Maria: Jag orkar inte med de dagliga besöken av svärmor

Maria berättar att hennes sambos mamma ständigt kommer på besök eller ringer för att tala med sin son. Vår relationsexpert ger råd.

Dagliga besök av svärmor

Hej Ingemar! Min situation är sådan att jag inte vet hur jag på bästa sätt ska göra för att inte såra någon i min närhet.
Problemet är min svärmor. Jag och min sambo lever lyckliga tillsammans, inga barn, bor i hus i en liten by på landet. Min sambo är enda barnet och hans mor bor mycket nära oss.
Som jag ser det så är hennes dagliga besök och ständiga närvaro ett synnerligen påträngade problem. Hon söker hela tiden vår samvaro, har inte många egna vänner eller intressen att syssla med. Jag blir så irriterad och frustrerad av att aldrig få vara ifred, ständiga besök och telefonsamtal för att tala med sonen.
Vid ett tillfälle då jag konfronterade henne, sa hon till mig att “du bor inte här”, och att det är hennes son som bestämmer vad gäller vårt hem. Han äger huset, så hon ser mig nog bara som en tillfällig inneboende…
Hur ska jag göra, min sambo blir sårad och ledsen när jag tar upp hans mamma.

Förtvivlad Maria

Relationsexperten svarar:

Kära förtvivlade Maria, många mammor har uppenbarligen svårt att släppa taget om sina söner och acceptera att det finns en ny kvinna i deras liv. Det är ju extra olyckligt att din svärmor bor så nära.
Du har nog rätt – din svärmor ser dig som något tillfälligt och sig själv som den permanenta. Men det ger henne ingen som helst rätt att komma med infama påståenden om att du inte skulle bo där.
Din svärmor är som hon är, det kan du inte göra något åt, men du har rätt att få leva ett liv som inte i alla lägen inkluderar henne.
Förklara igen, så sakligt du bara kan, för din sambo hur orimligt det är att hans mamma tränger sig på och skapar en sorts självklar tillvaro i ert hem. Fråga om ni inte kan hjälpas åt med gränserna. Försök lirka ur honom hur bekväm han är med situationen. Fundera på hur andra har det.
Kanske borde ni flytta en bit bort, skapa lite distans, för som det är nu verkar hon se det som sin rättighet att lägga sig i och vaka över sitt enda barn. Stå på dig och bevaka dina intressen.

Ingemar

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top