Du behöver
- Ca 1 liter kantareller, rensade
- 2–3 msk smör & rapsolja
- 12 medelsstora potatisar
- 1 gul lök
- 4 dl matlagnings- eller vispgrädde
- 150 g riven gratängost
- 1 tsk salt
- 1 msk smör till formen Garnering
- Timjanblad och små timjankvistar
- Nymalen svartpeppar
Gör så här
Skär stora kantareller i mindre bitar. Fräs svampen knaprig i smör & rapsolja ca 10 minuter. Ta upp svampen på ett fat.
Sätt ugnen på 200°. Skala och skiva potatis och lök, använd gärna matberedare eller mandolin.
Blanda grädde, ost och salt i en bunke. Blanda i potatis och lök.
Varva potatisblandningen i tre lager med svamp emellan varven i en smord gratängform (spara lite svamp till garneringen). Grädda gratängen i mitten av ugnen tills potatisen är mjuk, 50–60 minuter, känn med provsticka.
Fördela den sparade svampen över gratängen och gratinera i mitten av ugnen ytterligare ca 5 minuter. Toppa med timjan. Peppra.