Du behöver
- 800 g lammbog, benfri
- 1 kuvert saffran, 0,5 g
- 1 tsk malen kanel
- 1 tsk malen ingefära
- Flingsalt och svartpeppar
- 200 g katrinplommon, urkärnade
- 3 gula lökar
- 50 g smör
- 2 dl vatten
- 1 citron, pressad saft
- 2 msk flytande honung
- 50 g pistagenötter Servering
- 150 g haricots verts
- 2 morötter
- 2 msk grovhackad koriander
- 1 baguette Dressing
- ½ citron, pressad saft
- 1 tsk spiskummin
- 3–4 msk olivolja
- Salt och svartpeppar
Gör så här
Skär köttet i grova bitar och lägg i en bunke. Blanda saffran, kanel, ingefära, lite salt och peppar och gnid in köttet med kryddblandningen.
Placera katrinplommon i en skål och tillsätt vatten så att det täcker. Skala och skär löken i tunna skivor.
Hetta upp en gryta med lock och fräs löken i några minuter i smör så att den blir glansig och får lite färg. Tillsätt köttet och 2 dl vatten. Sjud under lock i 1 ½ timme på låg värme.
Tillsätt plommonen och 1 dl av blötläggningsvattnet i grytan tillsammans med citronsaft och honung. Sjud i ca 30 minuter tills köttet är riktigt mört.
Koka ner såsen mot slutet av koktiden, utan lock, så att den blir riktigt mustig och tjock i konsistensen. Smaka av med salt och peppar.
Grovhacka pistagenötterna och fördela över grytan.
Servering: Skala och skär morötterna i mindre bitar. Koka morötter och haricots verts i några minuter i lättsaltat vatten.
Dressing: Blanda ingredienserna till dressingen. Vänd runt grönsakerna med vinägretten, lägg upp i en skål och toppa med hackad koriander. Servera grytan med salladen och bröd.