Så sköter du din julstjärna – 4 viktiga skötselråd:
1. Undvik kyla
Julstjärnan är oerhört känslig för kyla – om det blir under 15 grader så kommer bladen att ramla av. Det är därför viktigt att se till att hålla växten tillräckligt varm redan under inköpet och under transporten. Köp aldrig en julstjärna som står utomhus, då finns risken att den redan är köldskadad och snabbt kommer tappa bladen när du kommer hem.
2. Mycket ljus
Om du placerar din julstjärna ljust och varmt så trivs den som bäst. Men undvik direkt solljus och drag från dörrar och fönster. Fönsterbrädan kan vara bra att undvika, ställ den hellre en bit in i rummet.
3. Kontrollera blomman
Syna blommorna ordentligt innan du köper din julstjärna. Bäst är att köpa en julstjärna där de små blommorna som sitter i mitten av de röda bladen fortfarande är knoppar. Kontrollera även att bladen ser friska ut.
4. Vattna lagom
Var sparsam med vattnet! Julstjärnor är nämligen lätta att övernatta. Undvik att köpa en julstjärna vars jord känns mycket blöt, då finns det risk för att rötterna ruttnar och att blomman vissnar fort. Det är dock inte bra med för lite vatten, att vattna lagom med rumstempererat vatten är bäst.
Så får du julstjärnan att blomma nästa år
Eftersom julstjärnan är en perenn går den att behålla även efter att de röda bladen ramlat av. Den kommer med tiden att bli en stor bladväxt. Om du vill få julstjärnan att blomma igen till nästa jul krävs det dock lite extra jobb. För att lyckas behöver man efterlikna julstjärnans naturliga miljö vilket innebär att under minst 8 veckor behöver natten vara 14 timmar och dagen 10 timmar. För detta krävs ett rum som helt kan mörkläggas, som exempelvis en garderob. Om det kommer in det minsta ljus eller om en lampa tänds så kommer inte knoppningssignalen att gå fram och man behöver börja om processen från början, så att det blir åtta veckor med helt mörka nätter.
Tänk på!
Julstjärnor är giftiga. Se därför till att hålla blomman borta från barn och husdjur. Använd handskar och tvätta händerna noggrant efter att du varit i kontakt med växtsaften.
Källa Gardena, Blomsterfrämjandet, Odla.nu, Plantagen
Artikeln publicerades först hos Hus & Hem