Li kunde köpa ny bil – tack vare loppisfynden: ”Ekonomisk livlina”

Mitt i utmattningen hittade den ensamstående tvåbarnsmamman Li Dahlberg en hobby som lyfte hennes ekonomi. Loppisfynden har räckt till att betala bilen och delar av topplånet till huset.

Hemma hos tvåbarnsmamman Li Dahlberg och sönerna Vidar och Terje i Älandsbro utanför Härnösand är huset så gott som enbart inrett med begagnade möbler och andra fynd. Li vill omge sig med saker som har en historia.

– Hela vårt hem är fullt av favoriter. Om jag måste välja en personlig så är det art déco-skåpet som jag fyndade på Tradera för ett par år sedan. Jag är också väldigt förtjust i mina italienska Murano­lampor.

Skrivbordet pryds av ett annat fynd och en stor kärlek – ett antilophuvud av keramik eller stengods, signerad av svenske formgivaren Gunnar Nylund. På auktioner går ”Gazellen” från Rörstrand för över 5 000 kronor. Li betalade ett par hundralappar.

– När jag fick tag på den var det ren lycka. Den är så vacker med sitt svarta huvud.

Läs även: Vårda och laga dina loppisfynd – så tar du hand om 10 vanliga prylar

Gasellhuvudet i stengods eller keramik är signerat av den svenske formgivaren Gunnar Nylund.

Li Dahlberg

Ålder: 41 år.
Familj: Sönerna Vidar, 11, och Terje, 10, hundarna Warga och Skye, samt katterna Luna och Armand.
Bor: Älandsbro utanför Härnösand.
Gör: Studerar till drifttekniker och jobbar som processoperatör.

Inredde med loppisfynd

Li började hänga på loppisar när hon separerade från barnens pappa och behövde bygga upp ett nytt hem. Från vitt och avskalat bytte Li till ett hem fyllt av färg. Det mesta fyndade hon på loppisar. Allt från begagnade barnböcker till möbler och inredning till hemmet.

– Till barnen hittade jag vintagetyger, illustrerade av Anna-Lena Emden, som berättar en historia, och de gav ett barnen ett fantasifullt och färggrant rum, säger Li.

Men livet som ensamstående med två barn, det yngsta med Downs syndrom, var till en början tufft.

– Lilleman har dessutom inget immunförsvar och opererades för hjärtfel och småbarnsåren blev kämpiga. Jag var helt slut och sjukskrevs för utmattningsdepression, säger Li.

Läs även: Spara eller sälja? Läs antikexpertens värdefulla råd

Med tiden mådde hon bättre men hon höll sig fortfarande mest hemma. Loppisar blev ett sätt för Li att komma ut och få tankarna på annat när barnen var på förskolan.

– Min äldste pojk är väldigt vetgirig men barnböckerna var dyra. På loppis var det jättelätt att hitta böcker om geografi och planeter. Sedan gick jag bara runt och tittade och kände mig glad av alla fina saker.

Loppisfynden var både en ekonomisk livlina och hjälpte Li att komma ut ur huset under sin utmattning.

Fyndade vintage Chanel

Med tiden har Li fått ett alltmer tränat loppisöga och blivit duktig på att hitta riktiga fynd. Hon blev en av dem som ställde klockan tidigt, körde till grannbyarna runt Härnösand och hängde på låset när loppisarna öppnade för att få tag i de bästa loppisfynden. En morgon fick hon en riktig pulshöjare när hon tittade i tiokronorskorgen med sjalar.

– Jag får syn på en röd sjal med vita rosor som jag tror är Chanel. Det var ett märke som jag redan som tonåring drömde om och jag kunde knappat andas, säger Li.

”Kan det verkligen stämma?” tänkte hon och jo där var Chanel-emblemet. Hon hittade två sjalar till och hemma googlade hon sjalen från Chanel för att ta reda på om den var äkta och hur gammal den var. Alla detaljer stämde.

– Alla de små detaljerna, det handsydda och Chanels signum, kameliarosen, stämde. Sjalen visade sig vara ett original från 1956, säger Li.

Läs även: 14-årige Elis fick möta sin idol Knut Knutson: “Jag missar aldrig ett avsnitt av Antikrundan”

Li tog reda på hur man säljer med hjälp av auktionshus. Hon kunde inte skiljas från den röda Chanelsjalen, kärleken var för stor. Men hon lade ut de två andra sjalarna på auktion och intresset var över förväntan.

– De gick för 10 000 kronor! Det tände gnistan. Jag kände: ”Tänk om jag kan hitta fler saker jag kan tjäna pengar på?”

Skinnsoffan och fåtöljen från Finland är från 60-talet. Soffbordet i ljus björk har masurrotfanér på skivan. I taket en blå PH-lampa.

