Christina Stielli trivs med att fira jul på egen hand: ”Jag är min egen hedersgäst”

Får du panik vid tanken på att behöva fira jul själv? Känner dig misslyckad som är ensam? Vill du helst gömma dig under en filt i väntan på att julen är över? Föreläsaren Christina Stielli har själv varit där – men idag njuter hon av julen i soffan med sig själv som sällskap.

Åren efter skilsmässan var tunga, särskilt de jular då döttrarna firade hos sin pappa. Christina Stielli tyckte synd om sig själv och gick och la sig tidigt på julafton.

– Men andra gången döttrarna skulle åka till sin pappa över jul bestämde jag mig ­redan i september för att förändra min inställning. Jag drog upp strategier för hur jag skulle hantera dagen med stort D, alltså Julafton. Man kan undvika rädsla eller gå rakt in i den, säger hon.

Hon valde bort att fira med sin syster som har familj.

– Jag var rädd att jag skulle känna mig ännu mer ensam då.

Läs även: Ann-Marie, 74, om att tillbringa julen ensam: ”Vänd det till något positivt”

Christina Stielli

Ålder: 60 år.
Familj: Ja.
Bor: I Stockholm.
Gör: Författare, föreläsare och inspiratör.

En bra jul ensam

Hon landade i att inte åka bort utan stanna hemma.

– Dagen före julafton slog jag in några julklappar som jag tog med mig till en kyrka. Där hjälpte jag till på ett julkafé för hemlösa. På julafton gick jag tillbaka till kyrkan och ordnade med fika efter julmässan. Det var en skön känsla att få hjälpa ­andra.

Sedan gick hon hem och åt lunch, bara sådan mat som hon verkligen gillar, som lax och Janssons frestelse och tittade på Kalle Anka. Hon pratade i telefon med sina döttrar, systrar och pappa och tillbringade kvällen i soffan framför tv:n med tända ljus.

– Jag tittade ut genom fönstret och kände faktiskt tacksamhet när jag såg stressade människor som släpade på barn, väskor, påsar och barnvagnar, som fastnade i snön. Tänk att jag fick sitta här i lugn och ro och dricka ett glas vin och ha det bra.

Läs även: Margareta, 66, firar jul ensam: ”Utan barn känns det inte lika viktigt”

Foto: Thomas Carlgren

Fokuserade på det positiva

För varje jul som gick då hon firade utan barnen skalade hon upp mer och mer. Hon köpte nya lakan som hon sov i på julafton, nya mjukiskläder, ny kaffemugg, pyntade fint, lyssnade på julmusik.

– Men julen handlar också om att ge, vilket jag gjorde. Ett år slog jag in hundben och andra presenter som jag gav till Hundstallet. Ett annat gav jag bort fina begagnade kläder till kvinnojourer. En gång slog jag in mina lästa böcker i paket och gav till ett äldreboende att lägga under granen. Det finns så mycket man kan göra.

Självklart kände hon även stundvis sorg över att inte ha någon att dela högtiden med, men hon valde att inte älta för mycket och istället fokusera på det som ändå var ganska härligt.

– Till slut såg jag fram emot att vara ensam på jul och fick så många kommentarer från andra som önskade att de också var själva över jul.

Läs även: Bästa tipsen till dig som firar jul ensam – så får du en fin högtid på egen hand

Nya jultraditioner

Christina har nu sedan tio år tillbaka modifierat julfirandet. Hon har instiftat en ny tradition, att bjuda sin 86-åriga pappa på lyxlunch i Stockholm varje julafton.

– Jag hämtar och lämnar honom i Västerås där han bor med sin fru. Jag reserverar ett bord mellan 11.30 och 14.30 på samma restaurang varje år. Hovmästaren, som vid det här laget känner oss väl, säger alltid ”välkommen pappa” när vi kommer.

Senare samma kväll går hon över till en väninna som varje julafton bjuder hem vänner för att äta upp resterna från kvällens julbord.

– Det är inte den traditionella julen med släkten runt bordet, men jag tror att julen står inför en radikal förändring. Under pandemin lärde vi oss att använda oss av tekniken för att kunna umgås och allt fler ifrågasätter gamla traditioner.

Läs även: 9 tips som hjälper dig spara pengar i jul

Hon menar att vi måste dra ner på konsumtionstakten och förändra våra attityder.

– Det är bra att ifrågasätta. Måste vi ha så många julklappar, dopp i grytan som ändå ingen vill ha och stressa runt som galningar? Det kommer en ny generation som kommer att vilja fira på andra sätt. Julen, precis som allt annat, förändras – och det är bra!

Foto: Thomas Carlgren

Christinas bästa råd för en mysig jul med dig själv

1. Hur vill du fira – egentligen?

Alla borde ställa sig frågan om man firar jul på det sätt man verkligen vill. Många är så självuppoffrande och ­julen blir en besvikelse på grund av alla förväntningar. Var inte rädd att säga ifrån om du vill ha det på ett ­annat sätt.

2. Var ute i god tid

Vänta inte till sista minuten med att bestämma dig hur du vill göra. Vill du resa bort? Vara ensam hemma? Fira med andra? Om du vill vara med andra, fråga runt bland vänner, grannar och bekanta. Men du måste kunna ta ett nej om man svarar att det inte passar. Ta det inte personligt.

3. Förbered dig mentalt

Det kan komma att kännas jobbigt att vara själv på julafton, var förberedd på de tankarna. Men fastna inte i det negativa så att du tycker synd om dig själv. Vira in dig i filtar i soffan, se på underhållande tv-program och drick något gott. Behandla dig själv som en hedersgäst.

Läs även: Här bjuds hemlösa på juldagsfirande: En dag med värme, mat och gemenskap

4. Vill du göra gott?

Svenska kyrkan (och ­andra kyrkor och organisationer) finns överallt och där behövs din hjälp, antingen före, under eller efter jul. Sök på nätet efter olika jul­arrangemang. Att hjälpa ­andra gör att man mår ­bättre själv.

5. Var inte rädd för att vara själv

Många får panik vid tanken på att vara ensam. Men kom ihåg, det handlar bara om en enda dag. Tänk istället att du får en present, en egen lyxdag att göra precis vad du vill på.

6. Ge en julklapp till dig själv

Lägg tid på att hitta den ­rätta julklappen till dig själv och slå in den fint. Låtsas att du handlar till en kär, nära vän. Själv ger jag alltid mig ett mjukisset som jag har på mig på julafton.

7. Ge julklappar till andra

Även om du inte har familj eller vänner att ge julklappar till, finns det andra som behöver: katthem, ­äldreboenden eller kvinnojourer. Julen är till för att ge och inte bara att få.

8. Bestäm vilken mat du vill ha

Är du själv över jul är det du som bestämmer helt och hållet vad du vill äta. Så plocka på dig av allt det du gillar och njut i fulla drag.

Läs även: Slappna av i jul: 10 tips som hjälper dig att dra ner på stressen

9. Julmusik på!

Julmusik från morgon till kväll håller humöret uppe. Själv lyssnar jag bara på julmusik på själva julafton.

10. Undvik sociala ­medier

Om du känner dig skör, undvik sociala medier så slipper du se bilder på andras julfirande. Har man ett sår behöver man inte peta i det med en gaffel. Men om du känner dig stark kan du använda sociala medier och chatta med andra likasinnade.

Scroll to Top