Lägg namnet Elis Modh på minnet. Om ett par decennier kan han nämligen mycket väl vara en av experterna i Antikrundan på Sveriges Television.
Elis har nämligen en ovanlig hobby för att vara en så ung kille. Han samlar på antikviteter och älskar att gå på auktioner eller på upptäcktsrundor i secondhandbutiker och på loppisar.
– Det blir svårare och svårare att göra fynd, men den här godisautomaten hittade jag nu i helgen för 600 kronor. Den kan jag sälja vidare för 1 500, säger han och visar en gammal rödlackerad godisautomat som står bredvid bordet med hans samling av Rörstrands-porslin.
Elis Modh
Ålder: 13 år.
Familj: Mamma Madelene, 42, pappa Sami, 44, lillebror Kalle, 11, och katten Joppi, 10.
Bor: I villa i Kvänum, Västergötland.
Gör: Studerande.
Hemmets Journal är på besök hemma hos Elis och hans familj i det lilla samhället Kvänum, några mil söder om Lidköping i Västergötland.
Att det bor någon med ett stort intresse för antikviteter och samlarföremål här märks direkt när vi kommer innanför dörrarna. I varje rum finns någon äldre möbel eller vackra prydnadsföremål och i trappan upp till ovanvåningen står flera Höganäskrus.
– Det är helt och hållet Elis intresse. Jag och min man hade knappt gått på en loppmarknad innan Elis ville att vi skulle följa med, och hans lillebror Kalle har inte alls det intresset, berättar hans mamma Madelene.
Samlar på Lisa Larsson och Rörstand
Det är på ovanvåningen i familjens villa som man verkligen märker att det bor en samlare av rang här. På ett runt bord har Elis ställt upp samlingen av porslin från Rörstrand. Här finns även några teakmöbler och i en hörna står ett allmogeskåp från 1784.
– Det köpte jag för 150 kronor. Jag har googlat och sett att det är värt minst 1 000 kronor, berättar han innan han öppnar dörren in till sitt pojkrum.
Den som väntat sig att få se modeller av bilar eller flygplan på hyllorna och affischer med popstjärnor på väggarna blir överraskad. Här är det figurer av Lisa Larson, dalahästar och keramikskålar som trängs om utrymmet tillsammans med olika prydnadsföremål och ljusstakar.
LÄS ÄVEN: Saras loppisfynd kan vara värt 120 000: “Det var tur att jag inte hann måla på den”
– Det första antika föremålet jag köpte var det här gökuret, säger han och visar oss väggklockan som visar honom när det är dags att släcka lampan på kvällarna.
– Ja, du ville ju absolut ha ett gökur när vi renoverade ditt pojkrum för några år sedan och till slut hittade du ett, säger hans mamma med ett skratt.
Men egentligen väcktes Elis samlarintresse långt tidigare. Det började med att han som 8-åring samlade på majblommor.
– Jag tyckte att de var fina och letade på loppisar och andra ställen efter tidigare års utgåvor. Det var då jag träffade en äldre kvinna här i Kvänum, Bojan, som också samlade på majblommor och som blev min kompis, berättar han.
Efter hand vidgades hans intresse till fler föremål. Han fastnade tidigt för den från Lidköping verksamma silversmeden Theresia Hvorslevs arbeten.
– Jag samlar på hennes ringar och köper dem så fort jag kommer över dem till ett bra pris, berättar han.
Elis var bara 9 år när han ville köpa två guldringar från hennes ateljé Silverknappen för 1 800 kronor, men då sa hans föräldrar stopp.
– De ringarna är värda 3 000 kronor idag, säger han med ett snett leende.
– Ja, det får jag ta på mig. Men jag tyckte inte att du som 9-åring kunde lägga 1 800 kronor på ett par ringar, säger hans mamma Madelene.
Elis är stammis i secondhandbutiken
Men Elis lät sig inte avskräckas. Han var fast besluten i att investera sina pengar i fina saker istället för att lägga dem på leksaker och godis, som många av hans jämnåriga gjorde.
