10-åriga Carl gör succé med sina boktips: “Böcker har alltid betytt mycket för mig”

Det började med ett boktips på Instagram som Carl Blomqvist och hans pappa spelade in själva. Nu tipsar 10-åringen om böcker i TV4:s morgonsoffa istället. Och i höstas träffade han skolminister Lotta Edholm och representerade TV4 på Bokmässan i Göteborg.

Få har väl kunnat undgå att höra talas om eller se den unge bokslukaren Carl Blomqvist.

Det senaste året har han blivit känd för sina initierade och intressanta boktips för barn och ungdomar.

Carl Blomqvist

Ålder: 10 år.
Familj: Mamma Cecilia, 34, och pappa Fredrik, 37.
Bor: I villa i Mariefred.
Gör: Studerande, boktipsare i TV4:s Nyhetsmorgon.

Hemmets Journal fick en intervju med honom mitt mellan möten med skolministern och boktips i TV4.

– Böcker har alltid betytt mycket för mig, säger han.

När vi intervjuar Carl ligger det, som nästan alltid, två böcker på hans nattduksbord. Den ena är en faktabok och den andra en fantasybok.

Se också:

– Jag har alltid två böcker på gång samtidigt, berättar han. På morgnarna läser jag helst en faktabok.

Nyligen läste han Anders Hansens böcker om hur vår hjärna fungerar och när de pratade om pengar i skolan blev han inspirerad att läsa den prisbelönte journalisten Andreas Cervenkas bok Vad är pengar?.

– Men när jag kommer hem från skolan läser jag gärna något lättare, som till exempel Vera Svenssons Dagbok för tacoälskare och halloweenfantaster.

Fantasyserien Pax en storfavorit för Carl.

Carl läser hellre än att sitta framför datorn

Carl är en ovanlig 10-åring såtillvida att han hellre läser en bok än sitter framför datorskärmen eller med en mobiltelefon i handen.

Hans läsintresse väcktes tidigt. Det började med att hans mamma Cecilia blev svårt sjuk i den neurologiska sjukdomen ME som kännetecknas av extrem fysisk och mental utmattning som inte går att vila bort.

– Mina symtom förvärrades tyvärr när Carl var omkring ett halvår gammal. Förut hade jag kunnat jobba men då blev jag sängliggande 23 timmar om dygnet, berättar Cecilia Blomqvist.

Eftersom hon och Carls pappa Fredrik Blomqvist inte kunde åka på utflykter eller hitta på andra aktiviteter som andra småbarnsföräldrar gör med sina barn blev böckerna och fantasiernas värld deras gemensamma nöje.

– Jag brukade ligga i soffan hos mamma och hon läste böcker för mig. Vi hittade även på små historier tillsammans, berättar Carl.

Han minns att han var speciellt förtjust i bokserien om Pettson och Findus och Elsa Beskows saga Pelles nya kläder.

– Han ville att jag skulle läsa dem så ofta att han kunde dem utantill. Till slut var det han som läste dem för mig trots att han inte lärt sig läsa, berättar hans mamma med ett skratt.

När inte böckerna räckte till började han hitta på egna berättelser tillsammans med sina föräldrar.

Pappa Fredrik har alltid uppmuntrat Carls läsintresse men har aldrig tvingat honom att läsa. Som liten läste han ofta böcker eller fantiserade ihop historier tillsammans med mamma Cecilia. Foto: Fredrik Blomqvist

Älskar fantasyserien Pax

Carl har lite att brås på. Hans pappa Fredrik är läromedelsförfattare, som även skrivit romanen Lust och fägring och som håller på att skriva en serie deckarböcker som ska heta Morden i Mariefred.

– Det är klart att Carl blivit inspirerad av mig och Cecilia. Vi har inte tvingat honom att läsa utan det är ett intresse han själv har utvecklat men givetvis har vi uppmuntrat honom.

Carls läsintresse gjorde att han redan som 5-åring kunde läsa enklare meningar. När han var 8 läste han på egen hand Ingela Korsells och Åsa Larssons Pax, en serie fantasyböcker som utspelar sig i Mariefred. Det öppnade en ny värld för honom.

– Gud vad bra de böckerna är, säger han. Ingela och Åsa skriver bra och humoristiskt och böckerna är sjukt spännande. Det är extra kul att de utspelar sig i Mariefred där vi bor.

