Ulla-Britt: Hjälp! Vår dotter är tillsammans med en psykopat

Vår dotters pojkvän är manipulativ och kontrollerande. Nu är vi rädda att förlora vår dotter. Vad ska vi göra?

Vi har en underbar dotter som är 25 år. Hon har nyss blivit färdig lärare och ska snart börja sitt första jobb. Hon har haft en pojkvän i två år. Det är en sportig och stilig kille som tyvärr är väldigt manipulerande.

Det har visat sig att han ofta får vår dotter att brista ut i gråt och ibland hotar han att lämna henne. De bor tillsammans i hennes lägenhet men han bidrar inte ekonomiskt på något sätt. Han manipulerar henne, ljuger inför oss och säger att hon alltid är olycklig och gråter när de har varit hemma hos oss.

LÄS ÄVEN: Min dotter vill inte veta av mig

Min dotter har berättat om en dag då hon var väldigt ledsen och tänkte gå en promenad för att stilla sinnet. Då krävde han att hon skulle lämna kvar sin telefon i lägenheten så att hon inte skulle kunna ringa till oss.

När de är på besök hos oss brukar hon viska och förklara att vissa ämnen får vi inte prata om, eftersom han blir så arg då. Han har ett häftigt humör, gapar och skriker och smäller i dörrarna. Så plötsligt vänder han tvärt och säger att han älskar henne och alltid ska ta hand om henne.

Det ska nämnas att han är ett skilsmässobarn och fullständigt styrd av sin mamma, som han har ett väldigt nära förhållande till. För nära, enligt oss.

LÄS ÄVEN: Är hon för intim med min man?

Vi har alltid behandlat honom väl, men efter en tråkig händelse fick min man nog och sa att han borde klippa navelsträngen till sin mamma och att han hade psykopatiska drag. Sedan dess har vi inte sett honom.

Vi är väldigt ledsna över det men vi vågar inte komma med fler kommentarer om honom eftersom vi är rädda att förlora vår dotter. Hon betyder allt för oss. Vad ska vi göra?

Ulla-Britt

Relationsexpert Vibeke Dorph svarar: Förr eller senare får hon nog

Det låter bestämt som er dotter har mött en man som inte är bra för henne. Därför är jag glad att höra att hon har en bra utbildning, ett arbete och en egen lägenhet. För det ger henne en god grund att stå på. Hon kommer att klara sig på egen hand. Ännu gladare blir jag över att hon har två känslomässigt begåvade föräldrar som, förutom en tråkig incident med pojkvännen, har lyckats agera klokt.

LÄS ÄVEN: Jag orkar inte med de dagliga besöken av svärmor

För det är klokt av er att ta det försiktigt med honom och inte vara alltför kritiska mot honom inför er dotter. Skulle ni säga vad ni verkligen känner, finns en risk att ni försätter henne i en ännu svårare situation. Om han upptäcker att ni talar illa om honom och säger att ni vill att hon tar avstånd från honom, kommer han nämligen att göra allt för att isolera henne ännu mer från er. Att isolera en person från sin omgivning är ett populärt grepp bland psykopater.

För att behålla er dotters förtroende är det viktigt att ni istället är fördomsfria och lyhörda när hon anförtror sig åt er. Håll helt enkelt dörren öppen och var en famn hon alltid kan få tröst i. Ju tryggare och säkrare hon känner sig hos er, desto mer kommer hon att våga berätta om sitt förhållande.

Med det menar jag inte att ni ska låtsas som pojkvännen är en kanonkille. Tvärtom. Ni kan gott säga vad ni tycker om honom men gör det på ett lugnt och diplomatiskt sätt. Kalla honom till exempel inte för psykopat, utan utgå från faktiska händelser när ni visar missnöje mot honom.

LÄS ÄVEN: Min nya fru hindrar mig från att träffa barnen

Jag tycker dock det verkar som er dotter turligt nog själv är på god väg att genomskåda sin pojkvän. Ett exempel är att hon berättat för er att han inte ville att hon skulle ta med sin telefon på promenaden. Det visar att hon ifrågasätter hans beteende istället för att bara rätta sig i ledet.

Följ utvecklingen på lite avstånd och stötta henne, så är jag säker på att hon förr eller senare får nog av att bli manipulerad och gör sig fri.

Vibeke

Artikeln publicerades först i Hemmets Journal.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top