Anya vann julgran och klappar från Hemmets Journal: “Det är ju bara helt underbart”

Anya Wästberg har varit kroniskt sjuk i många år och har tunn plånbok. Därför har hon haft svårt att ge sina barn och barnbarn den jul hon drömt om. Tack vare Hemmets Journal kunde hon överraska sin dotter Lindas familj med både gran och julklappar.

Inför förra julen lottade Hemmets Journal ut en julgran och klappar. Anya Wästberg i Skärhamn blev lycklig vinnare. Här kan du läsa om hur HJ-tomten hälsade på henne och familjen. Även i år lottade vi ut julgran och klappar – tävlingen fanns i nr 47. Vinnaren är kontaktad och presenteras vid ett senare skede. God jul önskar vi på HJ!

Anya vann Hemmets Journals julgran

De färgglada kulorna glittrar i den ståtliga julgranen, och på de nedersta grenarna hänger 6-åriga Juni och hennes lille-bror Bob, 4, upp de röda smällkaramellerna som de själva har gjort.

Under granen ligger en stor hög julklappar och väntar på att öppnas. Det är jul hemma hos familjen Modin i Alingsås.

– Det är ju bara helt underbart, säger barnens mormor Anya Wästberg som vann utlottningen av en julgran och julklappar till en hel familj i Hemmets Journal nummer 48 förra året.

Så fort den ståtliga kungsgranen som Hemmets Journals utsända har med sig hem till familjen är klädd kastar sig de båda barnen med stor iver över julklapparna.

LÄS ÄVEN: 15 kända svenskar: Det här önskar jag mig om jag får mandeln i gröten

Hela familjen får julklappar från Hemmets Journal

Anyas dotter Linda och hennes man Oscar läser vad det står på paketen och delar ut julklapparna, som de säger till barnen att tomten har kommit med i en extraleverans eftersom han hade så mycket att göra i år.

– Åh, en häst! Precis vad jag ville ha, säger Juni glatt medan hennes lillebror öppnar ett paket med en legobil.

Båda barnen får dessutom öppna var sin julklapp med tuschpennor i regnbågens alla färger.

– Det är perfekt. Både Juni och Bob gillar att rita och måla, säger deras mamma Linda.

Även familjens hund Bosse, av rasen bichon frisé, verkar ha smittats av den goda julstämningen. Han springer nyfiket runt och nosar på julklapparna och leker med det prasslande pappret.

Hemmets Journals reporter Per-Ola Ohlsson agerade tomte och kom med gran och paket. Foto: Bosse Håkansson

Fick MS-symtom efter fall i trappa

Mormor Anya sitter i soffan och myser när hon ser barnbarnens glädje. Det är precis en sådan här jul hon önskade att hon kunnat ge sina barn och barnbarn men som hon inte haft råd med de senaste åren.

– Jag har varit sjuk i flera år och har varit utförsäkrad från Försäkringskassan i perioder, vilket tärt på min ekonomi. Just nu går jag på en utredning för ME, berättar hon.

ME står för myalgisk encefalomyelit och kallas ofta för kroniskt trötthetssyndrom. Det är en neurologisk sjukdom som gör den drabbade mycket trött och utmattad. Det finns ingen behandling mot sjukdomen, men det finns lindring mot symtomen.

LÄS ÄVEN: Margareta, 66, firar jul ensam: ”Utan barn känns det inte lika viktigt”

– Jag fick de första symtomen 2004, efter att jag föll nerför en stentrappa och skadade mig. Det var mitt i smällkalla vintern och de hade varken skottat eller saltat trappan.

Under åren har symtomen eskalerat och bara blivit värre och värre. Förutom ständig trötthet lider Anya av smärta i kroppen och under perioder av ljud- och ljuskänslighet.

– Jag blev erbjuden förtidspension, som det hette på den tiden, redan 2007. Men jag vägrade. Jag ville ha kvar mitt jobb, säger Linda som tidigare arbetade på ett tvätteri i Alingsås.

Att hänga upp prydnader i granen är ett viktigt uppdrag för barnbarnen Juni och Bob. Foto: Bosse Håkansson

Blev svårt sjuk i covid-19

Men till slut orkade hon inte arbeta längre.

