Vandra med din katt – möt katterna som älskar friluftslivet

Är du sugen på en vandringssemester – men vem ska ta hand om kissen? Hundar i friluftslivet är ju vardagsmat, men visst finns det fler husdjur som gillar att fjällvandra, tälta och ­paddla kajak. Vi har träffat tre utekatter som gör skäl för ­namnet: möt Folke, Turbo, Nero och deras människor!

Att vandra med hund är ju ingenting ovanligt, de är ofta villiga och glada äventyrs­kompisar. Troligtvis har du inte träffat på lika många katter på vandringsleden – än. För det verkar som om äventyrskatter är en växande trend. När jag börjar nysta i ämnet inför detta reportage blir min Instagram-feed snabbt belamrad av katter som klättrar, vandrar och surfar. Fyra tassar på en bergstopp, lysande ögon i en tältöppning, en katt som ser ut att paddla en kanot helt själv, en pälsboll på en sup-bräda. Utanför Sverige är vandring och andra äventyr med katter ett populärt och växande fenomen. 

Folke är en fyraårig halvsiames. Han bor i Örebro med matte Susanne ”Surran” Lindgren.

I gruppen Äventyrskatter på Facebook stöter jag på Folke som bor i Örebro. Han är en halvsiames på fyra år som hellre sover i tält än hemma. På Instagram kan man se Folke vandra, tälta och till och med paddla. 

– Folke har varit med mig ute sedan dag ett. Varför­ skulle han inte? Han är ju med på allt, såklart också i friluftslivet. Han går i koppel när vi är bland folk men ute i skogen går han oftast lös och följer efter mig. Ibland sitter han i min hemmabyggda ryggsäck, berättar Susanne ”Surran” Lindgren.

Specialbyggd ryggsäck för att vandra med katten Folke

Att ryggsäcken är ett hemma­bygge beror på att de vanliga kattryggsäckarna inte fungerade i Surrans aktiva friluftsliv. Hon måste ju kunna packa tält, utrustning – och katt – för att kunna vara ute i flera dagar. Så hon satte fast en kattbur på vandringsryggsäckens topplock, helt enkelt. Det fungerar bra, även om det blir lite tungt och vingligt ibland.

Matte Surran har hittat en lösning för Folke på sin vanliga vandringsryggsäck, för de kattryggsäckar som finns är inte riktigt gjorda för flerdagarsturer till fjälls.

Så fort Surran plockar fram ryggsäck och tält sätter sig Folke vid dörren och jamar, ivrig att få ge sig ut på äventyr. När tältet väl är rest kryper han in direkt och myser i sovsäcken. 

– Jag har aldrig sett det som att det skulle vara svårt att ta med katten på äventyr. Däremot märker jag ju på reaktionerna att det är lite ovanligt. Många tror först att det är en hund och blir förvånade när de tittar en extra gång. 


LÄS ÄVEN: Bästa vandringen kräver rätt skor – stor guide till vandringsskor


Tillsammans har Surran och Folke vandrat flerdagarsturer med tält på bland annat Silverleden i Bergslagen och Höga kusten-leden. 

– Man får nog öva mycket. Och ge det tid. En katt bestämmer man ju inte över, den måste själv vilja. 

Vill vandra Inkaleden med sin katt

Folke har också varit med på tur i både kajak och kanadensare. 

– Kajaken var klurig efter­som det inte fungerar att traska runt i den. Han har ramlat i vattnet en gång, men hade ju flytväst på sig. Han är emellertid inte så förtjust i vatten, så en stabil kanot fungerar bättre, säger Surran. 

Örebrokatten Folke visar upp sina äventyr på Instagram: @finafolke

Hon lämnar sällan hemmet utan Folke och drömmer om att åka utomlands med honom.

– Tänk dig att vandra Inkaleden med Folke! Vilken dröm!

En ragdoll som följer med på tur utan koppel

Nästa äventyrskatt vi möter är Turbo, en treårig ragdoll från Rättvik. Vandringen vi gör idag är ganska­ långt från Inkaleden – men det är inget som bekommer­ vare sig oss eller honom. Vi passerar krumbuktande gamla tallar och ångande myr­marker. I sommar ska Turbo och hans människovänner åka till Funäsdalen igen och denna gång bo över i en tältkåta. 

