Bästa vandringen kräver rätt skor – stor guide till vandringsskor

Satsa på bekväma kängor för skogspromenader och fjällturer. Skorna ska passa dina fötter, terrängen, vara väl dämpande och stabila om du bär packning. Hitta din favorit i guiden bland höga, mellanhöga och låga skor.

Det är en känsla av frihet och kraft när kängorna sitter som gjutna på fötterna. Inget som skaver och du vandrar med svikt och rull i steget.

Gör du mest turer med en liten ryggsäck kan du välja en lätt och smidig sko som är mindre uppbyggd i sulan, vilket ger bra markkontakt. En låg sko ger rörelsefrihet och på fina skogsstigar kan du gå snabbfotad. Den är också perfekt i vardagen.

Stöd för vristen

Om du ofta vandrar med välfylld ryggsäck i stenig och brant terräng behöver du en stadig, vridstyv och uppbyggd sko som är dämpad. Se också till att innersulan är bekväm. Byt regelbundet eftersom den slits ut. 

Mellanhöga kängor ger stöd för vristen, men ändå god rörlighet eftersom skaftet inte är alltför högt. Viktigt att kängan sitter rätt tajt runt hälen och vristen för att slippa glappande häl som också kan ge skavsår. 

Det är bra om plösen är fastsydd långt upp på skaftet, så att inte vatten sipprar in upptill. För att stoppa väta har skorna ofta ett membran som fuktspärr. Nackdelen är att det kan bli svettigt om fötterna, speciellt under varma dagar. Membranet kan också spricka när det åldras. Skor som saknar membran är luftigare, men behöver smörjas in noga för att stoppa väta – extra viktigt vid sömmar där vatten kan läcka in. Om skon har många sömmar finns också risk för slitage.

Välj vandringsko efter terräng

Den som ofta gör turer i myrmark och vadar i bäckar kan välja höga kängor. De skyddar också i videsnår och när snön kommer. I backig terräng kan du snöra upp det höga skaftet lite så blir det smidigare att gå. 


LÄS ÄVEN: Vandra med din katt – möt katterna som älskar friluftslivet


Skon håller längre med en uppdragen skyddskant vid tår och häl – och gärna runt om. Kanten, som ofta är av hårdare gummi eller plast, dämpar också slag av stenar så slipper tårna ta smällen. Bra också om skorna är avrundade framtill vilket ger rull och driv i steget.

Yttersulan ska ge gott fäste, och bäst om den inte är för hård, utan medelmjuk för gott grepp även på fuktig klippa. Sulan ska inte vara för finmönstrad, då ger den dåligt fäste i lera. Bäst är en mellangrov sula, och gärna olikmönstrade partier.

Så gjorde vi guiden

Vi har testat olika typer av vandringsskor i varierad terräng. Några modeller är bäst för lätt packning upp till cirka sju kilo, andra är mer stabila och dämpade för medeltung packning till runt tolv kilo eller tyngre. Alla skor finns i dam- och herrmodell om inget annat anges. Angiven vikt och skaft är i storlek 41 förutom skon från The North Face som är i storlek 42. Priserna kan variera i olika butiker. 

Viking Hunter GTX – hög vandringskänga som skyddar

Pris: 1695 kr

Vikt per par: 1996 g

Material: Läder. Har membran.

Skafthöjd (högst/lägst): 28/24 cm

Kommentar: Finns i unisex. Bred läst. Klarar tyngre packning. Skyddar i blötmark och ris.

Köpinformation: vikingfootwear.com

Plus: Stabil, vridstyv och dämpad. Snyggt skinn och få sömmar. Högt skaft skyddar. Plösen är högt sydd. Ombonat foder. Förstärkt vid tårna. Rejäl sula.

Minus: Svårt att få till hälgreppet (snör noga runt mellanfoten så att inte skon glappar). Varm sommartid. Tar tid att torka. Tung.

Lundhags Mira II (dam), Jaure II (herr) – hög vandringskänga med bra hälgrepp

Pris: 3349 kr

Vikt per par: 1400 g

Material: Nubuckläder. Saknar membran.

Skafthöjd (högst/lägst): 25,5/23 cm

Kommentar: Light High-modell. Rymlig fram. Även för tyngre packning. Skyddar i myr och ris.

Köpinformation: lundhags.com

Plus: Lätt för att vara hög. Stabil och skyddar. Högt sydd plös. Fint skinn. Bra hälgrepp. God markkänsla. Luftig. Torkar rätt snabbt. Tåligt cellgummi nertill. Sulgrepp.

