Broccoli- och spenatsoppa med rostad vitlök

Den gröna och fina soppan får en fyllig och rund vitlökssmak när man rostar vitlöken i ugnen innan man tillsätter den till grytan.


4 portioner

Du behöver

  • ½ vitlök
  • Olivolja
  • ½ gul lök
  • ¼ tsk chiliflakes
  • 600 g fryst broccoli
  • 200 g fryst spenat (eller frysta gröna ärtor)
  • 8 dl kallt vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 2 dl crème fraiche
  • Krutonger
  • 3 skivor surdegsbröd
  • Olivolja att steka i
  • Stekta räkor
  • ½ röd chilifrukt
  • 200 g skalade räkor
  • Rapsolja
  • Salt
  • Ugn
  • 225°

Gör så här

1

Dela vitlöken på mitten tvärs över klyftorna. Lägg ena vitlökshalvan i en liten ugnsfast form och ringla över lite olivolja. Ugnsrosta i mitten av ugnen i 15 minuter. Låt svalna, kläm sedan ut innehållet och släng skalet.

2

Hacka gul lök och fräs den tillsammans med vitlöken i olivolja i en stor gryta. Löken ska bli mjuk och glansig. Tillsätt chiliflakes, broccoli, spenat, vatten och buljongtärningar.

3

Låt soppan koka i 10–15 minuter under lock, broccolin ska bli mjuk. Kör med en stavmixer till slät konsistens.

4

Rör ner crème fraiche, värm soppan så att den är ordentligt varm.

5

Krutonger: Skär bort kanterna på surdegsbrödet, dela resten i små bitar med en kniv eller med händerna. Stek brödbitarna i rikligt med olivolja i en stor stek- panna, stek i 2 omgångar.

6

Stekta räkor: Dela chilifrukten på längden och ta ur och kasta kärnhuset. Skär fruktköttet i riktigt små bitar.

7

Stek räkorna hastigt i olja i en stekpanna, strö över chilin och låt steka med i några sekunder. Salta.

8

Servera broccoli- och spenatsoppan med krutonger och räkor.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top