Johan: Min nya fru hindrar mig från att träffa barnen

När vår läsare skilde sig fortsatte han att träffa sina barn mycket – ända till hans nya kärlek kom in i bilden. Nu träffar han sina barn i smyg.

Min nya fru hindrar mig från att träffa barnen

Jag är en snart sextioårig man som har hamnat i en ohållbar situation. Jag adopterade två barn från Korea med min förra fru, som nu har gift om sig och fått tre egna barn. Jag var ensam under många år, men till slut träffade jag en kvinna och blev förälskad på ett sätt som jag aldrig varit tidigare i mitt liv.
Mina barn, som i dag är drygt tjugo, lever egna liv. Vi har alltid träffats mycket, men min nya kvinna står inte ut med det.
I början förstod jag inte riktigt att hon hela tiden fixade så att jag inte kom i väg till barnen. Det uppstod alltid situationer som jag måste ta itu med på en gång. Hennes två barn ser vi var och varannan dag och jag förväntas ställa upp till hundra procent på dem, men mina egna har jag blivit tvungen att träffa i smyg. I början försökte jag prata om det här, men jag gav snart upp, eftersom hon varje gång blev helt galen. Vi har nu varit gifta i drygt fem år.
För ett tag sedan kom min fru på mig med att ha varit på besök hos ett av mina barn och hon slog då till mig, ganska hårt, i ansiktet. Hon har ju uttryckt sitt missnöje i många år men aldrig handgripligen. Nu förstår jag att jag måste ta mig ur det här, men jag vet inte hur det ska gå till och jag ska erkänna att jag är väldigt rädd för att bli ensam igen. Snälla, ge mig ett råd.

Johan

Relationsexperten svarar

Nej, det låter inte galet. Jag tror att det finns en hel del pappor som blivit tvungna att mer eller mindre överge sina barn när de hittat en ny partner efter en skilsmässa.
På något sätt verkar vi fortfarande tro att mamma är viktigare för barnen än pappa och den “elaka styvmodern” tycks finnas på riktigt, inte bara i sagovärlden. Det må finnas trovärdiga psykologiska förklaringar till
det här fenomenet, men faktum kvarstår – barn behöver sin pappa. Det betyder att man – vad som än händer – inte får överge sina barn. Deras öde ligger i vuxenvärldens händer.Jag tror aldrig mitt råd har varit så ensidigt och kompromisslöst som det jag ger dig: Bryt upp, ju förr desto bättre. Det kan inte längre komma något gott ur relationen med henne. Visst, du kommer att bli ensam ett tag i det nya hemmet, men det kommer säkert att vägas upp av att du kommer att kunna träffa dina barn fritt och öppet. Jag vet inte hur mycket ni har gemensamt, du och din fru – hus, bil, sommarställe? Kanske är det bäst att en utomstående får reda upp bodelningen, så du slipper att ha mer med hennes oresonliga ilska att göra. Du har egentligen inget val, för du kan omöjligt fortsätta i det här äktenskapet. Visserligen är dina barn stora nu, men att offra relationen med dem för en kvinna som fullständigt saknar medkännande är varken sunt eller rimligt. Så, ta ett djupt andetag och ta ett första steg på vägen som leder mot frihet.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top