Överlista vinterdeppen med kroppens egna lyckoämnen – så lockar du fram dem

Många längtar efter sommaren och ljusare tider, men faktum är att vintermörkret är här för att stanna ett tag till. Tycker du att det känns tufft får du här några tips på hur du framkallar kroppens egna glädjespridare.

Det är inte bara dagarna som är mörkare på vintern, humöret kan också bli lite dunklare. Men vår fantastiska kropp har sina alldeles egna lyckopiller. Så här lockar du fram dem.

Serotonin gör dig pigg

Serotonin är en signalsubstans som gör att du känner dig pigg, glad och tillfreds.

Så påverkar det dig: Serotonin har betydelse för humöret, dygnsrytmen, sömnen och sexlusten. För liten produktion av serotonin ökar risken för stressreaktioner och
depression.

Så fyller du på: Solljus gynnar produktionen av serotonin. Fina minnen, härliga upplevelser, framgång och andra lyckliga begivenheter får serotoninhalten att skjuta
i höjden.


LÄS ÄVEN: Små förändringar som ger stor effekt: Så skapar du nya rutiner och sunda vanor


Dopamin ger välbehag

Dopamin är en av kroppens viktigaste signalsubstanser och det utsöndras när du belönar dig själv.

Så påverkar det dig: Dopamin bidrar till att motivera dig när du ska förverkliga drömmar, önskningar och behov. När du är nöjd och tillfreds utlöses dopamin så att du känner dig lycklig.

Så fyller du på: Gör saker som får dig att må bra. Ta en kaffepaus, lyssna på musik, skratta eller skäm bort dig själv med en bit god choklad. Det välbehag du då känner i kroppen beror på dopaminet.

Oxytocin dämpar ångest

Oxytocin brukar kallas för kärlekshormon, beröringshormon eller amningshormon eftersom det är förknippat med kärlek och sociala interaktioner.

Så påverkar det dig: Oxytocin gör dig redo för intima och vänskapliga relationer och fungerar som ett socialt lim som skapar närhet mellan dig och din partner eller ditt barn. Oxytocin ökar känslan av tillit och välmående och dämpar ångest. Dessutom sänker det blodtrycket, pulsen och stresshormonerna och gynnar
sömnen.

Så fyller du på: Oxytocin frigörs vid beröring som kramar och kyssar eller när du ammar ditt barn. Du kan också få oxytocin att flöda fritt genom att tänka positivt, omge dig med glada och positiva människor och genom att utöva exempelvis yoga och simning.


LÄS ÄVEN: Styr ältandet ditt liv? Här är 12 tips som hjälper dig kontrollera oron


Endorfin stillar smärta

Endorfin är ett annat må-bra-hormon som brukar kallas för kroppens eget morfin. Det utsöndras när du känner smärta eller pressar dig extra hårt, på jobbet eller med träningen.

Så påverkar det dig: Endorfin verkar smärtstillande och ger dig en känsla av lust och energi. Det gör också att du mår bättre och känner dig mer positiv.

Så fyller du på: Hård träning eller annan fysisk aktivitet sätter igång produktionen av endorfiner. Det gör också sex, förälskelse och skratt. Så skratta och le, hjärnan kan inte skilja på äkta skratt och låtsasskratt när det gäller produktion av endorfin.

ANNONS

Mat som gör dig glad

Kosten kan också ha en positiv inverkan på ditt humör.

Ät gärna:

 • Ägg (särskilt gulan).
 • Kyckling och kalkon.
 • Fet fisk som lax och makrill.
 • Räkor och skaldjur.
 • Banan.
 • Nötter och fröer.
 • Mörk choklad.
 • Starka kryddor som chili och ingefära.

Undvik det här:

 • Vitt bröd, vitt ris och pasta.
 • Godis, kakor och socker.

LÄS ÄVEN: Håll dig frisk i vinter: Så undviker du ett nedsatt immunförsvar


Tre kosttillskott som piggar upp i vinter

 • Bio-NADH innehåller coenzymet NADH och Niacin som ger dig mer energi.
 • Chisan är ett växtbaserat läkemedel för snabb hjälp vid nedsatt prestationsförmåga, trötthet och svaghetskänsla.
 • Saframyl Positive Mood innehåller saffran, B-vitaminer och magnesium som bland annat bidrar till minskad trötthet och utmattning.

Översättning: Titti Holmquist

Scroll to Top