanske dags att fundera i termer av hållbarhet? Att ta klimatkrisen på allvar och bli mer måttlig. Dessutom, att låta en eller två personer stå för allt arbete och alla inköp, är inte hållbart i längden.
LÄS ÄVEN: Minska dina utgifter: Trebarnsfamiljens bästa spartips
– Det handlar naturligtvis inte om elakhet, men som ung tänker man ofta: ”Mamma och pappa orkar hur mycket som helst.” Och många i den äldre generationen är vana vid att bita ihop och kan ha svårt att säga ifrån.
Dessutom, att hjälpas åt, att låta var och en bidra efter sin egen förmåga kan öka känslan av gemenskap och meningsfullhet. Att arbeta tillsammans brukar vara roligt och kan bli ett avspänt sätt att umgås.
Thomas Silfving tycker att man så fort som möjligt ska ta upp ämnet. Vara ärlig med situationen, säga att man inte mäktar med, varken ekonomiskt eller kroppsligt.
– Men var tydlig med att du faktiskt vill träffa dina närmaste, att du vill umgås, men att du behöver hjälp och stöd för att orka med. Folk kommer att förstå, men förvänta dig inte att någon kan läsa dina tankar.
Gör knytkalas av julbordet
Även Sharon Lavie, sparekonom på Hypoteket, tycker att man ska vara ärlig och be om hjälp.
– Julen kan kosta många tusenlappar i en familj och eftersom den ekonomiska situationen på kort tid blivit mycket ansträngd är det ingen som kommer att ifrågasätta önskemålet.
Hon har flera tips för hur man ska få ner kostnaderna.
I många familjer är knytkalas över jul en självklarhet. Har man inte redan infört det, är det alltså läge för det nu.
Dela upp det så att var och en får bidra med sin specialitet. Det blir inte bara enklare för värdparet. Sannolikheten är stor att det kommer in nya, spännande influenser på julbordet men också att en del av gästerna blir glada, och kanske till och med lite stolta, över att bli ombedda att ta med sin goda sill eller sitt hembakta vörtbröd.
LÄS ÄVEN: Sjukpensionären Therese kämpar med ekonomin: ”Finner glädje i de små sakerna”
– Dessutom brukar jag ge rådet att hålla nere på julklappskostnaderna. I många familjer har man infört julklappslotteri, där varje julklapp har en övre prisnivå,
säger Sharon Lavie.
Ett annat tips kan vara att ge bort tid med varandra, något som ger betydligt mer utdelning på minnesbanken än en pryl. Att till exempel ge bort ett presentkort innehållande en dag då farfar och barnbarnet ska flugfiska eller gå på museum, ligger det mer omtanke bakom än en leksak inköpt på närmaste leksaksaffär.
– Idag finns det också otroligt många bra och roliga butiker och nättjänster med secondhand. Där kan man fynda massor av unika saker till hög kvalitet.
Önska med omsorg
Vill man trots allt köpa nya saker förespråkar Sharon Lavie mer medveten konsumtion och tycker att man ska önska med omsorg. Be dem man ska fira jul med att verkligen fundera ut vad man önskar sig, så att ingen konsumtion sker av slentrian.
– Kanske kan man till och med gå ihop några stycken och på så sätt samla ihop till det som personen i fråga verkligen önskar sig.
Om det lik förbaskat är svårt att få den ekonomiska situationen inför julen att gå ihop föreslår Sharon Lavie att man ska titta igenom vad man har där hemma. Finns det något du inte använder och som du kan sälja för att få ihop lite extra pengar inför den stundande högtiden?
– I de flesta hem finns det föremål som inte används och som andra kan se ett värde i. Utnyttja sajter som Blocket, Sellpy och Tradera och rensa hemma på köpet.
En annan akutåtgärd som kan ge lite mer pengar kvar på kontot är att se över de tjänster och abonnemang som hushållet har.
– Det är inte helt ovanligt att man prenumererar på någon tidning eller tjänst som inte utnyttjas. Det är egentligen pengar i sjön och en möjlighet att spara flera tusenlappar, säger Sharon Lavie.
Däremot varnar hon bestämt för dyra mobillån eller att utnyttja bankkortets kredit. Det är enbart en kortsiktig lösning och något som man kan behöva dras med
i år i efterhand.
Små tips som sparar pengar i jul
- Prata med familjemedlemmarna. Berätta hur läget ser ut och att ni i år behöver hjälpas åt med julen.
- Diskutera vad som är ”måsten” på julbordet och dela ut arbetsuppgifter så att alla bidrar efter sin förmåga. Tänk bort överflödet i år, för allas skull. Lägg tid och energi på att duka fint och att umgås.
- Be familjemedlemmarna att fundera ut vad de verkligen önskar sig i julklapp i år och gå ihop flera stycken vid inköpen.
- Skippa att köpa nytt. Det går att göra fynd på secondhand-sajter och i secondhandbutiker.
- Arrangera ett julklappslotteri där ni har ett övre tak på vad klappen får kosta.
- Ge bort upplevelser istället för prylar: En fiskedag med farfar, en filmkväll med mormor, en dag då du lär barnbarnet att baka dina fantastiska klenäter. En kulturell heldag på olika museer, en stadsvandring, gå på föreläsning. Ge bort ett personligt presentkort på en heldagsvandring med medhavd matsäck. Upplevelser stannar i minnet betydligt längre än saker.
- En garanterat uppskattad julklapp är ett färdigt fotoalbum där du tagit dig tid att skriva ut och klistra in bilderna som annars fastnar i telefonen. Det tar ett tag och kräver en hel del förberedelse. Kanske kan du be övriga familjemedlemmar att skicka just sina bilder om du inte har tillräckligt många själv.
- Ta blomskott och plantera. Krukväxter är uppskattat och är ofta dyra. Att ha en växt som växer med familjen är en gåva som får en symbolisk betydelse.
- Är du duktig på något hantverk? Ett par hemstickade strumpor, en drejad keramikskål, en snidad smörkniv är mycket mer värt än något köpt på närmaste shoppingcenter.