Ragdollen Turbo, 3 år, bor i Rättvik med matte Caroline Jonsson och husse Robin Layton. Det råder ingen tvekan om vem som bestämmer när de är ute på tur.

Turbo är en fjällveteran vid det här laget. Den första fjällvandringen gjorde han när han var bara sex månader. Han gick tolv kilometer första dagen, nästa dag två mil. Även i fjällen går han oftast utan koppel.

– Vi kopplar honom om vi möter folk eller ser att det finns vilt i närheten. Men han har aldrig visat intresse för att jaga, trots att vi mött både ripor och andra djur, säger Caroline. 

Katten som älskar fjällvandringen

När vi pausar för lunch är det knappast kattmat Turbo förväntar sig. På vandring vill han oftast ha laktosfri proteinshake, tomater och ett hundben att tugga på. 

– Hans absoluta favorit, skrattar Caroline. 


LÄS ÄVEN: Upptäck Sveriges nationalparker – 9 utvalda guldkorn


Det är på den årliga fjällvandringen han tycks trivas som bäst. Han gillar att vandra brant uppför och blicka ut över vyerna med vinden i morrhåren. Därför är det kanske inte så konstigt att han traskar på ganska snabbt nu, på skogsstigen som snabbt tar höjd. 

Kattrasen ragdoll gillar­ att hänga med sina människor vart de än går. Det stämmer in bra på Turbo.

Vid ett blött, lerigt parti jamar han uppfordrande och husse är snabbt på plats. Turbo skuttar blixtsnabbt upp på Robins axel och blir buren över lervällingen. Samtidigt sjunker mina kängor ner med ett plaskande ljud. Turbo ser stolt ut där uppe på husses axlar, blickar ut med sina klarblå ögon över skogen och sjön som skymtar bakom träden. Han liknar en kung som betraktar sina ägor. Så fort den geggiga passagen är över hoppar han ner igen och traskar vidare, uppåt och uppåt. 

Kattrasen ragdoll beskrivs ofta som social och fredlig, lugn och avslappnad. Eftersom det är en ras som gärna följer med matte och husse vart de än går har den kallats ”en hund i kattkropp” – något som tycks stämma in väl på Turbo. 

Ta med katten på vandring – 8 tips

  1. Börja öva tidigt, redan när katten är liten. Introducera selen försiktigt: visa upp den, ta sedan på den och sätt på kopplet först när selen känns bekant.
  2. Starta med korta sträckor i koppel. Öka distansen successivt, ifall katten verkar gilla det.
  3. Det kan vara svårt att hitta en passande sele som är liten nog. I början kan en för kaniner eventuellt fungera, och sedan en för små hundar. 
  4. Låt katten bestämma tempot och ha inte bråttom. Ungefär som när du går på tur med småbarn.
  5. Pausa ofta och se till att ha med gott om godsaker till katten. Rejält med vätska är också viktigt på vandring.
  6. Ta gärna med en ryggsäck med plats för katten, så att den kan vila när den vill. Bygg om en vanlig eller skaffa en specialryggsäck för djur. 
  7. Ett första hjälpen-kit för katt är bra att packa ner, ifall olyckan är framme. Det kan innehålla sådant som sterila sårkuddar, gasbindor, pincett och värmefilt.
  8. Kolla vädret och ta med ett väder­skyddande plagg för katten om det kan bli kallt. Väntas sol är det bra att ta med solskyddsfaktor (om katten är korthårig). 

Hans matte och husse, Caroline Jonsson och Robin Layton, tror att rasen är avgörande för hur mycket en katt gillar att vandra. 

– De som brukar göra vandringar eller andra äventyr med sin katt har ofta en raskatt, säger ­Caroline, medan vi väntar in Turbo som nu undersöker en hög med stenar. 

Under högljudda jamanden klättrar han upp på en sten och sätter sig där. 

– Han älskar stenrösen, då pratar han mycket. Sedan sätter han sig ner och gör små mikropauser på ett par minuter, säger Robin. 

