Portergryta med enbär och timjan

Smakrik portergryta som lagas på älg eller hjort. Servera med potatismos samt en klick smetana med krossade enbär.


4 portioner

Du behöver

  • 1 kg grytbitar av älg eller hjort
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk smör
  • 50 cl porter
  • 3 msk kalvfond
  • ½ dl japansk soja
  • 2 tsk enbär
  • 4 vitlöksklyftor
  • 3 lagerblad
  • 6 timjankvistar
  • 2 tsk svartpeppar
  • 2 dl crème fraiche
  • 300 g små skogschampinjoner
  • 200 g steklök
  • 2 msk smör
  • 2 msk hackad persilja
  • Servering
  • Potatismos
  • Kryddgrönt

Gör så här

1

Putsa köttet och dela det i bitar. Salta och peppra runt om. Hetta upp smöret i en stekpanna och bryn köttet i omgångar runt om. Flytta över köttet till en stekgryta. Häll på porter, fond och soja.

2

Krossa enbären i en mortel. Skala och krossa vitlöksklyftorna med ett knivskaft. Tillsätt enbär, vitlök, lagerblad och timjankvistar i grytan. Peppra.

3

Låt grytan sjuda under lock i ca 1 timme eller tills köttet känns mört. Ta av locket och koka samman skyn i ca 10 minuter. Tillsätt crème fraiche och rör om.

4

Ansa svampen. Skala löken. Hetta upp smöret i en stekpanna och bryn lök och svamp tills de fått fin färg. Tillsätt persilja.

5

Vänd ner svamp- och lökfräset strax före servering.

6

Servera med potatismos. Toppa med kryddgrönt.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top