Suzana startade julgranshotell – vill göra branschen mer hållbar

Trädgårdsmästaren Suzana Axeheim tröttnade på att se julgranar hamna på soptippen – och skapade ett granhotell för att ge dem ett längre liv.

Det är full fart på Väla trädgårdar utanför Helsingborg. De första kunderna har kommit för att checka ut sina julgranar från julgranshotellet och för att se hur de mår sedan de såg dem senast.

– De har i regel växt till sig några centimeter under året, berättar trädgårdsmästaren Suzana Axeheim när vi går en runda och inspekterar raderna med granar som väntar på att deras ägare ska komma och hämta dem.

Suzana har precis grävt upp granarna ur jorden, där de har tillbringat året sedan tjälen släppte i våras. De har blivit ompysslade, vattnade och haft en bra vistelse på hennes sommarkollo.

Läs även: Adventspynta utomhus – med naturens eget pysselmaterial

Suzana startade granhotellet för att göra julgransbranschen mer hållbar. Foto: Per-Ola Ohlsson

Suzana Axeheim

Ålder: 57 år.
Familj: Jonas, 63, sönerna Leopold, 30, och Theodor, 23. I familjen ingår dessutom hunden Milou.
Bor: Hus i Ramlösa.
Gör: Inspiratör, trädgårdsmästare, formgivare.

Julgranshotell utanför Helsingborg

Nu är de redo att åter placeras i en kruka och förgylla julen hemma hos sina ägare med ljus och färgglada kulor på grenarna, en stjärna i toppen och glitter som tindrar i ljusskenet.

– De flesta av granarna som checkades in i början av januari är i gott skick, men det händer att de kan vara lite vissna och i något fall har granen dött på grund av att den fått för lite vatten, berättar Suzana.

Bland de 67 julgranar som Suzana skött om på sitt julgranshotell under året finns såväl rödgran, kungsgran och silvergran som serbgran – den sistnämnda är en gran som ursprungligen kommer från Balkan.

Läs även: Putsa mässing: 5 knep för ett skinande rent resultat

På flera ser man tydligt på färgskiftningarna på barren längst ut på grenarna hur mycket de har växt under det senaste året.

– Det varierar från gran till gran. En del växer bara två–tre centimeter medan andra kan bli fyra–fem centimeter högre, säger Suzana och håller fram en ståtlig serbgran.

Suzana startade granhotellet 2021. Foto: Per-Ola Ohlsson

Vill förhindra att julgranar slängs

Idén till sitt granhotell fick Suzana för några år sedan när hon funderade på hur man kunde göra julgransbranschen mer hållbar. Det gjorde ont i henne när hon tänkte på att unga friska granar höggs ner bara för att stå ett par veckor i värmen i ett hem och sedan vissnade och döda kastas till förbränning.

– Hela mitt sätt att arbeta bygger på hållbarhet. Det är därför jag har svårt för blommor som bara kastas och istället hellre arbetar med perenner och växter som har ett långt liv.

Under funderingarna kom hon på att hon kunde sälja julgranar i kruka som kunderna sedan kom tillbaka med efter helgerna för att hon skulle sköta om dem – lite som ett däckhotell för vinterdäck med skillnaden att hennes hotellgäster behöver mer skötsel och omvårdnad.

Läs även: Anna förvandlade fallfärdigt torp till mysigt hem: ”Allt är återbruk”

– Jag ser till att de får vatten och får stå i bra jord i skyddat läge, säger hon.

Men ett år höll det på att sluta med en katastrof. En älgfamilj tog sig in i planteringen där hon förvarar sina hotellgäster och de hann mumsa i sig de gröna skotten på flera granar innan de skrämdes iväg.

– Då var jag tvungen att ringa några kunder och säga att just deras gran hade blivit halverad och att de skulle få en ny. Man tror inte att det ska finnas älgar så nära Helsingborg, men vi har faktiskt en älgfamilj i trakten kring Väla.

