Det luktar förföriskt gott från spisen när Jenny steker sina köttbullar som är gjorda på fläskfärs och potatis.
– Det är faktiskt mormors gamla recept. Hon blandade alltid i potatis för att få fläskfärsen att hålla ihop, berättar hon och dukar fram de gyllenbruna köttbullarna på köksbordet.
Hon har precis serverat en gräslökssoppa till förrätt och till efterrätt får vi rabarberkompott. Billig och säsongsbetonad mat där hon ändå inte gjort avkall på kvalitén.
– Det går att sänka hushållsavgifterna drastiskt genom att hålla koll på röda prislappar, kampanjpriser och välja grönsaker efter säsong. Vår matkostnad har bara gått upp 9,6 procent det senaste året trots att inflationen varit dubbelt så hög.
Läs även: Ann-Christine, 70, är fattigpensionär: ”24 kronor kvar att leva för”
Jenny Bäcklund
Ålder: 49 år.
Familj: Sambon Lars Jönsson, 51, sonen Leopold, 9, och katten Alice, 3.
Bor: I villa i Holm norr om Halmstad.
Gör: Skräddare.
Sociala medier: @mat_for_snala_och_fattiga på Instagram.
Mat för snåla och fattiga
Vi är hemma hos Jenny Bäcklund i Holm utanför Halmstad. Hon är kvinnan som på kort tid fått en bra bit över hundratusen följare på sitt Instagramkonto ”Mat för snåla och fattiga”.
Där delar hon med sig av sina tips och råd om hur man kan laga god och billig mat och publicerar regelbundet recept.
– Det finns många goda rätter som man kan laga som inte behöver kosta så mycket, som olika gratänger, omeletter och pastarätter. Det finns mycket man kan laga med köttfärs som är billigare än helt kött och vi äter alldeles för lite soppa i Sverige, säger hon.
Jenny har själv koll på varenda krona hon lägger på mat och andra hushållsutgifter. Hon för en gammaldags kassabok där hon noterar matutgifterna i olika kategorier.
Läs även: 9 sätt att minska elförbrukningen i köket
Det gör att hon kan se exakt hur mycket familjen har spenderat på mat månad för månad de senaste åren. Det är också därför hon kan se exakt hur mycket dyrare maten har blivit för dem det senaste året på grund av inflationen.
– Jag tycker ändå vi har klarat oss ganska bra, men så avstår vi helt från att handla en del grönsaker som stigit kraftigt i pris och försöker odla en del själva eller hitta alternativ. Det blir till exempel mycket billigare att köpa frysta grönsaker och örter än färska.
Tvingades spara
Det var av nödvändighet som Jenny, hennes sambo Lars och nioårige sonen Leopold började hålla stenkoll på vad de spenderade på mat varje månad.
– Det började med att Leopold fick diagnosen leukemi våren 2017 och samtidigt blev Lars av med jobbet.
På grund av sonens sjukdom var antingen Jenny eller Lars tvungna att vara hemma. Familjens ekonomi försämrades drastiskt när de bara hade Jennys lön som skräddare och Lars a-kassa att leva på.
– De första ett och ett halvt åren av Leopolds sjukdom vabbade Lars och jag på heltid och de följande ett och ett halvt åren vabbade Lars på halvtid, berättar Jenny.
Läs även: 82-åriga Birgitta har alltid levt ekonomiskt: “Vi fick lära oss tidigt”
Den ekonomiska verkligheten med villa i Holm, två bilar i familjen och andra fasta kostnader tvingade familjen att se över sina utgifter.
– Det var då jag planerade matinköpen mer noggrant. När jag startade Instagramkontot började jag även föra gammaldags kassabok över hushållsutgifterna.
Samtidigt handlade det inte om att snåla. Vill familjen unna sig en dyrare kötträtt någon dag i veckan kompenserar de det genom att använd billigare ingredienser de andra dagarna.
– Men vi köper aldrig något bara för att vi sugna på det. Istället lagar vi mat efter det vi kan köpa till extrapris eller som vi redan har hemma.
Letar i fyndlådor
Jenny och hennes man börjar med att varje vecka gå igenom reklambladen från butikerna i närområdet för att se vilka varor det är extrapris på.
– I affärerna finns det ofta fyndlådor med varor som har kort hållbarhetstid och som det är nersatt pris på. Det betyder inte att de är dåliga utan de går alldeles utmärkt att laga mat på samma kväll eller frysa in.
Jenny undviker att storhandla och proppa in varor i kylen eftersom hon upptäckt att de är lätt man glömmer varor som sedan måste slängas.
Läs även: Så får du ekonomin att hålla både nu och sen: 3 experter ger sina bästa tips
– Då är det bättre att handla några gånger per vecka. Jag kan till exempel stanna till i en butik på vägen hem från jobbet i Falkenberg om jag vet att de har något till extrapris. Storhandlar gör vi ett par gånger i månaden och då köper vi varor som vi kan bunkra, som pasta, smör och kaffe.
Ansträngningarna att få ner matkostnaderna gav snabbt resultat och av bara farten har de fortsatt ha koll på matutgifterna trots att sonen är färdigbehandlad och Lars har fått nytt jobb.
– Det finns roligare saker att lägga pengarna på än bara mat, säger Jenny med ett leende.
Vill minska matsvinnet
Jenny och hennes lilla familjs matkonto ligger en bra bit under Konsumentverkets uträkningar för vad maten ska kosta för en familj med två vuxna som har matlådor med sig till jobbet och där den nioårige sonen äter i skolan.
– Vi har 40–45 000 kronor om året i hushållsutgifter. Jag har blivit förvånad när jag pratat med vänner som berättat att de gör av med dubbelt så mycket.
I februari 2021 startade Jenny Instagramkontot ”Mat för snåla och fattiga”. Fram till förra sommaren byggde hon upp en skara följare som var intresserade av hennes råd och tips.
Läs även: Ann-Charlotte flyttade ut på landet: ”Jag tog ledigt ett år för att lära allt det mamma kan”
Men så rekommenderades hennes sida av kocken Siri Barje och då tog det fart på allvar. Hon fick plötsligt ett stort antal nya följare. Nyligen kom hennes bok Mat för snåla och fattiga med hennes tips och med ett stort antal recept.
– Jag brinner också för att försöka minska matsvinnet. Enligt FN:s organisation för livsmedel och jordbruk slängs en tredjedel av all mat som produceras. Jag vet de som slänger bröd som är en dag gammalt eller som häller ut mjölken för att de tycker den smakar papp efter två dagar i kylen. Det är vansinnigt.
Jennys tips för att få ner matkostnaderna
- Avsätt en summa till matkontot varje månad och anpassa recepten efter det.
- Kolla alltid först i butikens fyndlåda med kort-bäst-före-datum och välj dagens middag efter vad som finns där.
- Kolla alltid efter röda prislappar i butiken. Det lönar sig.
- Istället för färska grönsaker och örter välj frysta, till exempel broccoli, dill och persilja.
- Bunkra prisnedsatta varor som du använder ofta, som kaffe, smör och pasta.
- Använd dina sinnen. Lukta och smaka istället för att bara titta på bäst-före-datum.
- Städa kyl och frys regelbundet. Köp inte hem mer än du hinner äta upp.
- Baka eget bröd.
- Laga inte mer mat än ni äter upp, men se gärna till att det räcker till matlådor.
- Förvara maten i kylen i glasburkar för att få överblick över vad som finns där.
- Kasta så lite mat som möjligt. Rester kan användas i gratänger.