De äldre i Sverige blir allt fler, sedan millennieskiftet är vi över en halv miljon fler över 65. Det är en given orsak till att så många pensionärer går till altaret, men alls inte den enda förklaringen. Sociala medier som Facebook och dejtingsajter har gjort det enklare för singel-äldre att träffa nya partners, eller ta upp kontakten med förälskelser från förr.
Så snabbt ökar 65-plussarna – och giftermålen
- Under år 2000 fanns 1 530 887 personer äldre än 65 år i Sverige. I fjol 2 174 752. En ökning på drygt 40 procent och 643 865 personer. Men andelen 65-plussare som växlar ringar har ökat långt mer än 40 procent.
- Vid millennieskiftet var det 1,3 procent i gruppen som gifte sig, 2023 var det 3,7 procent, nära en tredubbling.
Det gjorde Olle och Lena Linder, som gifte sig som 67-åringar förra sommaren. 44 år efter att de först mötte varandra, och med flera äktenskap och barnkullar med andra emellan.
– Vi hade en ”fling” 1980, när jag hade mitt första tidningsjobb i Hudiksvall. Olle bodde där, säger Lena. Sedan hade vi bara sporadisk kontakt, vi gifte oss båda två på andra håll och skiljde oss båda när barnen var små.

Hela liv hann passera, när kärleken slog till 2020 var alla ungar redan vuxna.
Men likt för många äldre idag kändes inte livet över. Vår tids 65-plussare har helt andra förväntningar på livet än tidigare generationer. Ingmar Skoog, välkänd äldreforskare vid Göteborgs universitet, och brukar säga att 70 är det nya 50.
LÄS ÄVEN: Ingmar Skoog om konsten att åldras: ”Njut av livet och var nyfiken”
Friskare vid pensionsåldern
Den generation som når pensionsåldern nu är betydligt friskare och vitalare än generationen som blev 70 på 1970-talet, det visar flera undersökningar.

– Generationen nu har mer sex och är lyckligare i sina relationer. Det gör att man träffar fler nya människor och kan se en framtid. Man har större lust till att göra saker i livet, säger Ingmar Skoog.
Så mycket yngre är 70-åringar idag
De är piggare än någonsin.
De har en fysisk och intellektuell kapacitet som 50-åringar hade för några generationer sedan.
Många vill ut och resa och hitta på roliga saker medan de ännu känner sig unga.
De har mer och bättre sex.
De hör bättre.
De lever längre och risken för att drabbas av demens har minskat.
Källa: Ingmar Skoog, föreståndare för Centrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet
Facebook var en del, men det var under coronapandemin Lena och Olle blev ett par. Då hade Olle två långa förhållanden bakom sig, och hade nyligen gått i pension:
– Med barnen utflugna, det var som en befrielse! Men med coronan blev det ju en isolering, och jag började sakna en relation, fundera på om det skulle bli bättre eller sämre.

När han och Lena möttes igen blev det snabbt allvar.
– Jag blev så förtjust i Olle, med honom saknar jag ingenting, säger Lena. Jag är mig själv. Vi reser, vi går i kyrkan, vi åker långt i bil, vi har så roligt tillsammans. Och det underlättar såklart att vi inte har barn och inga jobb.
– Det var en omedelbar attraktion säger Olle. Vi både kompletterar varandra och är ganska lika. Vi skrattar åt samma saker, har 80 procent gemensam musiksmak (Frank Zappa!) gillar samma program på tv. Och vi är jätteduktiga på att åka bil ihop.
LÄS ÄVEN: Rolf Lassgård: ”Det är ännu bättre att bli kär på äldre dar”
Gift eller sambo
För Lena och Olle handlade allt om nyfunnen kärlek, men för andra äldre par är tryggheten ofta en anledning till äktenskap på äldre dar.
– Det är stor skillnad på att vara gifta eller leva som sambor, säger Lamija Cuprija, jurist på familjerättsbyrån Verahill.

– Det finns ju ingen automatisk arvsrätt mellan sambos. Om den ena partnern dör och det inte finns ett testamente kan hela arvet gå till bröstarvingarna, barnen, eller andra släktingar.
– Som gift är man skyddad på ett annat sätt. Om det inte finns äktenskapsförord äger makarna då allt i boet gemensamt.
Om den ena dör kan bröstarvingarna kräva sin laglott, 50 procent. Men den andra hälften tillfaller den avlidnes maka/maka om det inte finns ett testamente.
LÄS ÄVEN: Vem ärver? 11 viktiga fakta att känna till
Juridiken kring dödsfall och arv är komplicerad, och Lamija Cuprija säger att det bästa är att planera i förväg. Skriva testamenten, och kontakta en jurist om man vill vara säker på att få allt som man vill. Ett exempel på hur olika ett arvskifte kan bli, finns i faktarutan längst ned i artikeln.
Tror du att den här juridiken gjort att fler äldre gifter sig?
– Absolut bidrar det, säger Lamija Cuprija, när man hör vad som händer bekanta och vänner, då agerar man. Äldre människor är mycket mer medvetna om de här frågorna idag. De förstår konsekvenserna.

Friade på skottdagen
För Olle och Lena Linder är det inget som oroar. De har skrivna testamenten och ordning på juridiken. Vigseln handlade om kärlek.
– Jag ville, säger Lena. Att träffa Olle och vara med honom, det kändes som att komma hem. På skottdagen i fjol tog jag chansen och friade. Och fick ja.

– Har jag tur blir jag 20 år äldre. Det är lång tid, och den vill jag dela med Olle. Kärleken i den här åldern är så enkel och självklar. Den är djupare och bättre på alla sätt!
– Både Lena och jag är födda på 1950-talet, säger Olle. Vi var de första tonåringarna, den första generationen som inte gick i sina föräldrars fotspår. För dem var livet i stort sett slut vid 70, vi har långt större möjligheter.
Sambo eller gift – så olika är arvskiften
- I Sverige har barn alltid rätt till sin laglott när en förälder dör. Den är 50 procent, hälften av arvslotten.
- Men om föräldern levt som sambo utan testamente, ärver makan/maken ingenting. 100 procent går till bröstarvingarna.
- Sambolagen skyddar delvis egendom som paret köpt ihop, men inget annat.
- Ett testamente kan här ge 50 procent av arvet till den efterlevande sambon.
- Gifta par ärver varandra fullt ut om de har gemensamma barn.
- Om paret tillsammans äger ett hus värt 2 miljoner kronor har bröstarvingarna rätt till hälften av den dödes del, alltså hälften av en miljon, 500 000 kronor.
- Om huset ägts enbart av den döde blir laglotten istället hälften av husets fulla värde, en miljon kronor.
- Med rätt skrivet testamente kan dock en gift person minska laglottens del av sitt hus till 500 000 kronor om barnen är gemensamma.
Vad händer med pensionerna när man gifter sig?
Att gifta sig som pensionär kan sänka pensionen. Enligt Länsförsäkringars pensionsekonom Trifa Chireh är det främst personer med garantipension, och eller bostadstillägg, som drabbas.
En ogift 66-åring med garantipension får sin pension sänkt från 20 600 till 19 800 före skatt om han eller hon gifter sig, det blir 9 600 kronor på ett år och stora summor räknat över tid – medellivslängden 2021 var nästan 85 år för kvinnor, drygt 81 år, för män.