Du behöver
- 1 kg grytbitar av älg eller hjort
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- 2 msk smör
- 50 cl porter
- 3 msk kalvfond
- ½ dl japansk soja
- 2 tsk enbär
- 4 vitlöksklyftor
- 3 lagerblad
- 6 timjankvistar
- 2 tsk svartpeppar
- 2 dl crème fraiche
- 300 g små skogschampinjoner
- 200 g steklök
- 2 msk smör
- 2 msk hackad persilja Servering
- Potatismos
- Kryddgrönt
Gör så här
Putsa köttet och dela det i bitar. Salta och peppra runt om. Hetta upp smöret i en stekpanna och bryn köttet i omgångar runt om. Flytta över köttet till en stekgryta. Häll på porter, fond och soja.
Krossa enbären i en mortel. Skala och krossa vitlöksklyftorna med ett knivskaft. Tillsätt enbär, vitlök, lagerblad och timjankvistar i grytan. Peppra.
Låt grytan sjuda under lock i ca 1 timme eller tills köttet känns mört. Ta av locket och koka samman skyn i ca 10 minuter. Tillsätt crème fraiche och rör om.
Ansa svampen. Skala löken. Hetta upp smöret i en stekpanna och bryn lök och svamp tills de fått fin färg. Tillsätt persilja.
Vänd ner svamp- och lökfräset strax före servering.
Servera med potatismos. Toppa med kryddgrönt.