8 saker du inte ska säga till någon som sörjer

Sorgen när någon nära har gått bort är stor, tung, personlig och fantastiskt svår att leva sig in i. Det innebär att många kommentarer som ska verka tröstande får motsatt effekt. Det är lätt att göra fel, men här är nio saker som faktiskt passar bäst osagda enligt experter på området.

Rebecca Soffer är verksam på sorgesajten Modern Loss och Jenni Brennan är professor på Mount Ida College utanför Boston. Båda är experter inom sorgbearbetning. Vi hittade deras tips på sajten Real Simple och har översatt dem till en svensk kontext då vi tyckte att texten var så bra och viktig, särskilt då de också erbjöd bra alternativ. Här är deras tips på vad du inte ska och ska säga till någon i sorg. För att säga något är det viktigaste av allt. 

1. Hur mår du? Genom att säga så inbjuder man inte till att få höra det sanna svaret. Vad man fiskar efter är snarare ett “ok” eller “bra” för att det inte ska bli för jobbigt att hantera. Säg i stället: “Jag förstår att det är riktigt tungt och smärtsamt för dig just nu”. På så sätt erkänner du personens rätt att sörja.

2. Han/Hon är på en bättre plats nu. Att säga så skapar bara förvirring och i Sverige är få verkligt troende. Dessutom är den stora sorgen att personen inte finns hos den sörjande längre. Att man saknar någon så mycket. Säg i stället: Jag är så ledsen att du ska behöva gå igenom det här. På så sätt fokuserar du helt på personen som sörjer och att det är okej att vara ledsen.

Läs mer: Mitt i sorgen – guide till allt som ska ordnas

3. Snälla, säg till om det är något jag kan hjälpa dig med? Erbjudanden blir svåra att ta till sig när man är i sorg. Lova i stället:  att du ska komma över och faktiskt hjälpa till med något praktiskt. Handla mat, laga mat gå ut med hund och så vidare. Ett specifikt erbjudande är mycket lättare att tacka ja till och på så sätt kan du hjälpa på riktigt, menar Soffer och Brennan. 

4. Jag förstår hur du känner dig! Sorg är otroligt personligt och är omöjligt att översätta. Alla relationer är olika och lämnar efter sig en unik sorg. Säg i stället: Jag kan bara försöka leva mig in i hur du känner dig just nu. Det är mer realistiskt och du visar att du verkligen bryr dig. 

5. Det händer alla förr eller senare. Att säga så kan upplevas som att man förminskar upplevelsen. Frasen är vanlig att få höra när man förlorar en förälder. Säg i stället: Du måste verkligen sakna henne/honom? Alla vet att döden är en del av livet, genom att fokusera på den avlidne hamnar fokuset där det hör hemma. 

6. Hon/Han hade verkligen velat ha det på det här sättet. Om du inte varit med att planera begravningen så har du faktiskt ingen aning. Frasen kan också väcka liv i konflikter som funnits inom familjen vid planeringen. Gör och säg i stället: Hedra personen personligt och utifrån den relation du haft med den avlidne. 

7. Du hanterar det här bättre än jag hade trott. Under sorg åker ofta en mask på för att klara av situationen. När ingen ser på så kanske sorgen är öronbedövande. Ett sådant påstående kan också insinuera att personen inte sörjer tillräckligt. Säg i stället: Du kanske inte mår bra nu, men det är helt okej. Lämna utrymme för den sörjande att känna precis som han/hon känner. 

8. Att inte säga någonting. Många hör inte av sig alls för att de tycker att det är obekvämt och jobbigt med sorg. Det är synd för att prata är ett bra sätt att bearbeta sorg. Säg i stället: Bland det bästa man kan göra enligt Soffer och Brennan är att dela ett minne med den som avlidt, även om man inte tillhör de närmast sörjande. På så sätt får de ett ännu ett perspektiv på personen och kan minnas dem med glädje, säger de till sajten Real Simple. 

Tyckte du om artikeln? Följ i så fall Icakuriren på Facebook. 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top