Annas mysiga växthus är fyllt av blommor och loppisfynd: ”Ett ständigt projekt”

Växthuset i engelsk stil och med kristallkrona i taket är mer än bara en vacker plats. Det är Anna Jeppssons ställe att slappna av och vara kreativ på.

Anna och Anders Jeppsson bor i ett hus i Malmö. Huset ser engelskt ut med sitt röda tegel och sina stora dörrar och med murgröna, rådhusvin och blåregn som klättrar på fasaden. Det var därför inte så konstigt att familjen också drömde om att komplettera det med ett växthus i engelsk stil.

Anna och Anders stressade inte fram byggandet av växthuset, utan funderade länge på sitt drömrum. En av grundtankarna var att det skulle se ut som om växthuset alltid stått där. En annan viktig detalj var materialvalet. Aluminiumprofiler är visserligen lättskötta, men inget för familjen Jeppsson. Önskemålet var istället klassiska träprofiler och englasfönster.

Här bor vi

Här bor: Anna och Anders ­Jeppsson med dottern Hilda, och katten Ernst. Till familjen hör också utflugna dottern Ida och Anders vuxna döttrar Sandra och Anja med barnbarnen Selma, Siri och Gabriel.
Gör: Anna är fotograf, författare, stylist och blomster­inspiratör. Anders ­är illustratör, konstruk­tions­ritare och ­snickare.
Var: En tegelvilla från 1932 i Limhamn i Malmö.

Anna och dottern Hilda har njutit av växthuset i nitton års tid.

Växthus i engelsk stil

Sommaren 2005 hade familjen funderat färdigt och dessutom hittat en bra lösning för att bygga. Det visade sig att de kunde beställa en byggsats med profiler och fönster efter egna önskemål. Efter fackhjälp med att gjuta grunden kunde de sätta upp växthuset själva, men de hyrde in en glasmästare för att kitta fönster. Ett studiebesök i England hade gett dem en bra idé för fönsterglasen.

− I England såg vi glas som var rundade nedtill för att regnvattnet ska ­rinna mitt på glaset istället för längs sidorna, berättar Anders. Det här sparar både trä och kitt, vilket gör att du inte behöver renovera växthuset så ofta. Det är en fantastisk idé som jag verk­ligen kan rekommendera!

Från växthuset är det bara några steg till köket och Anna vill ha nära till det ätbara. Därför växer här mynta, rosmarin, tomater, citroner och jordgubbar i en svart hink.
Här syns det praktiska tyg som satts upp i växthusets tak. Eftersom det går en gardinskena längs hela balken i taket kan det tunna tyget dras för och på så vis ge växterna välbehövlig skugga under de varmaste dagarna.

Från köket har en dubbeldörr tagits upp. Den gör att familjen kan komma rakt ut i växthuset via sex trappsteg.

En snickare hjälpte till så att dörrarna ser ut exakt som husets övriga dörrar.

− Det första jag gör när jag kommer ner i köket på morgonen är att öppna dörrarna till växthuset för att känna doften av jord och växter. I köket känns det som om jag är ute fast jag är inne, säger Anna.

I växthusets tak finns öppningsbara fönster med en gammal manuell vevkonstruktion. På golvet ligger klinker, helt enkelt för att det är snyggt. Familjen Jeppsson valde ett frosttåligt golv med ­glasyr av hög kvalitet.

Etiketterna från Winbergs blomsterhandel hittade Anna i en fallfärdig lada utanför Östersund och sparade för att de är snygga. Kaktusarna är placerade i ett stämpelställ som fyndats på loppis. En gammal oljebehållare innehåller nu vatten.
Anders har byggt hyllplanen av återvunnet trä som hängs på rostiga kedjor med hjälp av krokar. Åldrade lerkrukor blir en härlig kontrast till småglas för sticklingar i pressglas och kristall.

Inreder växthuset i olika stilar

Nu har växthuset stått och sett likadant ut på utsidan i snart 19 år – men på insidan varierar det ständigt. För Anna är växthuset terapi och avkoppling, och något av det roligaste hon vet är att skapa nytt med hjälp av loppisfynd och växter.

− Växthuset är ett ständigt projekt. Ett år placerade vi ett antikt möblemang mitt på golvet och dukade upp till en fantastisk nyårsmiddag. Ett annat år hade jag klassiska korgmöbler och indiska tyger i bohemisk stil och året efter hade jag mängder av pelargoner.

Den röda bägarrankan är en favorit som blommar rikligt. Soffan hittade Anna på Blocket och målade om från blågrönt till svart.

Nu har Anna förälskat sig i perenner i ljusgrönt och vinrött.

– Jag tycker att det är fantastiskt med alla utseenden det finns på till exempel alunrot, palettblad och klöver. Jag har också en bägarranka som jag tycker väldigt mycket om. Till det har jag blivit väldigt förtjust i svarta möbler och krukor. Det framhäver växterna otroligt mycket.

I en gammal låda för aprikoser har Anna ställt en samling av udda loppisfat. I stället för att köpa lerfat, som ju kan vara rätt dyra, brukar Anna använda gammalt finporslin.

Kristallkrona i växthuset

Vissa saker kommer ständigt tillbaka, som pelargoner, kaktusar och sticklingar som står i pressglas och kristall.

− Kaktusar är härliga och jag tror att jag tycker om dem för att jag växte upp på 70-talet med en mamma utan gröna fingrar. Dessutom är de väldigt lättskötta.

En annan detalj i växthuset är hyllor i åldrat trä.

Kaktussamlingen på hyllan har hängt med i många år. Anna gillar speciellt de kaktusar som är lite ludna och som har vackra taggar.
Kaktången är det bästa som finns när du ska plantera om kaktusar! Den lilla borsten används för att borsta bort jorden från taggarna. Pressglasskålen är bra att använda som planteringsunderlag.

− Jag har alltid gillat återvunnet virke, för det ger skiftningar som jag aldrig tröttnar på. Det blir till exempel en härlig kontrast med romantiskt blommande pelargoner.

Även om växthuset är i ständig förändring är det en sak som hängt med i alla år: i taket sitter en kristallkrona. Den sattes faktiskt på sin plats i taket redan innan växthuset blev helt färdigt.

− När jag fyllde år på hösten innan vi skulle bygga växthuset fick jag en kristallkrona i empirstil i födelsedagspresent av Anders. Det har alltid varit min dröm att ha en kristallkrona i växthuset. Jag hängde upp den så fort det var möjligt – faktiskt innan glasmästaren var helt färdig med taket!

Scroll to Top