Mata fåglar i vinter – så här lockar du dem till din trädgård

Vintertider är bråda tider för småfåglarna. Nu måste de äta massor av näringsrik föda för att klara sig fram till våren. Hjälp dem med hemlagade talgbollar!

Småfåglar är ett mycket välkommet inslag i våra trädgårdar hela året. Under vintern skapar de verkligen liv och rörelse i den annars stilla vinterträdgården.

Genom att mata dem nu, under årets kalla månader, får du dem att känna sig välkomna och de stannar gladeligen kvar i din trädgård. Det som blir mat i magen för hungriga fåglar blir ett litet skådespel för dig.

Fett är extremt viktigt under vintern för att småfåglarna ska kunna hålla värmen. Därför är egengjorda hjärtan fyllda av feta ingredienser en perfekt föda för dem.

Korta vinterdagar, som både kan innehålla rejäl kyla och snö, är en tuff tid för våra övervintrande fåglar. Otroligt nog kan en liten fågel äta flera gånger sin egen kroppsvikt på ett dygn för att kunna hålla värmen. Så deras vinterliv blir betydligt lättare om de får hjälp att hitta tillräckligt med föda.

Placera gärna fåglarnas festbord så att du kan se det bra och njuta av fågellivet från fönstret.

Det är dock en myt att man måste fortsätta mata fåglarna om man en gång har börjat. Fåglarna dör inte om du tillfälligt eller helt stänger deras restaurang, utan de letar sig helt enkelt vidare till nya platser där de kan hitta mat.

Gör dina egna talg­bollar

Gör egna talgbollar och slipp plastnätet som sitter runt de köpta!

Att göra egna talgbollar går fort, fåglarna uppskattar dem och dessutom kan du passa på att göra en skafferirensning.

Fyll bollarna med det du har hemma, exempelvis osaltade jordnötter, havregryn, hasselnötter eller solrosfrön – gärna skalade så att du slipper alla fröskal på marken. Frukt som håller på att bli dålig kan du skära i mindre bitar och blanda i dina talgbollar. Ju fler ingredienser, desto större mångfald av fåglar kommer ­besöka dig eftersom olika fåglar föredrar olika föda.

Gamla koppar blir fina behållare till talgbollarna.

För att fåglarna ska kunna hålla värmen är det viktigt att de får i sig mycket fett. En blandning av lika mängd kokosfett och osaltat smör är en bra huvudingrediens. Smält fettet och blanda därefter i allt du vill ha i dina bollar till en ganska tjock gröt som du fördelar i några avlagda koppar eller krukor. Man kan också fördela blandningen i pepparkaksformar som man ställer på en plåt med bakplåtspapper. När de stelnat tar man bort formarna, gör ett litet hål och trär igenom ett snöre till upphängning.

Udda koppar från loppisar är perfekta att fylla med talgbollsmassa.

Se upp för katter!

Om du bor i ett område med katter ska du placera fåglarnas matning högt, så att de inte blir ett lättfångat byte för katterna.

Talgbollstårta.

Här har vi gjort en talgbollstårta i en sockerkaksform, fylld av läckerheter så att den ska attrahera många sorters fåglar. Man gör den på samma sätt som talgbollarna.

Placera fågelmaten i fin krans.

En krans med yviga grenar som skydd uppskattas av de minsta fåglarna. Sätt den högt upp på en vägg, så att ingen katt kan nå den, och fäst små krukor fyllda av godsaker i kransen.

Solrosfrön är perfekt mat till fåglarna.

Av solrosor får man mycket fågelmat väldigt billigt, eftersom de ger mängder av näringsrika, feta frön som många fåglar gillar. Låt dem stå kvar i rabatten eller trädgårdslandet eller torka dem inomhus och lägg fram dem till vintern.

I stort sett alla fåglar älskar solrosfrön. Ju svartare fröna är, desto rikare på energi är de.

Scroll to Top