Stig Lindberg var en mästare på att kombinera fantasi med funktion. Hans design ger ett lättsamt och lekfullt intryck och är väl genomtänkt. Han provade på det mesta inom formgivning, även om det är hans porslinsserviser som nu är mest välkända. De tål att användas varje dag utan att man tröttnar på vare sig formen eller dekoren.
Men Stig Lindberg designade också mönster på tyger och tapeter, illustrerade barnböcker och formgav i flera olika material, inte bara porslin utan även stengods och plast. Han ritade till och med en tv-apparat. Han måste ha varit en av våra mest flitiga formgivare och har kallats för en poet i folkhemmet.
Stig Lindberg föddes i Umeå 1916 och måste tidigt ha insett att hans begåvning var något utöver det vanliga.
Historien berättar att han, bara 21 år gammal, med stort självförtroende stegade in på Gustavsberg och talade om för chefen att om de anställde honom skulle han se till att det blev jobb för fabriken. Och visst fick han rätt – många av hans serviser blev storsäljare, som Berså och Therma och tillverkas fortfarande.
Stig Lindberg jobbade sedan på Gustavsberg i stort sett hela sitt liv, men uppdelat i två perioder (1937–1957 och 1972–1980). Han blev konstnärlig ledare för fabriken 1949.
Under perioden som han inte var på Gustavsberg var han i stället huvudlärare i keramik på Konstfack i Stockholm, men fortsatte samtidigt att formge porslin. Han blev också utnämnd till professor på Konstfack 1970. Han tog sig också tid att göra illustrationerna till barnböckerna Krakel Spektakel och Kusin Vitamin med texter av Lennart Hellsing.
Aktuell med utställning
Porslinsfabriken ägdes under Stig Lindbergs tid av Konsumentföreningen (KF) och tack vare tillverkningen av handfat, toaletter och badkar till miljonprojekten som byggdes då var ekonomin god och det konstnärliga kunde kostas på. Därför fanns det utrymme att experimentera och låta lusten styra.
Stig Lindberg hämtade inte bara inspiration från sin fantasi, utan reste också till både Italien och Japan och fick med sig många intryck hem. Om han inte hade gått bort alldeles för tidigt, bara 66 år gammal, i lungcancer hade han säkert fortsatt formge klassiker som vi kunnat älska.
Just nu är han aktuell med en utställning på Millesgården i Stockholm. Där visas över 400 objekt, från Stig Lindbergs första elevarbeten till de sista verken. En del har aldrig tidigare visats.