6 mysiga tips som hjälper dig att må som bäst i jul

Tiden fram till jul kan vara förfärligt stressig. Men stanna upp en stund i julstöket och försök finna julfriden istället. Sänk axlarna, koppla av och njut med alla dina sinnen. Det är toppen för hälsan.

1. Lyssna på julmusik

Få saker kan väl skapa ­stämning som god musik. Det är också bevisat att musik kan påverka oss både fysiskt och psykiskt. Tänk bara på vilka känslor som väcks inom dig när du hör lugn julmusik – eller en häftig rock- eller poplåt som är omöjlig att sitta still till. Och alla vet hur musik kan väcka minnen till liv. Om du är stressad av allt du ska hinna med inför julen är det en god idé att använda musik för att ge dig lugn i ­sinnet. Den rätta musiken kan till och med dämpa ångest och sänka blodtrycket. Beroende på vad vi lyssnar kan musik ge mer energi eller fin avkoppling. Känn efter vilken sinnesstämning du vill vara i just nu och sätt på en låt som kan hjälpa dig med det – och bara njut.

2. Kramar är bra för välmåendet

Kroppslig närhet och beröring av människor du tycker om och vill vara nära är både behaglig och ­hälsosam. Det får kroppen att producera oxytocin, det vi brukar kalla kärleks­hormonet. Det är oxytocin som får mor och barn att ­skapa närhet och kontakt direkt efter förlossningen. Kroppslig kontakt kan ock-så minska produktionen av stresshormonet kortisol och en lägre halt av kortisol i kroppen är bra för både fysisk och psykisk hälsa. Om du inte har en käresta eller barn att krama är det bra att veta att du får samma effekt av att gosa med ett husdjur. Om du känner dig upp-jagad kan en stund med din katt eller hund ge dig det lugn du behöver just då. Hunden är människans bästa vän och helt enkelt bra för hälsan.

LÄS ÄVEN: Därför mår vi bra av att ge – 4 goda skäl

3. Mys på ditt eget sätt

Sinnebilden av en mysstund för många är väl att man kryper upp i soffan under en filt och dricker varm choklad med vispgrädde. På bordet står levande ljus och i den öppna spisen sprakar en brasa gemytligt. Men alla delar såklart inte den bilden av optimalt mys. Symbolen för en fin mysstund är personlig och individuell. Den styrs av egna traditioner och erfarenheter. Här är ingenting rätt eller fel. Dina egna preferenser bestämmer hur du myser mest och bäst. Det kvittar alltså hur du skapar din sköna och gosiga stund, viktigast är att du mår bra och trivs.

4. Bli lycklig av motion

Vi ångrar inte ett träningspass eller en rask promenad. Det spelar mindre roll vilken aktivitet du väljer så länge du trivs med den. När vi är aktiva utsöndrar kroppen hormonet serotonin som ökar känslan av lycka, extas och gott humör, samt endorfin som minskar smärta och ökar välbefinnandet. Endorfin brukar kallas kroppens eget morfin. Fysisk aktivitet är ­förmod- ligen det bästa vi kan göra för att bli lugna och må bra. Visst kan det vara kämpigt i stunden men träning gör dig glad och ­tillfreds och bättrar på både din fysiska och mentala hälsa. Genom att lägga lite energi på motion rustar du dig för julens alla utmaningar. Det kommer att kännas roligare och trevligare.

LÄS ÄVEN: Så kan du njuta av julen – även om du är ensam

5. Hitta din egen sköna stund

Någon njuter som ­allra mest av ett varmt bubbelbad med dämpad ­belysning och l­evande ljus. Andra kopplar lättast av tillsammans med dem de älskar och vissa mår bäst när de får vara ute i ­naturen. Det är du som definierar vad som är den skönaste avkopplingen för just dig. Kommersiella krafter säljer en bild av den perfekta julen men det ­betyder inte att du måste köpa den. Nej, det är inte säkert att du mår bäst av glitter och bjällerklang. Den bästa ­formen av stämningsfullt julmys är den du mår bra av. Den är där du finner den.

6. Att meditera är bra för immunförsvaret

Kan du tänka dig något bättre än att sätta sig ner i lugn och ro och göra ingenting? Alltså, ingenting alls! Det är meditation och det handlar om att låta tankarna komma som de vill – utan att du behöver bry dig om dem. Notera bara att tanken är där och låt den sedan flyga vidare. Det är som att titta på småfåglar som sätter sig ner en stund och sedan lyfter igen. När du mediterar är du fullt medveten men låter alltså tankar, tid och rum försvinna. Amerikanska forskare ­menar att meditation är bra för immunförsvaret. Och det är inte bara rogivande att meditera, hjärnan mår väldigt bra av det.

Källa: Hilde Grønningsæter, förste amanuens vid ­fakulteten för humaniora, idrotts- och utbildnings­vetenskap, universitetet Sørøst-Norge.

Scroll to Top