Som startkapital använde han de hundra kronorna i månaden han fick av sina föräldrar för att han inte åt godis. Men även födelsedagspengar och andra små bidrag som han fick av sina mor- och farföräldrar hamnade i kassan för antikvitetsinköp.
Det dröjde inte länge förrän han blev ett känt ansikte bland besökarna i den lokala idrottsklubben JKF10 IF:s secondhandbutik.
– Där är jag varje dag som de har öppet eftersom jag kan cykla dit själv. Till loppmarknader och antikvitetsbutiker som ligger längre bort får jag be antingen mamma eller pappa köra mig.
LÄS ÄVEN: Douglas, 20, älskar 1920-talet: ”Det är lite högtidligt att köra min gamla A-Ford”
Han brukar också få en heldag med besök på loppisar eller i butiker som födelsedagspresent eller julklapp av sina mor- och farföräldrar.
– Morfar har en ombyggd lastbil och den passar bra att åka i så att jag kan få med mig hem det jag köper, berättar han.
Förutom butiken i Kvänum besöker han regelbundet loppmarknader i Skara, Skövde och på andra ställen i närområdet. Ibland tar han bussen in till Lidköping för att gå på auktion.
– En riktig slagauktion är det roligaste jag vet. Där kan man ibland göra riktiga fynd.
Fräschar upp och säljer vidare teakmöbler
I höstas började Elis intressera sig för teakmöbler. Han har lärt sig hur mycket han ska ge för möblerna för att kunna sälja dem vidare med en god förtjänst.
– Det gör inget om de är i dåligt skick. Med lite försiktig slipning, teakolja och paraffin går de ofta att fräscha upp. Nyligen sålde jag ett sideboard och två sängbord för 3 200 kronor. Jag hade gett 1 500 för dem.
LÄS ÄVEN: Rosa Ljung: Hon var kvinnan bakom de älskade keramikfigurerna
Sin bästa ”affär” gjorde Elis strax före påsk förra året. Han följde med sin pappa till återvinningen för att slänga en frys när han såg ett två meter långt sideboard med överhylla i teak på det som kallades ”Återbruket”, där besökarna gratis fick ta de bortkastade föremålen.
Efter lång övertalning lyckades Elis få sin pappa att lasta upp sideboardet på släpet och ta det med sig hem.
– Det var i bedrövligt skick och fullt med spindelväv, men jag gjorde vid det. Sideboardet sålde jag till en stockholmare på Tradera för 2 500 kronor. Överhyllan skänkte jag bort.
Elis beräknar att han i genomsnitt säljer antikviteter och samlarföremål för 500 kronor i veckan. Även om han numera har en egen kassa för sina inköp rådfrågar han fortfarande sina föräldrar först om det handlar om större investeringar.
– Ibland kan vi lägga in vårt veto om vi tycker att det handlar om alldeles för mycket pengar, säger hans mamma med ett leende.
För Elis råder det ingen tvekan om vad han vill göra i framtiden.
– Jag vill handla med antikviteter. Gärna starta ett eget auktionshus, säger han.
Tidigare i år fick han prata med sin idol Knut Knutson från Antikrundan i samband med ett inslag i TV4-nyheterna.
– Han tyckte att det var roligt att jag var så intresserad av antikviteter trots min ungdom och bjöd upp mig till Uppsala Auktionskammare. Förhoppningsvis kan vi åka dit i sommar.
Elis vet också redan vilka nya samlarområden han kommer att ge sig i kast med.
– Jag är väldigt intresserad av kinesiskt porslin och så vill jag lära mig mer om tavlor. Jag är rädd att jag missar fynd eftersom jag inte kan så mycket än. Men jag vill lära mig mer.
Elis bästa loppistips
- Kontrollera skicket. Nagg eller sprickor sänker värdet med upp till 90 procent.
- Pruta alltid på priset, men att pruta mer än 50 procent anses ofint.
- Leta efter stämplar eller signaturer.
- Läs på i förväg och försök hitta vad liknande föremål sålts för nyligen.
- Handla med hjärtat. Köp bara det du själv gillar.
LÄS ÄVEN: Stig Lindberg – En mästare på mönster