Minus: Högt pris. Skon kan behöva gås in före turen. Eftersom membran saknas ska skon fettas in noga.

Quechua MH100 Mid – prisvärda vandringsskor för snällare terräng

Pris: 749 jr

Vikt per par: 876 g

Material: Skinn och syntet. Har membran.

Skafthöjd (högst/lägst): 17/12,5 cm

Kommentar: För lättare turer på stig med mindre packning.

Köpinformation: decathlon.se

Plus: Bra pris. Lätt. Rundad framtill ger en del rull i steget. Förstärkt över tå och häl. Bra hälgrepp och rätt stabilt skaft. Hög plös skyddar.

Minus: Mjukare mellansula, bäst för plattare, snällare terräng. Många sömmar. Lågt sydd plös, vatten kan sippra in. Tunn innersula.


LÄS ÄVEN: Upptäck Sveriges nationalparker – 9 utvalda guldkorn


Salomon X Ultra 4 Mid GTX – lätta vandringsskor med bra stöd

Pris: 1495 kr

Vikt per par: 776 g

Material: Syntet. Har membran.

Skafthöjd (högst/lägst): 17/12,5 cm

Kommentar: Rymlig vid tårna. För lätt till medeltung packning i blandad terräng.

Köpinformation: salomon.com

Plus: Smidig och bekväm. Lätt och ger ändå stöd. Svikt i sulan och rull i steget. Bra hälgrepp. Hög plös skyddar. Förstärkt fram och bak. Gott grepp i yttersulan.

Minus: Många sömmar. Plösen är lågt sydd och kan släppa in väta.

Meindl Kansas GTX – stabil och bekväm vandringssko

Pris: 2899 kr

Vikt per par: 1296 g

Material: Många sömmar. Plösen är lågt sydd och kan släppa in väta.

Skafthöjd (högst/lägst): 20/15,5 cm

Kommentar: Små i storlekarna. Även för något tyngre packning i blandad terräng.

Köpinformation: meindl.se

Plus: Bekväm, stadig och bra hälgrepp. Fint skinn med få sömmar. Framåtrull. Vridstyv och dämpad. Förstärkt fram och bak. Ombonat foder. Skaft skyddar, högt sydd plös. Bra yttersula.

Minus: Tjockt foder tar tid att torka. Högre pris.

The North Face Vectiv Exploris 2 Mid Futurelight – bra rull och driv i steget

Pris: 1895 kr

Vikt per par: 868 g

Material: Syntet.Membran finns.

Skafthöjd (högst/lägst): 16/11,5 cm

Kommentar: För lättpackade turer i något blandad terräng. Finns även lägre modell.

Köpinformation: thenorthface.com

Plus: Lätt men ändå stabil med bred sulkonstruktion. Konvex mellansula ger rull och driv i steget. Förstärkt nertill runt om. Mönstret i yttersulan ger fäste.

Minus: Rundad mellansula kan ge vinglig känsla på hårt underlag innan man vänjer sig. Lägre sydd plös gör att väta kan komma in.


LÄS ÄVEN: Termosar för olika behov – test av 8 varianter


Merrell Moab 3 GTX – bra sulgrepp i klassiska vandringsskor

Pris: 1295 kr

Vikt per par: 864 g

Material: Skinn och syntet. Membran finns.

Skafthöjd (högst/lägst): 14,5/10,5 cm

Kommentar: Något bredare läst. För lättpackad och torrare vandring.

Köpinformation: merrell.com

Plus: Stadig med skön fotbädd och rimlig vikt. Klassiker som nu är mer dämpad. Förstärkt fram och bak. Återvunnet material. Delvis luftigt nättyg. Rundad fram. Bra sulgrepp.

Minus: Låg sko stoppar väta sämre och plösen är lågt sydd. Många sömmar.

Icebug Haze RB9X GTX – för lättpackad och torrare vandring

Pris: 1900 kr

Vikt per par: 598 g

Material: Syntet. Har membran.

Skafthöjd (högst/lägst): 12,5/10 cm

Kommentar: För lättpackad och torrare vandring på stigar.

Köpinformation: icebug.se

Plus: Lätt och smidig med svikt i steget. God markkontakt. Förstärkt nertill runt om. Snabbjusterad snörning. Återvunnet, biobaserat material. Märkt bluesign och oeko-tex.

Minus: Låg sko stoppar väta sämre och plösen är lågt sydd. Risk att vridregla-get för snörningen havererar (men det höll bra under testet).

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top