Julens finaste blomsterarrangemang i vackra pastellfärger

Julens blommor är inte bara röda och vita. Prova att dekorera julbordet med buketter i vackra pastellfärger! De blir ett fräscht och härligt inslag bland alla tomtar och juleljus. Och om du sköter om buketterna enligt konstens alla regler kanske de varar ända till nyår! Njuter av buketterna gör vi i alla fall, lika mycket när vi binder dem som när de står klara i…

Visst ser det ljuvligt ut med färska snittblommor i vaser, och buketterna får ett vackert och skirt uttryck om du väljer blommor i härliga ljusa pastellkulörer. Och nog kan buketterna ändå kännas juliga! Blanda blommorna med kvistar från tall, lärk och eukalyptus och dekorera med julgranspynt i matchande färger så är det inget tvivel om att julen står för dörren.

Bind julens ljuvliga blomsterbuketter
Vänster: En ljuvlig julbukett i pastellfärger bestående av hyacint, fransk anemon, ros, tulpan, eukalyptus och vaxblomma.
Höger: Kombinera ljuva rosa rosor och lila tulpaner med kvistar från tall eller lärk, gärna med några kottar kvar. Och kom ihåg att ge rosorna långa snitt så står de längre i vasen.

Välj vas innan du gör buketten

Ett bra tips när du gör en bukett är att välja ut vilken vas som ska användas redan innan du sätter igång. Då har du klart för dig hur stor buketten behöver vara för att passa.

Börja sedan med att plocka bort alla blommor, blad och sidogrenar som sitter nederst på stjälkarna. Dessa kommer annars ruttna nere i vattnet i vasen och göra att buketten inte håller lika länge. Sortera och lägg sedan fram blommor och kvistar så att du får god överblick över vad du har att jobba med.

Bind julens ljuvliga blomsterbuketter
Vänster: Vackra tillsammans är hyacinter och pilgrenar med videkissar. Låt grenarna sticka upp över hyacinterna så att de syns ordentligt.
Höger: Hyacinter fungerar utmärkt i juliga buketter. Köp dem som snittblommor eller klipp själv av dem från sin lök. Perfekt om de växt sig för långa och gängliga!

Så binder du en vacker julbukett

Nu är det dags att börja binda bukett! Ta en eller två blommor i handen och bygg sedan på buketten med en blomma eller kvist i taget tills den har nått lagom storlek. Vänd ofta buketten i handen så att den blir jämn och snygg hela vägen runt.

Avsluta med att binda ett snöre om stjälkarna och skär därefter av dem så att buketten passar fint i vasen.

Bind julens ljuvliga blomsterbuketter
Vasen som består av flera små rör ger ett häftigt intryck.

Effektfullt arrangemang med flera vaser

Ett roligt och snyggt sätt att visa upp blommor är i vaser som består av många smala “rör” som sitter ihop och rymmer en eller två blommor.

Har du ingen sådan vas kan du få en liknande effekt genom att ställa många smala vaser eller flaskor intill varandra.

Bind julens ljuvliga blomsterbuketter
Vackra gammaldags glaspynt till granen kan gott få en mer framträdande plats, exempelvis till julbordets dukning. Så vackert att placera en fransk anemon och ett par julgranskulor på varje gästs tallrik!

Bind om till ny bukett när blommorna vissnar

Eftersom blommorna i buketten sällan vissnar samtidigt kan det löna sig att binda om den när de första sorterna börjar ta slut och ta tillvara dem som fortfarande är vackra. Antingen genom att göra en mindre bukett eller ­genom att ersätta de vissnade med nya, fräscha blommor.

Om du byter vatten ofta och placerar buketten så svalt som möjligt står den längre vacker i ­vasen.

Scroll to Top