Turbo insuper utsikten, men innan jag hinner ta en klunk vatten sätter han av igen. Han rör sig förvånansvärt snabbt i terrängen, även om Caroline menar att man lär sig att gå lugnt när man vandrar med katt.

– Man blir snabbt varse att man inte kan stressa fram, katten bestämmer tempot och det blir klart lugnare än om man vandrar själv.

Till vardags är Turbo en innekatt men ute i naturen rör han sig smidigt och målmedvetet, med stenkoll på var husse och matte är. Han har inget koppel idag, men följer vandringsleden lika noga som vi gör. Han vill alltid gå i mitten, med husse först och matte sist. Om någon faller ur ledet visar han tydligt med sina jamanden att han är missnöjd. 

Trygghet i vindskyddet

Nästa katt vi träffar är Lilla Nero, en orientalisk korthår på fyra jordsnurr, som bor i Falun. När matte Sara skaffade Nero bodde hon och sambon i en liten lägenhet inne i stan. 

– Han fick följa med oss ut i naturen redan från start, eftersom det kändes så trist att han skulle sitta själv i en trång lägenhet. Vi märkte fort att Nero föredrog att hänga med på turerna och vi ökade distansen successivt. 

Orientaliska korthåren Nero är 4 år och bor i Falun med matte Sara.

Till en början vandrade de några gånger till ett och samma vindskydd. 

– Katter är ju revirbundna och vindskyddet blev en trygghet för Nero. En ombonad plats där vi spenderade mycket tid. Vi drog fram uteköket och lagade mat, eller grillade korv. 


LÄS ÄVEN: Termosar för olika behov – test av 8 varianter


Nero blev snart en ganska snabb vandrare. Han pinnar på i gott tempo och varvar med att sitta i ryggsäck eller på mattes axlar när han ska vila. Han har tältat några gånger och fjällvandrat två somrar. Under fjällvandringarna har de dock inte tältat, eftersom fjällväder är oförutsägbart och Nero ogillar regn – starkt. 

– Han får liksom ­sätta agendan, för vi vill ju att han ska få en fin upplevelse tillsammans med oss, säger Sara.

Alla katter kan inte bli vandrare

De nya äventyrsplanerna består av en ombyggd skåpbil som familjen ska leva vanlife i. 

– Nero har varit med hela tiden under bygget för att han ska känna igen sig och vara trygg i bilen. Han älskar att sova i vanen, så det bådar gott!

Orientaliska korthåren Nero gillar att vandra snabbt, och vila i ryggsäck eller på matte Saras axlar. ”Nero är en mycket social katt som tyr sig till mig och min sambo, jag tror att det är en förutsättning för att vandringen ska fungera”, menar Sara.

Men kan vilken katt som helst bli en äventyrskatt? Sara tror inte det. Först och främst måste det finnas ett intresse från kattens sida, och sedan gäller det att öva mycket med sele och koppel. 

– Nero är en mycket social katt som tyr sig till mig och min sambo, jag tror att det är en förutsättning för att det ska fungera. 

Andra förutsättningar för en lyckad tur är godis och gos, enligt Sara. 

– Man får absolut muta med godsaker och ge många kramar. Vi har alltid med oss mat som Nero tycker extra mycket om när vi är ute. 

Kattens personlighet och friluftsintresse är avgörande

Turbo har lapat i sig sin proteinshake, spanat ut över trädtopparna en sista gång, och är nu på väg neröver igen. Hans ljusa päls lyser i grådagern. Hemma väntar en kattkompis på honom – en som inte alls gillar äventyr. Precis som de andra katt­ägarna vi intervjuat lyfter Caroline kattens personlighet och friluftsintresse som avgörande nycklar till framgång i naturen.  

– Vår andra katt skulle inte sätta sin fot på den här vandringsleden, konstaterar hon.

Dagens vandring i Dalaskogen går mot sitt slut och plötsligt skymtar vi bilarna bakom en krök. När Turbo ser sin bil vänder han tvärt, höjer den lurviga svansen till en vinkning och börjar traska uppför berget igen. Vinden far som en smekning genom pälsen. 

Hans agenda är ganska enkel att tyda: här har vi en äventyrskatt som uppenbarligen inte har vandrat klart.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top