Upptäck Sveriges nationalparker – 9 utvalda guldkorn

Besök någon av Sveriges 30 nationalparker! De bjuder alla på unika naturupplevelser, spännande djur- och växtliv och vackra vyer.

Vadvetjåkka, Norrbotten

Foto: Peter Rosen/Lapplandmedia AB

Sugen på en liten utmaning? Då kan det här vara utflyktsmålet för dig. Vadvetjåkka nationalpark ligger i ett avlägset och ödsligt fjällområde och inom det drygt 2 600 hektar stora området finns varken anläggningar, rastplatser, toaletter eller grillplatser. Det är också ett väglöst land. Från närmsta hållplats från E10 krävs en elva kilometers vandring för att ens nå parkgränsen. Men väl där väntar kalfjäll med en rik flora, kalkstensgrottor och vackra utsikter så det är väl värt mödan. Sveriges nordligaste nationalpark, döpt efter fjället med samma namn, bildades 1920 för att bevara det nordiska fjällandskapet i dess naturliga tillstånd.

Haparanda Skärgård, Norrbotten

Foto: Anna Berhan/Länsstyrelsen Norrbotten

Haparanda skärgårds nationalpark utgörs av flera öar varav den största och mest välbesökta är Sandskär. Under sommarmånaderna går båtar ut till Sandskär från hamnen i Nikkala söder om Haparanda. På ön finns övernattningsstugor, tältplats och långa stränder, och förutom varierad natur även intressanta fornlämningar, gamla fiskestugor och kapell. Om du är nyfiken på hur livet som Robinson-deltagare är kan du i stället ta en tur ut till den obebodda Seskar-Furö, det var nämligen här den svenska dokusåpan spelades in under pandemisommaren 2020. 


LÄS ÄVEN: Bästa vandringen kräver rätt skor – stor guide


Skuleskogen, Västernorrland

Foto: Michael Engman

Höga Kusten är ett spännande område där landhöjningen lämnat tydliga spår i landskapet. En vandring genom Skuleskogen bjuder på kalottberg, klapperfält och andra geologiska fenomen. Här finns även ett spännande växtliv och det går att hitta både fjällväxter och sydliga växter i området. Under högsäsongen går bussar från Naturum Höga Kusten till parkens entréer. Ett tips är att påbörja vandringen från parkens västra entré och gå mot Entré Syd, då hinner du se en stor del av Skuleskogen och slipper de värsta uppförsbackarna. 

Vad är en nationalpark?

  • Parkerna kan ses som vårt gemensamma arv och är att till för att bevara olika svenska landskapstyper, men också inspirera och underlätta för oss alla att komma ut i naturen. 1909 bildades Sveriges, och Europas, nio första nationalparker. Det är riksdagen som beslutar om en ny nationalpark ska bildas och i de flesta fall förvaltas de sedan av respektive länsstyrelse.
  • Mer information om varje park, öppettider och vägbeskrivningar hittar du på sverigesnationalparker.se
  • Sverige har totalt 30 nationalparker.
  • För hela listan på våra parker gå in på sverigesnationalparker.se

Hamra, Gävleborg

Foto: Jörgen Wiklund/Johner Bildbyrå

En vandring genom Hamra nationalpark är en resa bakåt i tiden. Här finns vilda forsar, orörd myrmark och den stora urskogen med träd som är omkring 400 år gamla. Det är inte omöjligt att få syn på en älg, bäver eller lodjur under vandringen. Hamra är en av Sveriges, och Europas, äldsta nationalparker och bildades redan 1909 för att bevara urskogen. Sedan dess har området utökats kraftigt och parken återinvigdes 2011. Då hade den också fått en guldkrona, en mäktig skulptur som sedan dess placerats i flera andra parker.

Garphyttan, Örebro

Foto: Kjell Store/Länsstyrelsen Örebro

Redan i mars börjar de första ängsblommorna titta fram i Garphyttan nationalpark. Tibasten följs av blå- och vitsippor, gullvivor, smörbollar och örter. Nationalparken består till största delen av gammal åkermark som tillhörde Östra gården i Svenshyttan, den hålls fortfarande öppen med årlig slåtter. Den blomsterintresserade vill nog ta en promenad längs Ängsstigen, en cirka halvkilometer lång led som under vår och sommar bjuder på varierad blomsterprakt. Kom bara ihåg att det inte är tillåtet att plocka blommorna!


LÄS ÄVEN: Vandra med din katt – möt katterna som älskar friluftslivet


Stora Mosse, Jönköping

Foto: Shutterstock

Fjällkänsla mitt i Småland, ja det kan man faktiskt få i Store Mosse. Här finns Sveriges största, till stor del orörda, myrområde söder om Lappland. Parken kom till just för att bevara den värdefulla våtmarken som blivit rast- och häckningsplats för flera fågelarter. Här finns omkring 40 kilometer vandringsleder att följa som bjuder på ett varierande landskap och imponerande vyer. På sommaren kan du snöra på snöskor och ge dig ut i den blöta mossmarken, och under snörika vintrar är det möjligt att åka skidor i parken.

Gotska Sandön, Gotland

Foto: Klas-Rune Johansson/IBL

Norr om Fårö ligger vad som beskrivs som Östersjöns ensligaste ö. Gotska Sandöns nationalpark bildades 1909 och omfattar idag hela ön samt en del av kringliggande hav. Här har du stor chans att stöta på en gråsäl, de jagar gärna fisk runt Gotska Sandön och på den nordöstra delen av ön syns de ofta vila på sina stenar. Medan du väntar kan du besöka någon av de oändliga sandstränderna, eller passa på att spana in några nya fågelarter. Här har både korsnäbb, silltrut, silkeshäger, smådopping och sibirisk piplärka setts till. 

Åsnen, Kronoberg

Foto: Ullstein bild/Imagebroker/IBL

Vår yngsta nationalpark beskrivs som ett Sverige i miniatyr och kan utforskas till fots, cykel eller kajak. Hela 75 procent av parkens yta består av vatten men i övriga delen hittar man både barr- och lövskog, myrmark, obebodda öar och långa sandstränder. I det sydsvenska skogs- och sjölandskapet finns ett rikt djur- och växtliv som man velat bevara. Under besöket här finns stor chans att se den mäktiga havsörnen eller någon annan av de många fågelarter som häckar eller rastar vid vattnet. Det beräknas också finnas omkring 100 olika fridlysta och rödlistade växter och djur i området. 


LÄS ÄVEN: Termosar för olika behov – test av 8 varianter


Dalby söderskog, Skåne

Foto: Anders Blomqvist/Nordic Photos

Det må vara Sveriges – och Europas – minsta nationalpark med sina 37 hektar men här finns gott om vandringsleder att välja mellan. Nationalparken bildades 1918 för att bevara en sydsvensk lövskog men målen har ändrats genom åren och nu utvecklas där en ädellövskog. Både ek, bok, ask och alm växer här, och döda träd får ligga kvar och bli hem åt insekter och svampar. Tack vare kalken i marken finns en rik växtlighet i området, det märks inte minst på våren då marken täcks av gulsippor, vårlök och hålnunneört.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top