Små förändringar som ger stor effekt: Så skapar du nya rutiner och sunda vanor

Att skapa en ny hälsosam vana kräver tålamod och tid. Men belöningen är stor – en friskare och starkare kropp. Med ett litet steg i taget kan du nå dina drömmars mål.

Sluta röka, äta mindre socker eller sova mer? Oavsett vad du vill förändra finns det en rad effektiva knep som hjälper dig att komma fram. Här listar vi 8 toppentips!

8 steg till att skapa en hälsosam vana

1. Identifiera ovanorna

Första steget mot nya vanor är att bli medveten om vilka ovanor du har. Fråga dig själv: Varför har du skaffat den här dåliga vanan och vilken funktion har den? Alla dåliga vanor har en funktion och ger dig något.

2. Finn nya strategier

Vilken tid på dagen uppkommer de dåliga vanorna och vad kan du göra istället? Vad vill du uppnå genom att förändra dem och vad skulle du vinna på det? Hitta strategier för att undvika dina dåliga vanor. Sök hjälp där det finns att få. Till exempel en coach, en psykolog eller rökavvänjningskurs. Det finns också många fiffiga appar som kan hjälpa dig.


LÄS ÄVEN: Pigga pensionärer har 4 saker gemensamt: Så här håller de sig friska


3. Skynda långsamt

Var realistisk. Många misslyckas för att de ställer för höga krav på sig själv och målen är för svåra att nå. Vad du än bestämmer dig för – att sluta röka, börja motionera eller gå ner i vikt – har du störst chans att lyckas om du tar det för-siktigt i början. Och för varje liten framgång får du större motivation att fortsätta.

4. Ge dig själv tid

Det tar minst 21 dagar och upp mot tre månader att förändra en vana eller att skaffa en ny vana. Så det gäller att ha tålamod och inte ge upp för lätt. Visst krävs lite disciplin, det är svårast i början men blir lättare efterhand.


LÄS ÄVEN: Mette, 32, har gått ner 43 kg – genom att promenera


5. Berätta för andra

När du har bestämt dig för att skaffa en ny sund vana är det klokt att berätta det för omgivningen, så att de kan stötta dig. Och kanske själva delta.

6. Skapa nya rutiner

Det är smart att skapa rutiner kring din nya vana. Lägg till exempel din träning på en tidspunkt då den passar bäst in i din vardag. Promenera till jobbet istället för att ta bussen, byt ut varannan läsk mot vatten eller bestäm dig för att ta ett tuggummi istället för den där efter maten-cigaretten. Det finns många sätt att skapa nya rutiner, du bestämmer själv.


LÄS ÄVEN: Dåliga sömnvanor kan förkorta ditt liv: Sov bättre med beprövade huskurer


7. Sätt upp delmål

När du sätter upp ett konkret mål är det bra att också sätta upp delmål. Om du vill gå ner si och så mycket i vikt kan du till exempel ha som delmål att gå ner si och så mycket i veckan. Skapa de bästa förutsättningarna för att lyckas, men förbered dig också på motgångar. Låt inte en tillfällig motgång hindra dig från att nå ditt mål.

8. Var snäll mot dig själv

Ge dig själv en belöning varje gång du känner att du lyckas. Om du vill gå ner i vikt ska belöningen naturligtvis inte vara onyttig mat. När du lyckats skapa en ny vana har du fått något som du inte hade tidigare. Det kan vara en känsla av kontroll, en ny glädje, bättre humör, mer kreativitet och
energi.

Översättning: Titti Holmquist


LÄS ÄVEN: Kay Pollak: ”Det går att lära sig att få ett bättre och lyckligare liv”


Scroll to Top