Anna förvandlade fallfärdigt torp till mysigt hem: ”Allt är återbruk”

Anna Lindgren hade varken ägt ett hus eller renoverat något när hon köpte ett fallfärdigt torp. Men genom mycket slit och mottot ”Hur svårt kan det vara?” har hon skapat sig en fullt funktionell bostad.

Anna möter oss när vi kommer fram till hennes torp i utkanten av skånska Klippan. I släptåg har hon två höns av rasen Orpington som följer henne och nyfiket kikar ut mot gatan.

– Det har inte hänt än, men jag vill inte att de ska rymma och därför har jag inhägnat trädgården, säger hon och öppnar stängslet för att släppa in oss.

Hemmets Journal är på besök hemma hos Anna Lindgren – stadsbon, kommunikatören, youtubern och kvinnan som i stort sett helt själv förvandlat ett fallfärdigt torp till ett fullt funktionellt hem med enbart återbrukade material.

– Sedan förra hösten bor jag här på heltid, berättar hon medan vi går förbi odlingslådorna med grönsaker och de nyfikna hönsen mot det grönmålade torpet.

– Jag vet egentligen inte vad man ska kalla det längre – torp, stuga eller hus? Idag är det egentligen ett litet hus som är fullt beboeligt året runt, fortsätter hon och öppnar ytterdörren som bär spår av tidens tand.

Annas hus före renoveringen. Foto: Privat

Anna Lindgren

Ålder: 37 år.
Familj: Tre höns (en låg och ruvade vid vårt besök) och partnern Daniel, 43.
Bor: I ett torp på 60 kvadratmeter (45 kvadratmeter bottenvåning och 15 kvadratmeter inredd vind) i Söndraby i utkanten av Klippan.
Gör: Kommunikatör.
Sociala medier: Anna Lindgren på Youtube @annasgmlindgren

Det stora trädäcket på baksidan mot bäckravinen fick Anna gratis av en släkting som skulle bygga ett nytt. Foto: Stefan Lindblom

Anna köpte fallfärdigt torp i Klippan

Det var senvåren 2022 som Anna, som då bodde i en lägenhet i centrala Helsingborg och jobbade som kommunikatör inom kommunen, såg en annons om ett torp i Klippans kommun som var till salu.

Hon hade länge haft en dröm om att få bo på landet och leva ett lite enklare liv. Sedan en tid hade hon letat efter lämpliga objekt där hon kunde förverkliga sin dröm.

– Egentligen hade jag tänkt mig ett litet ställe långt ute i skogen där jag kunde odla mina grönsaker och vara så oberoende som möjligt. Men så dök det här upp och då såg jag fördelarna med att bo här och kunna pendla till jobbet i Helsingborg.

Läs även: Annas mysiga växthus är fyllt av blommor och loppisfynd: ”Ett ständigt projekt”

Budgivningen på torpet i Söndraby i utkanten av Klippan hade redan börjat när Anna fick syn på annonsen, men hon tog kontakt med mäklaren och fick komma på visning.

– Jag var lite tveksam i början. Jag insåg att det var jättemycket jobb för att få det i beboeligt skick. Men efter att ha varit här och tittat flera gånger såg jag möjligheterna och fastnade för det, berättar hon.

Ovanvåningen var bara en tom, oanvänd och oisolerad vind när Anna köpte huset. Foto: Privat
Idag har Anna sitt sovrum på ovanvåningen. Roligaste renoveringen var att lägga golvet, tycker hon. Foto: Stefan Lindblom

Med ett leende tillägger hon:

– Jag har nog en fäbless för fallfärdiga ruckel. Jag går igång på det.

Torpet, som är byggt 1946, ligger naturskönt på kanten av en bäckravin där Bäljane å rinner fram genom lövskogen. Fram till några år innan Anna köpte det bodde här ett äldre syskonpar som levde under relativt enkla förhållanden.

Det fanns redan en potentiell köpare, men Anna gick i sista stund in med ett högre bud.

– Jag fick torpet med den 725 kvadratmeter stora tomten för 650 000 kronor, berättar hon.

Anna har höns av rasen Orpington som troget värper ett ägg om dagen. Foto: Stefan Lindblom

Renoverade enbart med återbrukat material

Tillträdet var den första juli, men Anna fick börja röja upp i trädgården tidigare. Det var ingen lätt uppgift.

– Trädgården var fullständigt igenväxt. Jag tror aldrig jag har sett så mycket kirskål, nässlor, björnlokor och annat ogräs i hela mitt liv.

Sedan hon väl fått nycklarna till huset var taket det första projekt hon satte igång med.

– Taket var helt oisolerat och det läckte in när det regnade kraftigt.

Läs även: Therese har byggt hemlig koja i skogen – av återbrukat material

Det var bestämt från början att det bara var Anna, som har en partner och särbo i Ängelholm, som skulle bo i huset. Hon ville också själv göra det mesta av renoveringen.

