Butter chicken med naanbröd

En god och värmande kycklinggryta med indisk inspiration.


4 portioner

Du behöver

  • 500 g kycklingfilé
  • 1 dl mild yoghurt eller turkisk yoghurt
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk färsk riven ingefära
  • 1 ½ tsk garam masala
  • ½ tsk spiskummin
  • ½ tsk mald koriander
  • ½ tsk gurkmeja
  • ½ tsk paprikapulver
  • ½ tsk salt
  • Peppar
  • 1 gul lök (inte för stor)
  • Rikligt med smör att steka i
  • 400 g krossade tomater
  • 1 kycklingbuljongtärning
  • 2 dl vispgrädde
  • ½ msk pressad lime
  • Naanbröd
  • 1/8 paket jäst
  • 1 dl kall mjölk
  • 25 g rumsvarmt smör
  • ½ dl turkisk yoghurt
  • ½ tsk salt
  • 3–3 ¼ dl vetemjöl
  • Rapsolja att steka i
  • Servering
  • Basmatiris, sallad, naanbröd, russin, mandelflarn, mango chutney
  • Garnering
  • Koriander

Gör så här

1

Naanbröd: Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör så att jästen löser sig. Rör ner smör, turkisk yoghurt, salt och det mesta av mjölet.

2

Arbeta ihop till en kladdfri deg. Låt degen jäsa övertäckt i 1 timme. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den något. Dela degen i 8 jämnstora bitar, forma varje till en bulle. 3. Kavla ut varje bulle till en oval kaka, låt bröden jäsa på ett mjölat bakbord övertäckta av en bakduk i ca 20 minuter.

3

Kavla ut varje bulle till en oval kaka, låt bröden jäsa på ett mjölat bakbord övertäckta av en bakduk i ca 20 minuter.

4

Stek naanbröden i lite rapsolja i en stekpanna. Stek på båda sidor, bröden ska få färg. Lägg dem i en handduk så att de är lite ljumma vid serveringen.

5

Skär kycklingfiléen i bitar. Blanda yoghurt, pressad eller riven vitlök, ingefära, garam masala, spiskummin, koriander, gurkmeja, paprikapulver, salt och peppar i en bunke. Tillsätt kycklingköttet till yoghurtblandningen och rör. Låt kycklingen marinera i 1–2 timmar i kylen.

6

Hacka löken i riktigt små bitar. Stek den i ganska mycket smör i en stekpanna, löken ska bli mjuk och glansig. Lägg över löken i en 2-literskastrull.

7

Stek kycklingen i sin marinad, hälften åt gången, i smör i samma stekpanna. Kycklingen ska få färg. Salta lite. Lägg över kycklingen i kastrullen.

8

Tillsätt krossade tomater och kycklingbuljongtärning till kastrullen. Låt grytan koka i 10 minuter. Rör då och då.

9

Rör ner grädde och lime. Värm så att grytan blir ordentligt varm. Smaka av, eventuellt behövs det mer salt.

10

Servera med basmatiris, sallad, naanbröd, russin, mandelflarn och mango chutney. Garnera med koriander.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top