Du behöver
- 200 g cocktailtomater på kvist
- ½ msk olivolja
- ½ tsk flingsalt
- 2 krm strösocker Pajdeg
- 3 dl vetemjöl
- 150 g smör, kylskåpskallt
- 1 ägg, kylskåpskallt Äggsmet
- 3 ägg
- 3 dl vispgrädde
- 150 g riven gratängost
- ½ tsk salt
- 1 tsk vitlöks- och basilikakrydda Fyllning
- 6–8 dl kantareller, rensade
- 2–3 soltorkade tomater
- 2 msk olivolja
- 2 msk strimlad bladpersilja
- 2 dl färskriven parmesan Garnering
- Basilikablad
- 1 tsk jungfruolja
Gör så här
Värm ugnen till 175°. Lägg tomaterna i en liten form med bakplåtspapper. Ringla över olivoljan. Salta. Strö över socker. Rosta tomaterna i mitten av ugnen ca 25 minuter. Ta ut.
Pajdeg: Mät upp mjöl och smör i en matberedare monterad med en kniv. Kör till en smulig massa. Tillsätt ägget under maskinens gång och arbeta till en deg. Tryck ut degen i en springform, ca 22 cm i diameter. Ställ kallt.
Äggsmet: Vispa ihop ägg, ost och grädde. Smaka av med salt och örtkrydda.
Fyllning: Hacka stora svampar. Fräs svampen i oljan ca 10 minuter. Blanda i persiljan. Ta upp ca 1/3 av svampen på en tallrik, spara den till garnering.
Varva svamp, parmesan och soltorkade tomater i 3–4 lager i pajen, ringla äggsmeten mellan lagren och avsluta med äggsmet.
Öka ugnstemperaturen till 200°. Grädda pajen i mitten av ugnen 30 minuter. Lägg på de rostade tomaterna och grädda ytterligare ca 20 minuter eller tills äggsmeten stannat och pajen fått fin färg.
Garnering Toppa med de sparade svamparna och sätt pajen i ugnen ca 5 minuter, tills svampgarneringen blivit varm. Lägg på basilikablad och ringla över jungfruoljan.