Du behöver
- ½ vitlök
- Olivolja
- ½ gul lök
- ¼ tsk chiliflakes
- 600 g fryst broccoli
- 200 g fryst spenat (eller frysta gröna ärtor)
- 8 dl kallt vatten
- 2 grönsaksbuljongtärningar
- 2 dl crème fraiche Krutonger
- 3 skivor surdegsbröd
- Olivolja att steka i Stekta räkor
- ½ röd chilifrukt
- 200 g skalade räkor
- Rapsolja
- Salt Ugn
- 225°
Gör så här
Dela vitlöken på mitten tvärs över klyftorna. Lägg ena vitlökshalvan i en liten ugnsfast form och ringla över lite olivolja. Ugnsrosta i mitten av ugnen i 15 minuter. Låt svalna, kläm sedan ut innehållet och släng skalet.
Hacka gul lök och fräs den tillsammans med vitlöken i olivolja i en stor gryta. Löken ska bli mjuk och glansig. Tillsätt chiliflakes, broccoli, spenat, vatten och buljongtärningar.
Låt soppan koka i 10–15 minuter under lock, broccolin ska bli mjuk. Kör med en stavmixer till slät konsistens.
Rör ner crème fraiche, värm soppan så att den är ordentligt varm.
Krutonger: Skär bort kanterna på surdegsbrödet, dela resten i små bitar med en kniv eller med händerna. Stek brödbitarna i rikligt med olivolja i en stor stek- panna, stek i 2 omgångar.
Stekta räkor: Dela chilifrukten på längden och ta ur och kasta kärnhuset. Skär fruktköttet i riktigt små bitar.
Stek räkorna hastigt i olja i en stekpanna, strö över chilin och låt steka med i några sekunder. Salta.
Servera broccoli- och spenatsoppan med krutonger och räkor.