Marockansk lammgryta med plommon

Saffran och syrliga katrinplommon sätter smak och gör den här marockanska lammgrytan härligt mustig.


4 portioner

Du behöver

  • 800 g lammbog, benfri
  • 1 kuvert saffran, 0,5 g
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk malen ingefära
  • Flingsalt och svartpeppar
  • 200 g katrinplommon, urkärnade
  • 3 gula lökar
  • 50 g smör
  • 2 dl vatten
  • 1 citron, pressad saft
  • 2 msk flytande honung
  • 50 g pistagenötter
  • Servering
  • 150 g haricots verts
  • 2 morötter
  • 2 msk grovhackad koriander
  • 1 baguette
  • Dressing
  • ½ citron, pressad saft
  • 1 tsk spiskummin
  • 3–4 msk olivolja
  • Salt och svartpeppar

Gör så här

1

Skär köttet i grova bitar och lägg i en bunke. Blanda saffran, kanel, ingefära, lite salt och peppar och gnid in köttet med kryddblandningen.

2

Placera katrinplommon i en skål och tillsätt vatten så att det täcker. Skala och skär löken i tunna skivor.

3

Hetta upp en gryta med lock och fräs löken i några minuter i smör så att den blir glansig och får lite färg. Tillsätt köttet och 2 dl vatten. Sjud under lock i 1 ½ timme på låg värme.

4

Tillsätt plommonen och 1 dl av blötläggningsvattnet i grytan tillsammans med citronsaft och honung. Sjud i ca 30 minuter tills köttet är riktigt mört.

5

Koka ner såsen mot slutet av koktiden, utan lock, så att den blir riktigt mustig och tjock i konsistensen. Smaka av med salt och peppar.

6

Grovhacka pistagenötterna och fördela över grytan.

7

Servering: Skala och skär morötterna i mindre bitar. Koka morötter och haricots verts i några minuter i lättsaltat vatten.

8

Dressing: Blanda ingredienserna till dressingen. Vänd runt grönsakerna med vinägretten, lägg upp i en skål och toppa med hackad koriander. Servera grytan med salladen och bröd.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top