Du behöver
- 5 potatisar av fast sort, ca 600 g
- 3 morötter
- 2 palsternackor
- 150 g rotselleri
- Smör- och rapsolja eller rapsolja att steka i
- Salt
- 1 gul lök
- 1 röd chilifrukt
- 1 svenskt äpple tex Aroma
- 100 g champinjoner
- ½ paket bacon
- 400 g blandfärs
- 1 tsk timjan
- ½ tsk salvia
- ½ tsk rosmarin
- ½ tsk paprikapulver
- 1 krm muskot
- Salt och peppar
- ¾ dl finhackad bladpersilja Kall senaps- och honungssås
- 1 ½ dl majonnäs
- 1 ½ dl gräddfil
- 1 msk svensk senap
- ¾ dl finhackad bladpersilja
- 1 tsk honung
- Salt och peppar Servering
- Sallad Ugn
- 225°
Gör så här
Skala potatis, morot, palsternacka och rotselleri, dela dem i jämnstora bitar. Stek rotfrukterna, lite i taget, i smör- och rapsolja i en stekpanna. Rotfrukterna ska få lite färg. Salta.
Lägg över det stekta i en ugnsform allteftersom. Efterstek rotfrukterna i mitten av ugnen i ca 25 minuter.
Hacka löken. Dela chilifrukten på längden, ta ur och kasta kärnhuset och hacka chilin i riktigt små bitar.
Dela äpplet i tärningar, skalet kan vara kvar. Dela champinjonerna i tjocka skivor och baconskivorna i mindre bitar. Stek lök och chili i smör- och rapsolja i samma stekpanna, det ska bli mjukt och glansigt. Lägg över det i en bunke.
Stek champinjoner och bacon i stekpannan och lägg över det i bunken. Stek köttfärsen, hälften åt gången, så att den får färg. Krydda med timjan, salvia, rosmarin, paprikapulver, muskot, salt och peppar.
När det återstår 5 minuter på rotfrukterna, tillsätt lök, chilifrukt, äpple, champinjoner och bacon. Rör om, stek alltsammans i ugnen den återstående tiden. Ta ut och rör ner köttfärsen och strö över bladpersilja.
Kall senaps- och honungssås: Blanda majonnäs, gräddfil, senap, bladpersilja, honung, salt och peppar till en sås.
Servera köttfärspytten med senaps- och honungssåsen och en sallad.