Därför mår vi bra av att ge – 4 goda skäl

Julen nalkas och med den julklappsinköpen. Men en gåva är inte enbart till glädje för mottagaren. Att ge är – tro det eller ej – riktigt bra även för den egna hälsan.

1. Du förlänger livet

Att vara generös mot andra har en tydlig koppling till en bättre hälsa och ett längre liv. Det visar upprepade studier vid Greater Good Science Center där man kan konstatera att äldre personer som engagerar sig i välgörenhetsorganisationer lever längre än de som inte gör det. Anledningen tros vara att det generösa givandet minskar stressnivåerna i kroppen, något som har en positiv inverkan på hela vårt system.

 

2. Du stärker känslan av gemenskap

I grunden är vi människor flockdjur som tycker om att ge och bidra med vår del. Och den som ger och är generös får ofta något tillbaka – kanske inte från alla – men från någon. På så vis stärker givandet känslan av gemenskap och av att stå nära varandra, något som får oss att må bra psykiskt.

 

3. Du utsöndrar må bra-hormon

Precis som när man ger någon en kram frigör givandet signalsubstansen oxytocin i våra kroppar och får oss att bli lugna, tillfreds och må bra. Forskarna på Greater Good Science Center menar att detta leder till en god spiral där vår generositet stimuleras ytterligare.

 

4. Du blir lyckligare

Att ge pengar till någon kan till och med göra en person lyckligare än om man köper något till sig själv. Det visar en studie från Harvard Business School. När forskare tittade närmare på vad som händer i våra hjärnor när vi ger har de sett aktivitet i de delar av hjärnan som kan förknippas med njutning, social tillhörighet samt tillit. 

Scroll to Top