Konsumentguide: Termosar för olika behov – test av 8 varianter

En ståltermos är stötsäker och håller värmen på vinterutflykten. Termosmuggar där du dricker direkt ur behållaren är smidiga på bil- och tågresor. Vi guidar bland termosar för både dryck och mat så att du kan hitta den som passar dig!

Termosen är en trogen följeslagare på skogspromenaden, i skidspåret och på andra utflykter. Bara att hälla upp en kopp uppiggande kaffe eller chokladdryck och få ny kraft. Med hett vatten i termosen är det också lätt att fixa pulversoppa eller annan frystorkad mat där hetvatten hälls ­direkt i påsar. 

Test av flera olika varianter av termosar

I guiden finns olika typer av termosar. De klassiska modellerna för dryck har antingen en kompakt kork eller snabböppning, så kallad auto-kork. Visst är det enkelt att trycka på en knapp för att hälla upp drycken, risken är dock att reglaget håller sämre än en vanlig kork – men i vår guide har auto-korkarna hållit bra. De klassiska termosarna har ett lock som funkar som mugg, vilket är praktiskt. 

En av termosflaskorna har skruvkork, och då får man ta med en mugg eller dricka direkt ur flaskan. I guiden finns även termosmuggar där man dricker ur behållaren. Smart att ha med i vardagen och på resa. Då är det viktigt att det finns ett vettigt reglage som låser öppningen, annars är det risk för läckage. 

Termosar för mat

Vi har också testat termosar för mat, perfekta för mer mättande luncher därute. Med bred öppning kan de fyllas med grytor, risotto, pastarätter och annat. För att hålla värmen längre tid ska maten vara så het som möjligt när termosen fylls. Viktigt att maten är minst 60 grader under varmhållningen så att inte bakterier växer till sig. Vänta alltså inte för länge med att äta upp lunchen. Guiden visar mattermosarnas lite olika värmehållning.


LÄS ÄVEN: Vandra med din katt – möt katterna som älskar friluftslivet


Klassiska termosar testade

När det gäller guidens klassiska termosar för dryck har de jämförbart utmärkt värmehållning – det är också kända termosfabrikat. Extra viktigt att drycken håller sig varm i termosen när den ska hällas upp i en mugg. Den som dricker direkt ur termosmuggar och -flaskor vill inte ha alltför het dryck, eftersom det då är lätt att bränna sig. Låt gärna drycken svalna något innan den hälls upp om du ska dricka den rätt omgående. Bra serveringstemperatur för varma drycker är runt 60 till 65 grader. Termosmuggar har oftast generellt lite lägre värmehållning.

Termosar kan också användas för kalla drycker och kall mat, men vi har i testet fokuserat på värme. 

Modellerna ska också hålla tätt – vilket alla i testet gör. Vikt kan också spela in om termosen ska bäras långa sträckor, då ju en lättare modell är att föredra. 

Så gjorde vi guiden

Alla termosar är i rostfritt stål. Vi har hällt kokhett vatten i termosarna och mätt hur bra värmen håller i 18 graders temperatur efter tre och sex timmar. Hanterbarhet är också sådant som testats och vi har även vägt och mätt storleken på modellerna. Priser kan skilja i olika butiker.

Termosar finns i många färger och mönster, alltså lätt att hitta en favorit. Här finns allt från stiligt gröngrått och knalligt orange till en termosflaska med djungelmotiv.

Termosmuggar

Termosmugg i rostfritt stål av modellen urberg vacuum mug
Bra pris – termosmugg UrbergVacuumMug

Pris: 149 kronor

Volym: 0,4 liter

Vikt: 282 gram

Storlek: 8×20 cm

Temperatur efter 3 timmar: 69 grader

Temperatur efter 6 timmar: 55 grader

Köpinfo: outnorth.se

Kommentar: Termosmugg med enhands-justerad dricköppning

Plus: Bra pris. Bekväm drickpip öppnas med knapptryckning. Lätt. Rimlig värmehållning för termosmugg. Bred, enkel att fylla och diska. Smalnar av nertill och greppbar. Dämpad under. Allround för resor och vardag.

Minus: Lite svårt att se om dricka-knappen är öppen eller stängd – risk för spill. Hett att dricka direkt (låt svalna innan drycken hälls i muggen). Lite halkig yta.

Grön termosmugg i rostfritt stål modell stanley classic trigger action travel mug
Spillsäker termosmugg – Stanley classic trigger action

Pris: 305 kronor

Volym: 0,35 liter

Vikt: 315 gram

Storlek: 7,2×19,5 cm

Temperatur efter 3 timmar: 71 grader

Temperatur efter 6 timmar: 58 grader

Köpinfo: addnature.com

Kommentar: Termosmugg med enhands-justerad ­dricköppning.

Plus: Spillsäker – knapp hålls intryckt när man dricker. Rimlig värmehållning för termosmugg. Bra bredd, lätt att fylla och diska. Bekväm att dricka ur. Lätt. Gedigen känsla. Allround för resor och vardag.

Minus: Många delar i korken, hantera varsamt vid disk. Hett att dricka direkt (låt svalna innan drycken hälls i muggen). Högre pris.

