Tina: ”Min man vill inte att jag reser med min dotter”

När Tina reste iväg på egen hand med sin dotter blev hennes man sur. Nu har de bokat en ny mor- och dotterresa och Tina undrar hur hon ska berätta det för sin man.

Jag har varit tillsammans med min man i över elva år. Och från en tidigare relation har jag en dotter som nu är 21 år. Min man och jag tycker mycket om att resa och gör det gärna fyra gånger om året.

Då hans barn och min dotter var små brukade de följa med en gång om året. Men de senaste åren har vi rest ­ensamma.

Min dotter har sagt att hon vill göra en resa med mig i sommar och det vill jag naturligtvis hjärtans gärna också. Problemet är dock att min man har blivit sur. Min dotter och jag var borta en vecka förra sommaren och det föll inte i god jord hos min man. Han skulle egentligen rest tillsammans med en kompis den veckan men det blev inte av.


LÄS ÄVEN: Tora: Jag vill inte att min dotter ska tycka om sin pappa


Eftersom jag då redan hade betalat vår resa hade jag ingen lust att boka av den. Min man var sur över det ganska länge och jag kunde inte visa någon glädje över min resa med dottern.

Det gick inte över ­förrän jag frågade ­honom varför han alltid var så tyst och förnärmad.

Nu behöver jag ett råd om hur jag ska berätta om dotterns och mina resplaner i sommar. Är det fel av mig att lova min dotter en gemensam semestervecka? Jag känner mig som en åsna mellan två hötappar eftersom jag inte vill såra någon av dem. Vi kan inte resa alla tre eftersom min man säger att han vägrar släpa på min dotter.

Tina

Vibeke Dorph svarar: Det är han som har problem

Det är självklart inte alls fel att du tillbringar en semestervecka med din dotter. Det mår ni båda bra av. Men din mans reaktion är det något tokigt med. Han beter sig ju som en bortskämd unge och inte som en vuxen man.

Hur kan han sätta sig emot att du tillbringar en ledig vecka med din dotter? Jag kan inte komma på ett enda förnuftigt argument. Har han så dålig självbild att han blir svartsjuk på henne? Vad han än har för bevekelsegrund är det hos honom problemet ligger.

Det är alltså inte du som ska gå som katten kring het gröt och vara orolig för hur du ska berätta det för honom. Han måste ändra beteende.


LÄS ÄVEN: Ulla-Britt: Hjälp! Vår dotter är tillsammans med en psykopat


Om jag vore som du skulle jag inte försöka släta över och förklara eftersom det då verkar som du har något att be om ursäkt för. Och det har du inte. Var istället öppen och ärlig och säg vänligt som det är.

Nämligen att du älskar din dotter och att du som alla andra föräldrar måste få lov att prioritera henne, att du vill umgås med henne och att ni därför tänker åka på semester tillsammans.

Har han problem med det är det inte dig han ska skylla på. Han bör istället rannsaka sig själv och sitt ego.

Låt honom göra det på egen hand. Det är som sagt inte du utan han som har problem här.

Vibeke


LÄS ÄVEN: ”Jag vill försonas med min dotter innan det är för sent”


Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top