Detta trots att hon inte hade någon tidigare erfarenhet av att renovera hus.

– Mitt motto har alltid varit: ”Hur svårt kan det vara?” Jag har läst på och tittat på instruktionsfilmer på Youtube. Det kanske inte blir så bra som om en utbildad hantverkare skulle göra det, men det duger åt mig, säger Anna.

Det gamla köket var utslitet och inte längre funktionellt. Foto: Privat
Bänkskivorna i köket är hon mycket nöjd med. Hela köksutrustningen köpte hon begagnad och den stod nerpackat tills det var dags att göra vid köket sommaren 2023. Foto: Stefan Lindblom

Fyndat på Blocket och Marketplace

Hon tillägger med ett leende att hon har 15 poäng i byggteknik som hon studerade för många år sedan.

– Men det var bara teori. Jag hade ingen praktisk erfarenhet.

Helt själv med renoveringsarbetet har hon dock inte varit.

– Jag har haft mycket hjälp av min partner Daniel och familj och vänner, särskilt med de tunga delarna som att sätta upp takpannorna, berättar hon.

Läs även: Maria brinner för att skapa nytt av gammalt: ”Sy om i stället för att köpa”

Bestämt från början var också att hon enbart skulle använda återbrukat material. Hon har letat på Blocket och Facebooks Marketplace och gjort flera fynd.

– Det var där jag hittade takpannorna som jag fick gratis av ett par i Båstad och som jag var och hämtade i tre omgångar med ett släp. Det var slitsamt och tungt. Sammanlagt var det 1400 takpannor som skulle flyttas, tvättas och sedan bäras upp för en ställning till taket.

Från sitt hem i natursköna Söndraby har Anna bara en kvarts cykeltur till järnvägsstationen i Klippan. Till närmaste livsmedelsaffär är det tio minuters promenad. Foto: Stefan Lindblom

Anna dokumenterar renoveringen på Youtube

När taket var klart rev hon ner all väggbeklädnad inne i huset och började inreda vinden, där hon ville ha ett sovrum. Även gipsskivor, golvplankor och isoleringsmaterial hittade hon antingen på Blocket eller på försäljningsställen för återbrukat byggmaterial.

– Jag valde träfiberisolering. Det är gjort av en restprodukt och har inte samma klimatpåverkan som till exempel stenull som är nyproducerat.

Återbrukstänket och strävan efter att göra en så liten miljöpåverkan som möjligt är ett genomgående tema för Anna.

Läs även: Li kunde köpa ny bil – tack vare loppisfynden: ”Ekonomisk livlina”

– Allt jag har här är begagnat och återanvänt. Varenda möbel är köpt på second hand. Hönshuset är jag sjukt stolt över. Det byggde jag av ett gammalt staket. Det enda som är helt nytt är luftvärmepumpen eftersom jag blev avrådd från att köpa den begagnad.

Från mars 2023 började Anna bo halva tiden i sitt torp och halva tiden hemma hos Daniel i Ängelholm. Men hon hade då fortfarande varken ett fungerande kök eller badrum.

– Köket blev jag klar med några månader senare och förra hösten blev toaletten och duschrummet klart. Kaklet i badrummet är jag extra nöjd med. Det hittade jag i en butik för begagnat byggmaterial för 300 kronor. Det blev kanske inte precis det jag tänkt mig, men nytt kakel skulle ha kostat 10 000.

För att få in ljuset och den fantastiska utsikten mot bäckravinen satte Anna in stora fönster – som hon naturligtvis hittade på en återbruksmarknad. Foto: Stefan Lindblom

För Anna är alla saker som kommer från naturen heliga och därför är hon motståndare till slit-och-släng-kulturen. Det som kan återanvändas vill hon återanvända.

Från början var det också bestämt att hon skulle lägga upp filmer på Youtube där tittarna kunde följa henne under renoveringen. Idag har hon drygt 22 900 prenumeranter på sin Youtube-kanal och hon kan ha 10 000–15 000 visningar per film.

– I början lade jag ut filmer oftare, men nu blir det en var 14:e dag där jag berättar vad jag har gjort sedan sist. Jag får betalt för antalet visningar, men det är inget jag blir rik på. Det är det sämst betalda jobb jag haft, säger hon med ett skratt.

Läs även: Vårda och laga dina loppisfynd – så tar du hand om 10 vanliga prylar

– Däremot får jag många råd och tips tack vare mina filmer. Och jag får många uppmuntrande kommentarer.

De renoveringsprojekt som står näst i tur är källaren där hon ska sätta in en tvättmaskin och förrådet som är i mycket dåligt skick.

– Sedan vill jag ta itu med trädgården och odla mycket mer. Jag vill bli mer självförsörjande på grönsaker, säger Anna när vi avslutningsvis går en runda mellan hennes odlingslådor.

– Men jag vet inte om jag kommer att bo här hela mitt liv. Jag hittar kanske en röd stuga med vita knutar som ligger avskilt i en skog i Småland.

Scroll to Top