Julen är en högtid som förknippas med familjetraditioner och gemensam samvaro. Men för de ofrivilligt ensamma är det en period som kan kännas tung. Det kan även kännas skamfullt att berätta om sin ensamhet för andra – vilket gör att det blir ännu svårare att sig ur den.
Maria Hermansson (@blomstrapsykologi på Instagram), som är legitimerad psykolog, har många gånger pratat med patienter om julen och ensamhetskänslor.
– Många känner sig ensamma generellt och runt julen kan det kännas extra jobbigt. Just julen är extra laddad eftersom det är en familjeorienterad högtid och det finns många förväntningar kring den. Normen säger att man ska fira jul ihop med andra och bryter man mot den normen ses det fortfarande som ovanligt, säger Maria.
Många skäms över sin ensamhet
Vissa kanske skäms för att man inte har ett ”självklart” sammanhang att vara i kring julen. Personer i ens omgivning kanske inte har förstått att man känner sig ensam. Många känner samma sak men när ingen vågar prata om det går alla runt och tror att de är ensamma om känslorna, vilket sannolikt inte stämmer.
LÄS ÄVEN: Ann-Marie, 74, om att tillbringa julen ensam: ”Vänd det till något positivt”
– Skamkänslor får oss att sluta oss och skammen trivs i tystnad. Men om vi tar mod till oss och pratar om vad vi känner brukar skammen försvinna. Den är som troll – tål inte dagsljus. Det kan kännas svårt och obehagligt men det beror antagligen på att det är ovant att prata om sådana här saker, förklarar Maria.
Psykologens bästa råd till dig som firar jul ensam
Anpassa dig inte till andra, utan känn efter vilka behov du har och skapa egna sammanhang. Istället för att vänta på att någon ska bjuda in dig, bjud in någon annan.
Du kan säga: ”Jag vet inte om du har några planer för jul men om du vill är du välkommen hem till mig för lite sällskap och god mat.” På så sätt är det du som öppnar upp ditt hem och visar på generositet.
Vill du inte bjuda hem någon kan du istället föreslå en middag ihop på restaurang, något som blivit allt vanligare nu för tiden.
De allra flesta kommer att känna sig uppskattade av en sådan förfrågan. Om du ändå tvekar, sätt dig in i motpartens situation: Hur skulle du själv känna om någon ställde frågan till dig? Ofta är vi mer kritiska mot oss själva än mot andra.
Skapa dina egna jultraditioner
Det kan vara lätt att fastna i ett nostalgiskt tänkande med minnen från tidigare jular då du kanske hade fler familjemedlemmar att fira tillsammans med. Men bara för att julen inte är likadan idag betyder det inte att den kan vara trevlig.
LÄS ÄVEN: Margareta, 66, firar jul ensam: ”Utan barn känns det inte lika viktigt”
Kanske kan du påbörja en tradition där du går på bio på julafton eller deltar i något lokalt evenemang? Du skulle också kunna volontärarbeta. På så sätt får du kontakt med personer och känner att du är i ett sammanhang, samtidigt som du hjälper andra.
Använd sociala medier – eller inte
Att se alla tillrättalagda foton på Facebook eller Instagram av lyckliga familjer skapar orealistiska förväntningar på hur julen ”ska” vara och visar inte alltid upp hur den verkligen är. Många som firar traditionell jul med släkten upplever mycket stress och konflikter. Därför kan det vara bra att ta en paus från sociala medier ibland och istället fokusera på vad du själv vill fylla julhelgen med.
LÄS ÄVEN: Anya vann julgran och klappar från Hemmets Journal: ”Det är ju bara helt underbart”
Du kan även använda sociala medier för att skapa ett socialt sammanhang över julen om du vill det. Kanske har du släktingar eller vänner som bor långt bort men som också vill umgås digitalt? Det går att vara social på julafton från soffan. Ingen behöver då heller stressa över att laga julmat eller städa.
Samtala med någon
Svenska kyrkan tillhandahåller diakoner som du kan prata med om du skulle vilja det. Diakoner har liksom psykologer tystnadsplikt och du behöver inte vara religiös för att vända dig dit.
Ta hand om dig själv
Självomhändertagande beteende är alltid bra. Vad du lägger i det begreppet är väldigt individuellt. För någon kan det vara att gå på spa medan det för en annan är att gå en skogspromenad. Att prioritera sig själv och är ett sätt att visa omtanke om sig själv.
Gör det som får dig att må bra oavsett om det är midsommar, påsk eller julafton. Det finns inga regler! Gillar du inte julmat så ät något du verkligen tycker om istället.