Under sommarhalvåret jordslår Suzana granarna på sina odlingar. Här gräver hon upp en inför utcheckningen. Foto: Privat

Tog över gammal handelsträdgård

När Suzana kläckte idén med julgransförvaring hade hon precis tagit över den gamla handelsträdgården Väla trädgårdar utanför Helsingborg.

– Jag fick möjlighet att köpa handelsträdgården, som tidigare var mer inriktad på odling, och slog till direkt. Det var något jag verkligen ville arbeta med, säger hon.

När Suzana sadlade om till trädgårdsbranschen hade hon en lång karriär som formgivare och smyckesdesigner bakom sig.

– Jag har jobbat med handel i hela mitt liv, bland annat på NK:s smyckesavdelning och Albrekts guld och jag har designat vigselringarna till såväl tv-kocken Tina Nordström som tennisstjärnan Jonas Björkman. Men när erbjudandet om att ta över handelsträdgården kom kände jag
att det var dags för ett nytt kapitel i mitt liv.

Läs även: Mata fåglar i vinter – så här lockar du dem till din trädgård

Trädgårdsintresset fanns där sedan tidigare. Det väcktes när hon och hennes man i början av 00-talet köpte ett gammalt hus i Ramlösa med en vildvuxen trädgård som hon på några år förvandlade till en visningsträdgård.

– Min 40-årskris yttrade sig i att jag läste en kurs i hortikultur (trädgårdsodling). Man kan säga att det var där allt började, säger hon med
ett leende.

Suzana tog över handelsträdgården 2020, mitt under värsta coronapandemin då mycket av aktiviteterna i samhället gick på sparlåga.

– Det låter som dålig tajming, men sett så här i backspegeln var det precis tvärtom. Folk hade tid att ta hand om sina hus och trädgårdar när de inte kunde resa utomlands. Och trädgårdsarbete är en utomhussyssla med låg smittrisk.

Fyra olika typer av granar som finns på granhotellet. Foto: Per-Ola Ohlsson

Julgran i kruka

I december 2021 startade hon granhotellet. Hon köpte in ett antal granar i lämplig storlek och planterade dem i krukor.

– Jag tar 450 kronor för en gran, vilket är ett engångsbelopp och sedan kostar förvaringen 350 kronor om året. Ägarna får personligt kvitto som bevis på att de checkat in sin gran hos mig.

För en del av hennes kunder blir julgranarna som de har år efter år nästan som familjemedlemmar.

– En del har döpt dem efter sina husdjur eller släktingar. Hundar och barns namn verkar vara populärast, men det finns också några som har skojat till det lite. Här är en som är döpt till Gunnar Gran, en heter Grankvist och en kallas Granen efter förre landslagsbacken i fotboll,
Andreas ”Granen” Granqvist.

Läs även: Så får du adventsstjärnan att hänga rakt: 3 smarta knep

Pia Löfvenmark hämtar sina två julgranar som hon haft inkvarterade på granhotellet. Foto: Privat

Bra att kunna återanvända julgranen

Några av Suzanas kunder kommer för att hämta sina julgranar redan i november. Sköter man bara om dem och ger dem rikligt med vatten är det inga problem eftersom de växer i kruka.

En som kommer strax före första advent för att checka ut är Pia Löfvenmark från Rydebäck strax söder om Helsingborg. Hon har varit kund på granhotellet sedan starten för tre år sedan och har det senaste året haft två julgranar på förvaring.

– Det fina är vetskapen om att vi varje år har en härlig vacker gran att hämta i december och sedan checka in efter jul. Det känns även som ett bra val att kunna återanvända granarna år efter år.

Läs även: Ta hand om din julstjärna på bästa sätt: 4 tips du behöver ha koll på

För drygt ett år sedan flyttade Suzana sin handelsträdgård till den gamla spritfabriken i Ödåkra, i folkmun kallad ”Spritan”. Där får hon också plats att jordslå fler granar.

– När jag var liten sa jag att jag ville jobba med glass, blommor eller smycken. Nu har jag jobbat med alla tre, säger hon med ett leende.

Scroll to Top