Ann-Marie, 74, om att tillbringa julen ensam: “Vänd det till något positivt”

Ann-Marie Nyström har tillbringat flera jular ensam och tycker alltid att man kan hitta något positivt även i det. Men, vill man trots allt inte vara själv på julen har hon flera knep att ta till.

Ann-Marie Nyström dukar fram kaffe och glutenfria kokoskakor i den mysiga lägenheten i centrala Varberg. Hon har bakat kakorna till den senaste träffen hon hade med Singel i Sverige, där hon även arbetar som värdinna.

Ann-Marie Nyström

Ålder: 74 år.
Familj: Singel. Två söner på annan ort och fyra barnbarn.
Bor: I Varberg.
Gör: Pensionär. Arbetar som värdinna för Singel i Sverige, samt som folkhälsoansvarig för SPF Seniorerna i Varberg.

– Varför tycker vissa att ordet ”singel” har en dålig klang? Jag skäms inte för att säga att jag är singel. Singel i Sverige handlar inte om att hitta en partner utan om att träffa vänner. Vi är singlar men vill inte sitta ensamma hemma. Om någon även hittar en partner så är det bara roligt, säger Ann-Marie.

LÄS ÄVEN: Margareta, 66, firar jul ensam: ”Utan barn känns det inte lika viktigt”

Som värdinna anordnar hon olika träffar där de har prövat på bågskytte, bowlat, promenerat och fikat. Och nu i advent håller Ann-Marie i en grupp som ska åka till Hamburg tillsammans.

Gå med i föreningar för att hitta vänner

Ann-Marie rekommenderar verkligen att gå med i en förening för att hitta nya vänner och likasinnade som kanske inte heller vill fira jul ensamma. Ann-Marie älskar när hon ser folk på träffarna plocka upp sina telefoner för att byta nummer med varandra. Det är också viktigt att själv ta initiativet för att träffas.

– Du behöver inte säga att du är ensam på julafton och att det är så tråkigt. Det är bättre att vända på det och göra något positivt. Säg: ”Ska vi inte hitta på något roligt tillsammans på julafton och kanske bjuda med några stycken?” På det viset skapar du något för andra men givetvis för dig själv också.

Vill motverka ensamhet och psykisk ohälsa bland äldre

Ann-Marie är medveten om den psykiska ohälsa som kommer ur ensamhet och arbetar på olika sätt för att motverka ensamheten bland äldre. Förutom föreningsträffarna, så arbetar hon åt SPF Seniorerna Varberg som folkhälsoansvarig. De har nyligen gjort studiebesök på en träningsanläggning och nu letar Ann-Marie efter en lokal så att de kan ha regelbundna träffar.

Ann-Marie tycker även att det är roligt att träffa nytt folk genom att ta olika arbetsuppdrag via en tjänst för pensionärer som vill jobba ibland. Hon jobbar som frukostvärdinna på en krog och har även städat på en camping. Där var de ett gäng på runt 30 personer som fortfarande håller kontakten.

– Ett tips kan kanske vara att arbeta under julhelgen och få lite julstämning ihop med andra på jobbet, samtidigt som man känner att man gör nytta, säger Ann-Marie.

De julhelger då hon har ­varit ensam, så har hon alltid försökt hitta något positivt med det.

– Jag minns en julafton när jag gick i mysbyxor hela dagen. Det var skönt. Och jag brydde mig inte om att bädda sängen, för på julafton får man aldrig spontanbesök, säger hon med ett skratt.

Ann-Maries tips för en lyckad julhelg

– Det kan bli dyrt att köpa in en massa mat till ett julbord. Ett förslag är då att träffas kanske på bara en smörgås, eller ha knytkalas. Jag tycker inte att det är vad man stoppar i munnen som är det viktigaste utan att ses och få lite sällskap. Varför inte ta en julpromenad ihop?

LÄS ÄVEN: Bästa tipsen till dig som firar jul ensam – så får du en fin högtid på egen hand

– Alla borde vara lite öppnare i vardagen, då skulle livet bli roligare. Våga småprata med folk i till exempel affären. Jag tror få skulle vara ofrivilligt ensamma vid jul om vi var fler som vågade ta kontakt med andra. Jag brukar säga att kärlek är min religion och kärlek är det enda som blir större när man slösar med det. Ha det i åtanke i möten med människor.

– Något som funkar för mig, och kanske för dig, är att skriva. Jag skriver då jag mår dåligt eller när jag känner mig ensam. Skriv om vad som bekymrar dig och skriv av dig alla känslor och tankar som kommer och går. Du kan skriva bara för dig själv och sen slänga det.

Scroll to Top