– Våren 2020 fick jag dessutom covid-19 och var mycket sjuk, berättar hon.

Anya kommer ursprungligen från Alingsås men bor sedan ett antal år i Skärhamn på Tjörn.

– Det är absolut inget lyxboende. Jag bor i en tvårumslägenhet i ett radhus. För att få det att gå ihop ekonomiskt har jag fått avstå från att ha bil. Jag tar bussen varje gång jag ska hälsa på mina barn och barnbarn.

Därför hade hon redan planerat att fira julen hos sin dotter Linda och svärson Oscar Modin i Alingsås när hon fick syn på Hemmets Journals utlottning av julgran och julklappar.

– Jag hade så gärna velat överraska dem med mycket julklappar, men jag hade bara köpt några småsaker och så hade jag tänkt ta med mig ett par flaskor av min hemgjorda glögg.

Anya är glad och tacksam att få ge barn och barnbarn en riktig jul. Barnbarnen fann stor glädje i att klä den fina granen. Foto: Bosse Håkansson

Anya ville göra något extra för familjen i juletid

Förutom dottern Linda och hennes familj har Anya sönerna Robin och Anton, och tanken var att de också skulle fira julen i Alingsås. De hade dock inte möjlighet att vara med vid vårt besök hos deras syster.

– Jag läste om utlottningen i Hemmets Journal och bestämde mig för att skriva till redaktionen. Särskilt vid jul är det kul att kunna göra något extra för sin familj.

Men att just hon skulle vinna vågade hon inte riktigt tro och hon hade glömt att hon deltog i utlottningen när tidningen ringde upp och gratulerade.

– Först fick jag nästan panik, berättar hon med ett skratt. Jag hade ju inte berättat något för Linda och Oscar. Jag försökte ringa dem båda. Linda fick jag inte tag i, men Oscar svarade och han blev jätteglad.

När det sedan sjönk in att hon verkligen vunnit och att det skulle bli en extra fin jul i Alingsås blev hon mycket tacksam.

LÄS ÄVEN: Bästa tipsen till dig som firar jul ensam – så får du en fin högtid på egen hand

– Jag är glad att jag kunnat ge mina barn och barnbarn detta, säger hon.

För att undvika tidspress levererade Hemmets Journals utsända julgran och julklappar en vecka före julafton. Med oss hade vi beskedet från tomten att de fick öppna några av julklapparna redan då.

– Det var snällt av tomten, säger Bob medan han leker med sin legobil.

Men tomten hade inte heller glömt bort varken mamma Linda och pappa Oscar eller mormor Anya. Ett stort paket var till Anya och när hon öppnade det såg hon till sin glädje att det var ett pussel på 1 000 bitar.

– Det finns dagar då jag inte ens orkar gå ut. Då är det bra att ha ett pussel jag kan sysselsätta mig med.

Till hela familjen var det ett paket med spelet När då då.

– Det är ett perfekt familjespel, säger Oscar. I min familj har vi alltid spelat mycket sällskapsspel när vi träffats under julen och andra helger. Här går det ut på att bilda en tidslinje med olika kort. Jag har spelat det tidigare och det är kul.

God jul hela familjen från Hemmets Journal! Foto: Bosse Håkansson

Presenterna får öppnas på julafton

På julafton tar Anya bussen från Skärhamn till Alingsås och beräknar att hon kommer hem till sin dotter lagom till att Kalle Anka och hans vänner önskar god jul visas på tv. Därefter blir det traditionellt julbord innan det är dags för julklappsutdelningen.

– Men vi äter inte lutfisk på julafton. Istället grillar vi, säger Linda.

Linda och hennes man staplar resten av julklapparna under granen – de som inte får öppnas förrän på julafton, när även Robin och Anton är på plats. Hon lägger sedan armen runt sin mamma Anya och tittar beundrade på granen.

– Vi brukar låta den stå till mitten av januari om den inte börjar barra tidigare, säger hon.

Anya Wästberg

Ålder: 58 år.
Familj: Dottern Linda Modin, 40, med maken Oscar, 41, med barnen Juni, 6, och Bob, 4, samt sönerna Anton, 28, och Robin, 38.
Bor: I tvårumslägenhet i radhus i Skärhamn.
Gör: Långtidssjukskriven.

Scroll to Top