Carl läste serien på tio böcker två gånger och var på väg att läsa om dem en tredje gång. Men då tyckte hans pappa att han kunde läsa något annat.

– Men Carl kände sig inte klar med dem. Då kom han på att han kunde tipsa andra om vilken upplevelse läsningen av böckerna hade gett honom. Bra idé, sa jag. Du kan låna mitt Instagramkonto, berättar Fredrik.

Carl är numera en van tv-stjärna. Här gästar han Tilde de Paula och Axel Pileby i Efter fem, i TV4. Foto: TV4

Började tipsa om böcker på Instagram

Carl skrev manus till ett boktips som hans pappa hjälpte honom att filma och sedan lade de ut det på Fredriks Instagramkonto. Det gjorde sådan succé att de spelade in fler. Sammanlagt har det hittills blivit tio.

Se också:

Carls boktips fick snabb spridning. Han berättar att andra barn på hans skola och till och med i andra städer kom fram till honom och berättade att de sett dem.

På Barnkulturdagarna i Mariefred i maj boktipsade Carl live från Rådhustorget i Mariefred, vilket uppmärksammades av Sveriges Television. TV4 hörde av sig och frågade om han ville ingå i den unga bokpanelen i Nyhetsmorgon.

– Det är roligt. Jag gillar direktsändning för det är en speciell känsla i studion då. Och så är det kul att sprida läspepp. Jag försöker alltid tipsa om tre böcker som jag själv har läst, en för killar, en för tjejer och en för lite yngre barn.

Böcker för yngre läsare och till exempel hästböcker som främst intresserar tjejer lånar han på biblioteket. När han läste Sofie Sarenbrants bok En vän för livet gav det honom en aha-upplevelse.

– Det handlar om en tjej som är lite utanför och har det svårt i skolan. Det var något jag själv aldrig upplevt och boken gjorde att jag kan förstå hur det känns.

Carl intervjuar bokaktuella Carina Bergfeldt som om han inte gjort något annat! Foto: Fredrik Blomqvist

Tipsar om böcker i tv och sociala medier

Carl läser numera alla sorters böcker men i början var det fantasy, som låg honom närmast om hjärtat. Trots det har han aldrig läst böckerna om Harry Potter.

– Jag hade lånat hem den första från biblioteket men så kom det en annan bok emellan och lånetiden gick ut. Men jag ska läsa dem. Jag har även trilogin om Sagan om ringen framför mig. Bilbo har jag redan läst.

Carls bokintresse ledde till att han tidigare i höstas bjöds in till Talkshow i P1 i Sveriges Radio för att prata om hur man kan öka barns läsande med författaren Niklas Natt och Dag.

I september blev han och hans pappa dessutom inbjudna till ett möte med skolminister Lotta Edholm som ville höra hans recept för att motverka läskrisen hos unga.

Till mötet hade Carl tagit med sig några böcker, bland annat Anders Hansens Skärmhjärna.

– Det är för mycket skärmar runt omkring oss idag. Jag sa till Lotta att det behövs bra tillgång till böcker på alla skolbibliotek och att de ska ha utbildad personal. Dessutom behöver man ha läsro. Det går inte att läsa om det är för mycket störande ljud.

Carl har börjat märka att hans intresse för böcker sprider sig bland hans kompisar. Han har en klasskamrat som läser lika mycket som han gör och som han brukar byta tips med och han har nyligen gått med i en bokcirkel för 10–12-åringar.

Tidigare i år representerade Carl TV4 på Bokmässan i Göteborg. Här intervjuar han prins Carl Philip på mässgolvet. Foto: Fredrik Blomqvist

Men allt är inte böcker och läsning i Carls värld.

– Jag älskar att cykla runt och umgås med kompisar och jag tycker om att spela teater. Jag har börjat i Calle Flygares Teaterskola.

Se också:

Dessutom har han börjat göra intervjuer med kändisar som läggs ut på hans Youtubekanal. Den första intervjun han gjorde var med programledaren Fredrik Wikingsson.

Dessutom kan han snart, liksom sin pappa, titulera sig författare.

– Tre av berättelserna vi fantiserade ihop i soffan – Torkpatrullen, Pärlan fyller år och Hedda och Apis i Paris – har han och jag skrivit ner, berättar hans pappa.

Här hittar du Carls bokintervjuer:

  • instagram.com/forfattarfredrik
  • https://www.youtube.com/@Carl.Blomqvist
  • tiktok.com/@carl.f.blomqvist
Scroll to Top