Flytta ut växterna efter vintern: Så får du blommorna att klara utelivet

Snart är det dags att låta växterna flytta ut, både blommor till sommarkrukor och växter som har stått inne under vintern.

På våren brukar det klia i fingrarna och du vill inget hellre än att sätta ut blommande växter. Men ha inte för bråttom. Trots höga, nästan sommarlika temperaturer kan det komma bakslag med någon minusgrad nattetid. Då är det bättre att ta det lite lugnt eller kanske börja med växter som klarar någon kallgrad eller två.

När du sätter ut växterna från frostfri övervintring eller köper nya är dessa inte vana vid sol, vind och temperaturväxlingar. Då är det viktigt att sakta vänja dem vid utelivet. Annars kan växterna få skadade blad. Visserligen växer nya ut så småningom men under försommaren ser plantorna väldigt ledsna ut och de får en senare start på säsongen.

Sätt inte ut petuniorna för tidigt utan vänta tills risken för nattfrost är över. Foto: Susanna Rosén

När ska man sätta ut blommorna?

Vänta med att ställa ut övervintrande pelargoner, sommarblommor från butiken, förkultiverade sommarbloms- eller grönsaksplantor och krukväxter från fönsterbrädan tills risken för frost är över. Det varierar så klart beroende på var i landet man bort, vårvärmen kommer tidigare i Smygehuk än i Riksgränsen. Vill man vara riktigt säker ska man vänta till en liten bit in i juni och det gäller hela landet, från söder till norr.

Häng upp orkidéerna i äppelträdet så känner de sig som hemma. Foto: Susanna Rosén

Till de växter som övervintrar inne hör många så kallade orangeriväxter, som citrus, fikon och oliv. Dessa är vanliga växter runt Medelhavet och mår bäst om de får stå ute i trädgården eller på balkongen på sommaren.

Basilika, här sorten ‘Genovese’, kan vara lite känslig men väntar man till att det har blivit sommarvärme klarar de att stå utomhus också i fjällregionen. Foto: Susanna Rosén

Vänj växterna vid nytt klimat

För att förhindra att växterna tar skada gör man flytten ut så skonsam som möjligt. Ställ därför inte ut plantorna direkt i solsken eller på en plats där det kanske blåser. Annars finns det risk att bladen får skador av sol och blåst, precis som vår hud blir röd innan den har fått en skyddande solbränna.

Kornettblomman trivs fint ute på sommaren men bladen kan bli skadade om man inte först vänjer den vid utelivet. Foto: Susanna Rosén

Börja med att placera plantorna utomhus en kort stund varje dag, det vill säga avhärda dem, för att sedan låta dem stå ute allt längre stunder. Håll på så den första tiden tills de är redo att stå ute dygnet runt.

Ett sätt att skydda plantorna mot stark sol och vind i början är att täcka dem med fiberduk tills de har vant sig vid utelivet. Gör samma sak med spirande dahliaknölar den första tiden utomhus.

Skydda spirande dahlior den första tiden ute genom att sätta en hätta av fiberduk över krukan. Foto: Susanna Rosén

Växterna man kan flytta ut först

Det finns många växter, både blommande och gröna, som kan ge sommarkänsla redan innan risken för nattfrost är helt över. Vintergröna växter, som kan bli en bas i krukorna hela säsongen, kan vara taklökar, murgröna och olika kryddväxter, som salvia och persilja, men även barrväxter. Komplettera sedan med blommande plantor i säsong. Ett tips är att ”plantera” säsongsväxter med kruka och allt. Då är det lättare att ersätta dem med nya när de tidigaste har blommat över.

Olika kryddväxter tål tuffa tag och man kan sätta ut dem nästan lika tidigt som penséer. Foto: Susanna Rosén

Kombinera gärna med färdigdrivna, vårblommande lökar också för extra blomning. När lökarna sedan har blommat över kan man gräva ner dem i rabatterna för att de ska blomma kommande vårar också.

Blommande växter som tål kyla

Dessa blommande växter för kruka ute klarar en liten köldknäpp:

  • Bukettranunkel Ranunculus asiaticu
  • Förgätmigej Myosotis
  • Gyllenlack Erysimum cheiri
  • Julros Helleborus Orientalis-gruppen
  • Liljekonvalj Convallaria majalis
  • Stjärnöga Osteospermum ecklonis
  • Tusensköna Bellis perennis
  • Vivor Primula veris, Primula vulgaris
  • Pensé Viola x wittrockiana

Skydda nyköpta krukväxter

Butikerna börjar i regel att sälja sommarblommor så de finns på plats i god tid när säsongen börjar. Tänk då på att förpacka växterna väl, särskilt om de inte ska direkt in i en varm bil. Många butiker packar åt dig, medan på andra får man hitta förpackningsmaterial själv utanför kassorna. Detta är särskilt viktigt med krukväxter, som härstammar från sydliga breddgrader.

Duka gärna upp med många mindre krukor utomhus så ser det mer inbjudande ut. Foto: Susanna Rosén

Växterna har dessutom stått inne i växthusvärme en tid och bladen kan då ta skada om man bara ställer ner dem i en påse utan att först slå in i papper. Om risken för nattfrost inte är över i början kan du först ställa dem i ett inglasat frostfritt rum och njuta av dem där. Står de svalt håller de sig fina längre än inne i rumsvärme.

Sätta ut krukväxter under semestern

Många krukväxter trivs alldeles utmärkt ute under sommaren. Det är också smart att göra så inför semestern, om man inte kan få hjälp av en blomvattnare. Placera dem då på en skuggig plats dit regnet når. Då blir de automatiskt vattnade och ett skuggigt läge gör att jorden inte torkar upp så fort.

Palettblad trivs bäst på skuggig och vindstilla plats. De tunna bladen gör den extra känslig på våren. Foto: Susanna Rosén

Du kan också använda den svalare uteluften med varierande temperatur mellan dag och natt till att få trilskande orkidéer att blomma. Häng ut orkidékrukorna i träden. Då får de en ”naturlig” växtplats, precis som påväxt i träd, något som liknar livet i regnskogen.

Olika växter vill ha olika mycket solljus för att bli som vackrast. Sådana med smala, hårda och silvriga blad trivs utmärkt på en solig plats. Stora och tunna bladytor, som palettblad, föredrar däremot en skuggigare placering. På en solig altan kan du placera olika krukväxter som man ofta ser runt Medelhavet, som bougainvillea, citrus, blyblomma, oliv och doftpelargoner. På en plats i skuggan blir det bättre med palettblad, begonia, fuchsia och murgröna.

Scroll to Top