Loppisfynden var en ekonomisk livlina

Li började köpa designböcker för att lära sig mer om vad hon kunde fynda och hon började leta mer medvetet. Bland annat fyndade hon karmstolar i teak med svart skinnklädsel.

– Jag behövde en ny bil men ville inte ta lån. Sjalarna blev den tändande gnistan. Jag kände att det faktiskt går att fynda saker som jag kan skicka iväg till auktionshus eller sälja på nätet. Sjalarna visade sig vara ett riktigt fynd. Jag gav som mest 25 kronor för en stol och sålde dem för 2 500–3 000 kronor, berättar Li.

Med tiden hittade hon nya vägar till att sälja sina loppisfynd. På hennes instagram @minahojdpunkter sålde hon bland annat en kaffekopp och fat, ”Neptun”, från Gefle till en samlare i Asien för 20 000 kronor, köpt i Sverige på loppis med sex andra koppar och fat för 300 kronor.

De stod staplade på varandra i en gammal lösgodislåda. I en retrobarnvagnsgrupp på Facebook sålde hon gamla Emmaljunga barnvagnar.

Läs även: Jenny skrev kokbok för snåla och fattiga: ”Finns roligare saker att lägga pengar på än mat”

– Jag kanske betalar mellan 20 och 200 och får runt 2 500 kronor för en barnvagn, som jag kör till Stockholm. Det betalar resan och barnen får en rolig utflykt till Naturhistoriska museet, berättar Li.

Till slut hade hon fått ihop tillräckligt för att kunna köpa en bil utan att behöva ta lån. Förutom bilen har loppisfynden bekostat en del av topplånet på huset som hon köpt till sig och sönerna, och en gamingdator till äldste sonen.

– Allt letande lönade sig. En tid var loppisfynden också en livlina för mig att klara mig ekonomiskt, säger Li.

Den vackra statyetten i sandsten i design av den danske formgivaren Just Andersen är ett fynd från Market place för 150 kronor.

Köper det mesta second hand

Men vad är egentligen ett fynd? Svaret på den frågan är att det finns lika många fynd som köpare, menar Li.

– För någon kan en vacker vas som man letat efter länge vara ett fynd, för en annan kan en karmstol vara lika fantastiskt. Det beror helt på vad man är ute efter.

För det måste inte bara handla om den där designklassikern eller den där exklusiva vasen. Li vill slå ett slag för vardagsföremålen.

– Jag köper nästan alla våra saker begagnade: böcker till barnen, soffor, blomkrukor, ljusstakar, diverse smått, säger Li.

Läs även: 12 smarta budgettips för en fin trädgård

– Gå gärna med i grupper på Facebook och följ konton på Instagram för att lära dig mer om just det ju gillar. Det är en stor källa till kunskap och gör jakten på fynden ännu roligare, säger Li.

Li har vilat lite från loppisar den senaste tiden. Hon har haft fullt bestyr med jobb, hem, barn och husdjur. Men för en tid sedan var hon ute på en loppisrunda igen. Hon behöver en ny bil igen och minsann, där låg fynden och väntade.

– Det var en wow-känsla! Jag har aldrig fått en sådan här grand slam i sjalar! Fyndade ett helt knippe scarfar, från YSL, Hermés och Christian Dior för 20–35 kronor styck, berättar Li och skrattar lyckligt. Den nya bilen kanske inte är så långt borta!

Li hade haft lite loppisvila när hon råkade på den här skatten i form av exklusiva sjalar från stora franska modehus.

Lis bästa fyndtips

  • Håll koll på vilka loppisar och retrobutiker du har i din närhet och häng på ­låset när de öppnar för ­säsongen och dagen. De bästa sakerna försvinner oftast först.
  • Kolla efter stämplar, skick och signaturer. Våga vrida och vända på saker. Ett annat tips är att läsa på om de prylar du är intresserad av. Det finns mycket bra information både i fackböcker och på nätet.
  • Ha tålamod och var ihärdig. Du kanske måste gå på minst tio loppisar innan du hittar det där fyndet du söker. Men när du väl hittar det är det väl värt letandet.
  • Kolla skicket på sakerna du köper så du inte blir ­besviken när du kommer hem och hittar en spricka eller har köpt något som är trasigt.
  • Gå på magkänslan. Ser du något du verkligen gillar och priset känns rimligt, då ska du slå till! Det viktigaste är att det är något du själv gillar.
  • Köp inte det som är absolut dyrast. Då kan du aldrig få vinst på det.
  • Om du är på jakt efter ett samlarobjekt, som Muranolampor, en lokal konstnär eller en viss servis, kolla på auktionshusens hemsidor vad de brukar gå för. Då vet du vad som är rimligt.
Scroll to Top