Test av termosflaska

Jobout termosflaska – bra allround termos

Pris: 269 kronor

Volym: 0,5 liter

Vikt: 299 gram

Storlek: 6,7×26 cm

Temperatur efter 3 timmar: 87 grader

Temperatur efter 6 timmar: 80 grader

Köpinfo: jobout.com

Kommentar: Termosflaska med liten skruvkork och utan mugg.

Plus: Greppbar och lättpackad smal form. Utmärkt värmehållning. Enkelt att dricka direkt ur flaskan, passar även bra vid träningspass med kall dryck. Lätt. Flera färger och även mönstrade

Minus: Hett att dricka direkt ur flaskan – låt drycken svalna innan den hälls i flaskan eller ta med mugg. 


LÄS ÄVEN: Bästa vandringen kräver rätt skor – stor guide till vandringsskor


Test av mattermosar

Ikea Efterfrågad – billigast

Pris: 99 kronor

Volym: 0,5 liter

Vikt: 324 gram

Storlek:8,7×14 cm

Temperatur efter 3 timmar: 76 grader

Temperatur efter 6 timmar: 63 grader

Köpinfo: ikea.com

Kommentar: Mattermos med kompakt kork och utan mugg.

Plus: Mycket bra pris. Lätt. Rak termos, stor öppning och lägre höjd gör det lätt att äta direkt ur termosen. Kompakt och hållbar kork. Enkelt att rengöra både kork och behållare.

Minus: Något lägre värmehållning (vänta inte för länge med att äta maten). Bred och lite halkig yta gör den svårare att greppa.

Orange mattermos huskvarna med  mugg och vikbar sked.
Mattermos Husqvarna Xplorer – sked ingår

Pris: 319 kronor

Volym: 0,6 liter

Vikt: 452 gram

Storlek: 9,3×18,5 cm

Temperatur efter 3 timmar: 84 grader

Temperatur efter 6 timmar: 73 grader

Köpinfo: husqvarna.com

Kommentar:

Plus: God värmehållning. Sked ingår. Rimlig höjd, lätt att nå in med sked i termo-sen. Lock funkar som liten matkopp. Bra grepp i ytan. Synlig färg (tappas inte bort så lätt). Bred öppning och lättdiskad.

Minus: Bred form, lite svårare att greppa. Skeden skramlar vid transport (lägg en tygbit i locket). Högre pris.


LÄS ÄVEN: Upptäck Sveriges nationalparker – 9 utvalda guldkorn


Test av klassiska termosar med mugg

Klassisk termos Thermos, kompakt och lätt.
Thermos light & compact – prisvärd termos

Pris: 225 kronor

Volym: 0,75 liter

Vikt: 475 gram

Storlek: 7,7×28 cm

Temperatur efter 3 timmar: 89 grader

Temperatur efter 6 timmar: 83 grader

Köpinfo: widforss.se

Kommentar: Termos med mugg och auto-kork.

Plus: Prisvärd (även testad i 0,5 liter som är utmärkt). Håller värmen mycket bra. Smal form är greppbar och lättpackad. Isolerat lock funkar som mugg. Lättsamt med auto-kork, även delbar för rengöring. Även i röd, blå.

Minus: Något halkig yta. Risk att auto-kork med flera delar går sönder (men den har hållit fint i flera år).

Gul termos med mugg modell primus vacuum bottle.
Stabil termos – Primus vacuum bottle

Pris: 269 kronor

Volym: 0,75 liter

Vikt: 428 gram

Storlek: 8,6×25 cm

Temperatur efter 3 timmar: 89 grader

Temperatur efter 6 timmar: 84 grader

Köpinfo: primus.se

Kommentar: Termos med mugg och auto-kork.

Plus: Riktigt bra värmehållning. Greppvänlig yta. Lättsamt att hälla med auto-kork, kan tas isär för rengöring. Lite bredare och stabil modell. Locket funkar som mugg. Snygga färger. Vi har även testat 0,5 liter i rött.

Minus: Bredare och svårare att greppa för mindre händer. Auto-korkens reglage verkar lite vekt (men har hållit bra under testet).

Hållbar termos – Stabilotherm pink

Pris: 325 kronor

Volym: 0,7 liter

Vikt: 445 gram

Storlek: 7,7×28 cm

Temperatur efter 3 timmar: 89 grader

Temperatur efter 6 timmar: 83 grader

Köpinfo: stabilotherm.se

Kommentar: Termos med mugg och kompakt kork

Plus: Mycket bra värmehållning. Korken är kompakt, hållbar och lättdiskad. Isolerat lock kan användas som mugg. Smal form är greppbar och lättpackad (även 0,5 liter är praktisk). Färgglad med skogsmönster (även i vitt). 

Minus: Högre pris. Muggen är i minsta laget.

Håll termosen fräsch

Termosar mår bäst av att diskas för hand. Använd gärna miljömärkt diskmedel. Om insidan är lite smalare, köp gärna en mer slimmad diskborste. 

Kaffe eller te kan bilda en ­beläggning i termosen som ger smak. Rengör noga. Ett husmorstips är ett par matskedar bakpulver eller ­bikarbonat och hetvatten. Skölj ur när det bubblat klart.

Korkar med snabböppning innehåller mindre delar som kan gå sönder vid diskning. Hantera varsamt och diska i maskin om det är svårt att få rent.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top