Tips till matlagningen
Koka gärna matvetet några timmar innan du ska äta, så kommer resterande delen av matlagandet att gå på nolltid.
Du behöver
- 400 g blandfärs
- 50 g avrunnen ansjovis
- 2 salladslökar
- 2 ½ dl vispgrädde
- ¾ tsk salt
- Lite rapsolja att vända biffen i
- Smör att steka i
- 2-3 msk kallt vatten Matvetesallad
- 2 ½ dl matvete
- 2 salladslökar
- 2 msk olivolja
- 2 msk vitvinsvinäger
- 1 tsk finhackad färsk rosmarin
- 50 g grönkål Servering
- Tomater
Gör så här
Matvetesallad: Koka matvetet enligt anvisningen på paketet. Låt det kallna.
Skär salladslöken i tunna skivor. Rör ner lök, olivolja, vinäger, rosmarin och grönkål. Smaka av med salt.
Lägg färsen i en bunke. Hacka ansjovis och salladslök fint. Tillsätt ansjovis, salladslök, grädde och salt till bunken, blanda. Forma till en stor biff på oljad skärbräda.
Låt smöret bli ljusbrunt. Fös ner biffen i stekpannan och stek i några minuter på medelvärme. Vänd biffen med ett lock och stek på andra sidan. Tillsätt resten av grädden och efterstek på låg temperatur i ca 10 minuter.
Om såsen är väl tjock, tillsätt en skvätt vatten och rör.
Servera biffen i sin sås med matvetesallad och tomatbitar.