Minns ni Elis Modh som Hemmets Journal skrev om tidigare i år? Den tonårige grabben, som istället för att spela fotboll eller dataspel som andra killar i hans ålder, åker på loppisar och auktioner och fyller sitt pojkrum med Lisa Larson-figurer och teakmöbler.
Hemmets Journal ordnade så att han fick träffa sin idol Knut Knutson när två avsnitt av årets säsong av Antikrundan spelades in på Lokverkstan i Motala.
– Fantastiskt trevligt att få träffa dig. Jag har hört talas om dig och ditt intresse för antikviteter och har sett fram mot den här dagen, säger Knut när han skakar den unge antikexpertens hand.
För antikexpert kan man redan kalla den unge Elis. Det visar sig inte minst när han visar upp ett par av sommarens loppisfynd för den nästan 60 år äldre Knut Knutson.
– Vad säger du? Gav du bara 100 kronor för den här rölakansmattan? Jag kan berätta för dig att den är värd betydligt mer, säger Knut och nästan drar efter andan.
Se även:
Började samla på Majblommor som 8-åring
Men låt oss ta hela berättelsen från början: I slutet av mars förra året besökte Hemmets Journal det lilla västgötska samhället Kvänum eftersom vi hört talas om att där fanns en, då fortfarande bara 13-årig, kille som hade ett för sin ålder ovanligt starkt intresse för antikviteter och gamla ting.
Vid en första anblick var det inget som avslöjade Elis specialintresse men när man kom upp på andra våningen i familjens villa och trädde in i hans pojkrum var det som att komma in i en antikvitetsaffär.
Hyllplan efter hyllplan var fyllda med de välbekanta keramikfigurerna av Lisa Larson, dalahästar från olika tidsperioder, keramikskålar och andra prydnadsföremål. På en vägg tickade ett gammalt gökur.
Mamma Madelene berättade redan då att Elis samlarintresse väcktes när han som 8-åring började samla på majblommor. Samlarintresset utvecklades till antikviteter med specialinriktning på teakmöbler och verk av den i Lidköping verksamma silversmeden Theresia Hvorslev.
– Var jag fått intresset från vet jag inte riktigt. Varken mamma eller pappa har gått på loppisar eller auktioner. Möjligen kan det komma från gammelfarmor, berättar Elis när han träffar Knut.
Normalt utsträcker sig Elis jakt på värdefulla antikviteter till Västergötland, framför allt till loppisbutiken hemma i Kvänum och en auktionshall i Lidköping dit han själv kan åka med buss.
Men under sommarlovet förra året fick han möjlighet att besöka andra orter och andra loppisar och secondhand-butiker tillsammans med sin mamma Madelene, pappa Sami och lillebror Kalle.
– Vi var bland annat i Hässleholm i Skåne och där hittade jag ett halsband av Theresia Hvorslev som jag köpte för 80 kronor. Det är värt minst 1 100 kronor, berättar den unge experten.
Fyndade värdefull rölakansmatta
Redan när vi intervjuade Elis och hans föräldrar i våras bestämde vi att Hemmets Journal skulle försöka sammanföra honom med hans stora idol Knut Knutson. Knut blev eld och lågor när han fick höra talas om den unge entusiasten och han kände igen sig själv i Elis.
– Men jag var inte så ung när jag började, säger Knut och berättar att hans samlarintresse väcktes när han fick ett par gamla mynt av sin pappa, lanthandlaren i Småland.
Till mötet under inspelningarna vid Lokverkstan i Motala tog Elis med sig ett par av sommarens fynd, bland annat rölakansmattan som han köpte för en hundring i butiken hemma i Kvänum, ett par gamla ljusstakar, biblar och en del andra föremål.
Med ett leende mot unge Elis granskar Knut mattan och konstaterar att den är signerad Anna-Greta Sjökvist.
– För några år sedan var det ingen som ville ha något annat än Märta Måås-Fjetterströms mattor. Men det har ändrats och de har blivit eftertraktade. Jag skulle sätta ett värde på 6 000–8 000 kronor på den här mattan, säger Knut.
Än mer imponerad av Elis blick för värdefulla föremål blir han när han får se två ljusstakar från 1700-talet.
Elis berättar att han köpte dem för att han gillade att gängorna var handfilade och att de hade en patina som visade att de knappast var nytillverkade.
– Jag håller helt och hållet med dig, säger Knut med ett stort leende. De är kanske inte särskilt värdefulla men du kan nog få 1 200 kronor för ett par.
En grötskål som Elis köpt för 100 kronor värderar Knut till strax under 1 000 kronor.
Goda råd från Knut Knutson
Förutom att Elis får sin idols autograf passar han på tillfället att fråga honom vilka råd han kan ge honom när det gäller utbildningar i framtiden om han vill arbeta med att värdera antikviteter.
– Det viktigaste är att du har ett starkt intresse och är nyfiken. Sedan kan du läsa etnologi eller konstvetenskap så att du lär dig att sätta in saker och ting i sitt rätta historiska sammanhang, säger Knut.
– Det ska bli roligt att få följa dig i framtiden och vill du ha ett jobb om några år kan du vända dig till Uppsala Auktionskammare. Men som sagt, om du vill jobba tillsammans med mig får du skynda på eftersom jag är 72 år.
Innan Knut måste skynda iväg för att utföra värderingar för Antikrundan skickar han med Elis ett gott råd.
– En sak som är jätteviktig är att stoppa en värdering i tid. Prata aldrig om något du inte känner till utan avvakta nästa pusselbit innan du fortsätter säga något. Om du fabricerar kan du lätt förlora din trovärdighet.
Träffade Torgny Schunnesson och Rickard Thunér
Överraskningarna var inte slut den här dagen för Elis del. Han hade även med sig ett par gamla biblar och ett fotoalbum som värderades av experten Torgny Schunnesson.
– De här biblarna är inte värda mer än en predikan men fotoalbumet är något helt annat. Det är fina originalfotografier och även själva albumet är av hög kvalitet. Jag skulle tro att en samlare är beredd att ge 1 000 kronor för det, säger Torgny.
– Oj, säger en överraskad Elis. Jag gav inte mer än en tia för det på en loppis.
När Elis och hans mamma Madelene sedan ställer sig i kön till ”Allmänt” med ett gammalt kassaskrin i trä som han tagit med sig kommer experten på 1700-talsmöbler Rickard Thunér förbi.
– Det här ser intressant ut. Det ska du definitivt få veta värdet på, säger han.
För Elis har besöket under Antikrundans inspelning och mötet med experterna gett blodad tand. Det är det här han vill jobba med i framtiden.
– Det var kul att se alla experterna i verkligheten. Jag missar aldrig ett avsnitt av Antikrundan när det går på tv, säger han.