Kantarell- och potatisgratäng

Den smaskiga gratängen kan serveras som tillbehör eller som ensamrätt i sällskap med god sallad och en klick creme fraiche.

Tillagningstid: 1 timme 35 minuter
4–6 portioner

Du behöver

  • Ca 1 liter kantareller, rensade
  • 2–3 msk smör & rapsolja
  • 12 medelsstora potatisar
  • 1 gul lök
  • 4 dl matlagnings- eller vispgrädde
  • 150 g riven gratängost
  • 1 tsk salt
  • 1 msk smör till formen
  • Garnering
  • Timjanblad och små timjankvistar
  • Nymalen svartpeppar

Gör så här

1

Skär stora kantareller i mindre bitar. Fräs svampen knaprig i smör & rapsolja ca 10 minuter. Ta upp svampen på ett fat.

2

Sätt ugnen på 200°. Skala och skiva potatis och lök, använd gärna matberedare eller mandolin.

3

Blanda grädde, ost och salt i en bunke. Blanda i potatis och lök.

4

Varva potatisblandningen i tre lager med svamp emellan varven i en smord gratängform (spara lite svamp till garneringen). Grädda gratängen i mitten av ugnen tills potatisen är mjuk, 50–60 minuter, känn med provsticka.

5

Fördela den sparade svampen över gratängen och gratinera i mitten av ugnen ytterligare ca 5 minuter. Toppa med timjan. Peppra.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top